Emócie dokážu zničiť ľudské zdravie. Akým situáciám je potrebné vyhýbať sa?

zdravie

Fyzická kondícia človeka môže byť často spojená s vnútornými emóciami, ktoré máme. Negatívne pocity, ako napríklad depresia, smútok či stres sa môžu prejaviť fyzickými problémami. Čím viac podobných pocitov človek má, tým sa vystavuje vyššiemu riziku chorôb.

V dnešnom článku si povieme niečo o psycholocických dôvodoch a bežných ochoreniach, ktoré sú s nimi spájané.

Strach môže zapríčiniť dermatitídu alebo alergie

Niektoré výskumy hovoria, že práve klasické alergické reakcie môžu byť spojené so psychikou. Ekzémy, zvýšená teplota či astma môžu byť takisto spôsobené psychickou chorobou. Ak trpíte alergiou, no alergén je roky neznámy, sledujte svoje telo a najmä psychiku. Práve strach môže totižto byť problémom, ktorého je potrebné zbaviť sa.

úzkosť

Posadnutosť môže viesť k problémom s váhou

Problémov s váhou má v dnešnom svete naozaj veľké množstvo ľudí. Len málo z nich si však uvedomuje, že práve posadnutosť alebo nejaká obsesia sledovania tela v zrkadle či váženia sa, môže byť problémom, ktorý ich doviedol k nadváhe.

V tomto prípade však nejde len o nadváhu, ale takisto aj o neustále sledovanie vrások, pŕs či iných častí tela. Staranie sa o svoje telo je veľmi dôležité, no ak pri starostlivosti trávite až príliš veľa času, nemusí to veštiť nič dobré.

Šport je pre zdravé telo veľmi dôležitý, a preto by vám určite nemal chýbať. Vybrali sme pre vás pomôcky pri cvičení:

Vitamín D GymBeam.sk

Strach z chorôb

Inak povedané aj hypochondria, je celkom častou posadnutosťou ľudí, ktorí sa boja rôznych chorôb. Práve kvôli tomu, že svoje telo neustále sledujete a pozeráte sa, či nie ste chorí, si jednoducho svoju chorobu môžete privolať. Mnohokrát si človek sám vyvolá symptómy z určitej choroby, ktorú ani len nemá.

Vyskúšajte sa v tomto prípade nadýchnuť, nechať si všetko prejsť v mysli a následne sa na problém pozrieť znova.

Emocionálne komplikácie a stres môžu vyvolať problémy s trávením

Náš žalúdok je komplexný systém, ktorý je kontrolovaný mozgom. Stres vyvoláva rôzne impulzy, ktoré sa následne dostávajú do tohto miesta v našom tele.

Nafúknutosť, zápcha či iné črevné problémy tak môžu byť vyvolané práve zbytočným stresom alebo emóciami, ktorými si práve človek prechádza.

depresia

Kritika seba samého môže spôsobiť bolesti hlavy a migrény

Máte sami na seba príliš vysoké nároky a neustále sa kritizujete za niečo, čo ste nespravili dobre alebo dostatočne? Kritika seba samého a iné vnútorné, veľmi podobné, pocity sú väčšinou dôvodom, prečo je človek pod neustálym stresom.

A práve stres je problémom, ktorý sa vyskuje skoro neustále. Aj napriek tomu, že pracujete stále výkonnejšie a výkonnejšie, niekedy to jednoducho nestačí a musíte si spraviť oddych.

Ak si totižto oddych nedáte, vaša hlava bude neustále pracovať a vy tak budete mať nielen bolesti hlavy, ale takisto aj migrény.

Depresia a úzkosť môže vyvolať srdcové choroby

Depresia a úzkosť, ktoré sú v dnešnej dobe celkom rozšírené, významne zvyšujú riziko kardiovaskulárnych problémov. Ak sa cítite smutní, v depresií alebo v úzkosti, mali by ste začať proti tomuto problému bojovať. Každým dňom sa totižto problémy môžu zväčšovať.

Často kladené otázky

Aké zdravotné problémy môžu byť spojené s našimi vnútornými emóciami?

Negatívne pocity, ako napríklad depresia, smútok či stres, sa môžu prejaviť ako fyzické problémy a spôsobiť dermatitídu, alergie, zvýšenú teplotu, astmu a problémy s trávením. Tiež môžu prispievať k problémom s váhou, bolestiam hlavy, migrénom, srdcovým chorobám a iným bežným ochoreniam.

Ako môže strach ovplyvniť naše zdravie?

Strach môže byť jedným z psychologických dôvodov vyskytu alergií a iných ochorení. Ak trpíme alergiou, ktorej alergén je roky neznámy, je dôležité sledovať nielen naše telo, ale aj našu psychiku, pretože strach môže byť problémom, ktorého je potrebné sa zbaviť.

Prečo by sme nemali byť príliš kritickí voči sebe?

Kritika seba samého, vysoké nároky a neustále sa kritizovať môže byť jedným z dôvodov, prečo sme pod neustálym stresom. V takýchto prípadoch je dôležité si uvedomiť, že stále výkonnejšia práca nestačí a je potrebné si dopriať aj oddych. Ak si nedáme oddych, naša hlava bude neustále pracovať, čo môže mať za následok bolesti hlavy a migrény.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...