Dovolenka 2021: Kam cestovať a čo navštíviť?

cestovanie a mapa

Rok 2021 sa nesie v podobnom duchu ako ten predchádzajúci. Súčasná situácia nám síce umožňuje cestovať do zahraničia, no za omnoho náročnejších a sprísnených podmienok. Práve preto je dobré popremýšľať, čo s letom. Teplé počasie k nám nedávno dorazilo a okrem bazéna doma mnohí zvažujú aj nejakú destináciu pri mori. Či už ste milovníkom exotických dovoleniek a rôznych dovolenkových destinácií, alebo by ste radšej strávili celé leto v horách je len na vás. Dôležité však je, aby ste si spravili plány minimálne niekoľko týždňov dopredu. Vyhnete sa tak zbytočnému stresu.

Dnešný článok si rozdelíme na tri základné segmenty. Tým prvým bude dovolenka na Slovensku a tipy na to, čo navštíviť. Následne sa presunieme na dovolenku v zahraničí a povieme si niečo o opatreniach, ktoré sú v jednotlivých krajinách. Ku koncu článku si ešte spomenieme rôzne praktické tipy v rámci cestovania, ktoré využije každý turista a dovolenkár. Poďme na to.

lietadlo

Dovolenka na Slovensku

Slovensko skrýva množstvo zaujímavých miest, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť. Niektoré sú popretkávané históriou, iné poskytujú krásne výhľady a možnosti zábavy. Výber je čisto na vás. Je však dobré vedieť, že toho máte omnoho viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Okrem hradov a zámkov si môžete spraviť túru do hôr alebo si pozrieť krásne jaskyne.

Nemáte žiadne nápady a neviete, kam tento rok zájsť? Pripravili sme si pre vás zopár tipov.

Tatranský národný park (TANAP)

Tatry sú vždy dobrou voľbou pre úplne všetkých. Je jedno, či ste zahraničný turista alebo rodený Slovák. Hory poskytujú určitú formu zábavy každému. Ak vás nebavia túry, jednoducho sa vyberte na plavbu plťou alebo len na krátku prechádzku v okolí. Nechýbajú ani zaujímavé atrakcie, ktoré pobavia deti či dospelých.

Veľkým lákadlom Tatier je Tatranský národný park (TANAP), ktorý priláka každoročne desaťtisíce turistov. Niet sa však ani čomu čudovať. V rámci jeho návštevy si vyčistíte hlavu, objavíte krásne zákutia slovenskej prírody a dobre sa zabavíte.

TANAP patrí k deviatim národným parkom na Slovensku. Je aj jedným z najstarších. Nachádza sa na severe stredného a východného Slovenska. Založený bol v roku 1949 a o 5 rokov neskôr vznikla jeho poľská strana. Od roku 1993 je súčasťou UNESCO. Rozloha TANAP-u je 738 km² a chránenú oblasť tvorí 307 km². Na prechádzku či túru tak máte naozaj veľa priestoru a je len malá pravdepodobnosť, že by ste sa nudili.

Na území TANAP-u objavíte veľké množstvo chránených a vzácnych rastlín, ako plesnivec alpínsky. Z chránených a vzácnych živočíchov tu žije napríklad orol skalný, medveď hnedý, svišť tatranský či kamzík tatranský. K atraktívnym lokalitám nachádzajúcim sa v okolí patria:

  • Podbanské
  • Predné Solisko
  • Rysy
  • Hrebienok
  • Skalnaté pleso
  • Popradské pleso
  • Kriváň
  • Sliezsky dom

A množstvo ďalších.

Ešte predtým, ako sa do Tatranského národného parku vyberiete, si spravte plán, čo všetko navštívite. Výlet na toto miesto by mal byť niekoľkodňový, aby ste všetko stihli.

V TANAP-e sú ďalšie obľúbené miesta, ako napríklad:

  • Štrbské pleso
  • Popradské pleso
  • Zelené pleso
  • Kriváň
  • Rysy
  • Lomnický štít

Belianske Tatry

Keď sme už pri Tatrách, mali by sme spomenúť aj Belianske Tatry, ktoré poskytujú návštevníkom rovnaké množstvo atrakcií a spôsobov, ako využiť voľný čas. V rámci ich návštevy by ste mali zamieriť do Ždiaru, ktorý je vhodný pre rodiny s deťmi aj pre jednotlivcov. Ide však len o krátku návštevu. V obci si pozriete krásne domčeky a okolitú prírodu.

V lete stojí za návštevu aj Bachledová dolina, ktorá je počas zimy obľúbeným miestom na lyžovanie. Počas jari, leta a jesene môžete v okolí absolvovať jednoduchú túru. Prípadne si kúpte lístky na Chodník korunami stromov a pozrite sa na okolie z výšky.

pláž

Slovenský raj

Slovenská príroda toho poskytuje neskutočne veľa. Ďalším krásnym príkladom je Slovenský raj. Ide o národný park, ktorý sa každoročne teší tisíckam turistov. Toto miesto je určené pre milovníkov túr aj pre cyklistov. Nájdete tu totižto množstvo cyklo chodníkov, ktoré sú ako stvorené na to, aby ste sa po nich prešli. A to minimálne dvakrát.

Tento národný park má niekoľko miest, ktoré patria do svetového dedičstva UNESCO. Je ním napríklad Dobšinská ľadová jaskyňa. V Slovenskom raji inak nájdete neuveriteľných 350 jaskýň. Bohužiaľ, nie všetky sú prístupné verejnosti.

Vznik Slovenského raja sa síce datuje do roku 1988, no prvé chránené územie v tejto oblasti bolo vyhlásené už v roku 1890. K najznámejším turistickým centrám sa radí Čingov, Podlesok, Dedinky, Kláštorisko, Suchá Belá a Dobšinská ľadová jaskyňa. Keď už v Slovenskom raji budete, nezabudnite navštíviť aspoň jedno toto miesto.

K ďalším obľúbeným destináciám v okolí sa radí:

  • Suchá Belá (roklina)
  • Veľký Sokol (roklina)
  • Piecky (roklina)
  • Stratená
  • Malý a Veľký Kyseľ

Vlkolínec a Čičmany

Pre milovníkov niečoho tradičného a historického sú tu dediny ako Vlkolínec a Čičmany. Obe sú charakteristické tým, že sú súčasťou svetového dedičstva UNESCO a ponúkajú vám krásny pohľad na súbor ľudových domov. Väčšina pochádza z 19. a 20. storočia, no niektoré môžu byť aj staršie. Vlkolínec má tiež dedinskú zvonicu a rímskokatolícky kostol Navštívenia Panny Márie.

Čičmany sú na tom veľmi podobne. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1272. Obec je zaujímavá nielen domčekmi, ale tiež ľudovým krojom, výšivkami a ornamentmi. Na tomto mieste sa tiež nachádza kaštieľ a kostol. Dejiny obce sú bohaté, a preto je dobré, ak si ich pred návštevou naštudujete alebo stavíte na prehliadku tohto miesta so sprievodcom.

Slovenské mestá

Ak by ste sa chceli v lete vybrať do jedného z historických miest, prípadne chcete vidieť rôzne atrakcie, vyhnúť by ste sa nemali Levoči, ktorá je charakteristická krásnym dreveným oltárom od Majstra Pavla. Pozrieť si tiež môžete renesančné stavby a krásne námestie.

Druhou možnosťou je Bardejov. Toto mesto je pre mnohých to najkrajšie sa Slovensku. Niet sa však ani čomu čudovať. Hlavné námestie, Mestská radnica, Bazilika svätého Egídia či úzke historické uličky si zapíšete do pamäte navždy. Nezabudnite ani na Bardejovské kúpele a skanzen.

Pri cestovaní do krásnych slovenských miest by ste sa mali zastaviť v Banskej Štiavnici, ktorá je od roku 1993 súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Pozrieť by ste si mali centrum mesta, krásne staré budovy a technické pamiatky.

Ďalej určite nevynechajte:

  • Košice - ZOO, panoramatické výhľady, historické centrum
  • Žilina - Mariánske námestie, Kostol Najsvätejšej Trojice, Námestie Andreja Hlinku a krásne úzke uličky
  • Trenčín - Trenčiansky hrad, historické centrum
  • Banská Bystrica - krásne historické zrekonštruované centrum
  • Bratislava - historická časť, Bratislavský hrad, Dunaj a možnosti cestovať do okolia, ako napríklad do Viedne
vlak

Dovolenka v zahraničí

Dovolenkovať sa tento rok môže aj v zahraničí. Pri každej jednej destinácii si však musíte zistiť, aké opatrenia má voči aktuálnej situácii. Spomenieme si najobľúbenejšie miesta a súčastné podmienky, ktoré musíte splniť, aby ste sa na toto miesto mohli vydať.

Taliansko

Taliansko patrí k obľúbeným destináciám, ktoré každoročne navštívia milióny turistov. Ak chcete byť v bezpečí, mali by ste sa vyhnúť miestam ako Rím, kde sa to bude ľuďmi len hemžiť. Dobrou voľbou sú ostrovy, ako napríklad Sardínia, Sicília a Ischia. Dôvod, prečo ich navštevuje menej ľudí, je komplikovanejšie doprava. Nie každý túži cestovať na dovolenku trajektom alebo loďou.

Najmenej ľudí sa na týchto miestach bude nachádzať koncom augusta a po celý september. Ak vám nebude vadiť neskoršia dovolenka, pokojne si ju naplánujte na tento čas.

Podmienky: Do Talianska vám stačí PCR test. Prípadne očkovanie.

Grécko

Chcete cestovať do viac exotických krajín? V tom prípade je pre vás ako stvorené Grécko, ktoré sa na dovolenkovú sezónu začalo pripravovať už na začiatku tohto roka. Očakávať môžete vyšší počet turistov, no rozhodne nie taký, ako v rokoch bez koronavírusu.

Výhodou Grécka je to, že ceny za hotely nie sú príliš vysoké. Práve naopak. Spolu s Chorvátskom ide o príjemnú dovolenku, ktorú si užijete s rodinou a priateľmi.

Podmienky: Na to, aby ste mohli stráviť dovolenku v Grécku, budete potrebovať len PCR test, prípadne očkovanie.

Island

Island je veľkým lákadlom pre množstvo turistov. Niet sa však ani čomu čudovať. Krásna príroda a ešte krajšie pláže s čistou vodou sú len zlomkom toho, čo vám toto miesto poskytuje. Vybrať si môžete z viacerých zájazdov a možností. Veľmi obľúbený je tzv. Veľký okruh, v rámci ktorého získate unikátne zážitky z miest ako Jökulsárlón - ľadovcová lagúna, Vatnajökull - najväčší ľadovec Európy, Godáfoss - vodopád bohov či Reykjavík, ktorý vám opantá všetky zmysly. Nechýba ani stretnutie s veľrybami a tuleňmi.

Podmienky: V rámci cestovania na Island existujú veľmi podobné podmienky ako pri Grécku či Taliansku. Jediné, čo budete potrebovať je PCR test alebo potvrdenie o prekonaní ochorenia. Prípadne očkovanie.

lietadlo

Dominikánska republika

Pre milovníkov cestovania a tepla je tu Dominikánska republika, ktorá predstavuje únik z reality. Luxusné hotely a pláže sú ako stvorené pre relax a nabratie nových síl. Väčšina si však myslí, že toto miesto je len pre "vyvolených". V skutočnosti to však nie je pravda. Dominikánska republika má veľmi príjemné ceny, ktoré si môže dovoliť aj "bežný smrteľník". Je však dôležité prejsť si celú ponuku a vybrať si tú najvýhodnejšiu.

Podmienky: Dominikánska republika nie je na zozname bezpečných krajín. To však neznamená, že do nej nemôžete cestovať. Na vstup do krajiny vám bude stačiť PCR test. Následne, po príchode domov musíte absolvovať 14 dňovú karanténu.

Užite si tú najlepšiu dovolenku a vyberte si rezort podľa svojich predstáv pomocou Dovolenka.sme.sk.

Praktické tipy na cestovanie

Pri cestovaní sa vždy oplatí poznať niekoľko tipov, ktoré vám celý proces zjednodušia. My sme si pre vás pripravili tie najlepšie, ktoré sa vám zídu ako tento rok, tak aj tie ďalšie.

  1. Pred cestovaním si vždy dobre naštudujte jednotlivé opatrenia a podmienky. To platí nielen pre cestovanie do zahraničia, ale aj pre cestovanie do iných častí Slovenska. Je dobré vedieť, či niekde nebudete potrebovať PCR test, prípadne informáciu o absolvovaní ochorenia.
  2. Pri balení vám pomôže, keď sú kúpite menší kufor. Dôvod je ten, že vám nedovolí zbaliť si veci navyše. Vďaka tomu nebudete na letisku priplácať za nadbytočné kilogramy. A tie často vychádzajú omnoho drahšie ako sa zdá.
  3. Berte so sebou len veci, ktoré skutočne potrebujete. Toto pravidlo sa vám podarí dodržať, ak sa zbalíte niekoľko dní pred odchodom a kufor si prezriete aspoň dvakrát. Vždy z neho vyhoďte vec, ktorú nepotrebujete. Časom, aj s odstupom jedného dňa, sa viete na svoje zbalené veci pozrieť s nadhľadom.
  4. Zoberte si vždy svoj uterák. Nikdy totižto neviete, aké uteráky či osušky poskytne hotel alebo Airbnb, kde sa budete ubytovávať. Niekedy sa môže stať, že neposkytne žiadne. A kupovať ich v najbližšom obchode vás môže vyjsť pekne draho.
  5. Celý výlet si dopredu dobre naplánujte. A to najmä vtedy, ak nebudete ležať len tak na pláži, ale chcete chodiť po jednotlivých historických miestach alebo pamiatkach. Nebudete tak zbytočne mrhať časom, ktorý by sa dal využiť produktívne.
  6. Spravte si kópiu svojich dokladov. Nikdy totižto neviete, čo sa môže stať. Niekto vás okradne a stratíte všetky doklady totožnosti, ktorými by ste sa mohli preukázať na polícií alebo kdekoľvek inde.
  7. Využívajte bezplatnú Wi-Fi, no veľmi opatrne. Nikdy neviete, kto by mohol zneužiť vaše citlivé údaje. Na Slovensku preto využívajte svoje vlastné mobilné dáta. A ak ste v zahraničí, na voľne dostupných Wi-Fi nebuďte pripojení príliš dlho. Odpíšte na potrebnú správu a následne sa odpojte.
  8. Letenky do destinácie, kam plánujete ísť, si kupujte niekoľko mesiacov dopredu. Najlepšie 3 - 4. Prípadne sledujte aerolinky a zistite, či neposkytujú zaujímavé zľavy. Letenky však rozhodne nekupujte tesne pred odchodom. Zaplatíte za ne o desiatky až stovky eur viac.
  9. Naučte sa aspoň základné frázy jazyka krajiny, do ktorej idete. Omnoho jednoduchšie sa vám podarí adaptovať. A to najmä vtedy, ak sa chystáte na dovolenku dlhšiu ako sedem dní. Prípadne sa spoľahnite na angličtinu, ktorá je dnes univerzálnym jazykom a dohovoríte sa s ním takmer všade.
  10. Využite bezplatné prehliadky a atrakcie. Väčšina miest ich má, no mnohí o nich nevedia. Tieto informácie si zistite ešte predtým, ako sa do destinácie dostanete, pretože niektoré vyžadujú registráciu a miesta na váš termín môžu byť obsadené.
  11. Nezabudnite na cestovné poistenie. To vás ochráni pred rôznymi situáciami v zahraničí. Nikdy neviete, čo sa môže stať a je dobré mať určitú istotu.
  12. Neprežeňte to so svojimi plánmi. Každý z nás sa snaží využiť z dovolenky čo najviac. Zbytočne na seba však netlačte. Nechajte si aj voľný deň, ktorý strávite na pláži, prípadne v hotelovej izbe, kde sa vyspíte a oddýchnete si.
knihy na pláži

Užite si leto 2021 tak, ako sa patrí

Minulé leto sme mnohí prežili v strachu a strese doma, bez väčšieho cestovania. Tento rok je síce podobný, no väčšina dovolenkových rezortov otvára svoje brány a víta každého jedného turistu. Buďte jedným z nich aj vy. Ak si dáte na seba pozor a budete dodržovať podmienky, môžete si byť istí, že si dovolenku užijete všetkými dúškami v zdraví.

Často kladené otázky

Aké sú tipy na dovolenku na Slovensku v roku 2021?

Medzi obľúbené dovolenkové destinácie na Slovensku patria Tatranský národný park (TANAP), Belianske Tatry a Slovenský raj. Tieto miesta sú vhodné pre milovníkov túr, cyklistov, rodiny s deťmi či jednotlivcov, ktorí chcú objavovať krásy slovenskej prírody.

Čo navštíviť v Tatranskom národnom parku?

V TANAP-e si môžete vybrať z množstva atraktívnych lokalít a trás na prechádzku či túru, napríklad Štrbské pleso, Popradské pleso, Zelené pleso, Kriváň, Rysy, Lomnický štít alebo Belianske Tatry. Odporúča sa si spraviť plán návštevy a zdĺhaviť pobyt na niekoľko dní, aby ste stihli čo najviac atrakcií.

Čo ponúka Slovenský raj pre turistov a cyklistov?

Slovenský raj je národný park, ktorý je obľúbený najmä pre milovníkov túr a cyklistov. Nájdete tu množstvo cyklotras a chodníkov, po ktorých sa môžete presúvať a obdivovať krásy tohto miesta. Medzi zaujímavé atrakcie patria vodopády, rokle, skalné útvary či nádherné výhľady na okolitú prírodu.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

cestovanie

Tipy a triky na Booking: Ako si vybrať ubytovanie za výhodné ceny?

Mnoho turistov potvrdí, že Booking.com patrí medzi najobľúbenejšie webové stránky, ktoré sú určené na cestovanie a vybavovanie hotelov či iného...

luxusný hotel

Najluxusnejšie hotely na Booking: Užívajte si vysoký komfort počas každej dovolenky

Platforma Booking.com poskytuje ubytovanie v rôznych hoteloch a moteloch. Niektoré sú luxusné viac, iné zas menej. To, ktorý si zvolíte, sa odvíja...

čln na vode

Booking zaujímavosti: Fakty, o ktorých ste nevedeli

Booking sa radí medzi najpopulárnejšie portály na vybavovanie ubytovania. Počas jednotlivých rokov rozšíril svoju ponuku služieb aj o kúpu leteniek...

mapa a cestovanie

Cestovný checklist: Veci, ktoré vám nesmú pri cestovaní chýbať

Plánovanie dovolenky či výletu je vo väčšine prípadov radostné a plné vzrušenia. Predsa len, pri cestách do zahraničia môžete vidieť novú kultúru a...