Dokáže cvičenie redukovať depresiu a úzkosť?

joga

Cvičenie je všeobecne spájané s veľkým množstvom zdravotných výhod, vrátane prevencie rakoviny, hustoty kostí, zdrvia srdca a mnohých ďalších. Najlepšie je, ak človek pravidelne cvičí, posilňuje svoje telo a pomáha tak nielen svojmu telu, ale aj svojmu mozgu.

Mnohí ľudia pociťujú vďaka cvičeniu pozitívne zmeny v emóciách, ako je napríklad úzkosť, ľahostajnosť či hneď. Pravidelná fyzický aktivita pomáha duševnému zdraviu nielen tesne po cvičení, ale takisto aj dlhodobo po ňom. Je to preto, že cvičenie podľa mnohých dokáže zbaviť človeka zlej nálady, úzkosti či depresie. Mnohí vedci, ktorí sa zaoberajú a špecializujú na psychiatriu a lieky na spánok, sa zaoberá aj týmito zmenami a prišli so zaujímavými výsledkami.

Ak človek cíti úzkosť, môže mať efekt, ktorý mu len zvyšuje negatívne myšlienky. Preto človek dobre nespí a neje zdravo. Efekt však ide dvomi smermi a ak človek začne zvyšovať svoju fyzickú aktivitu a začne jesť zdravo, človek uvidí zmeny dobrým smerom. Čo sa však deje v mozgu počas cvičenia a po ňom?

joga

Chemické reakcie

Keď cvičíte, začnete kaskádu zaujímavých biologických reakcií. Jedným z najväčších je uvoľňovanie endorfínov, ktoré sú "dobrými" hormónmi. Tieto hormóny aktivujú určité receptory vo vašom mozgu, ktoré pracujú na znížení vnímania bolesti a zvyšovaní pocitu pohody. Zvyšuje sa tak tendencia toho, že krátko po cvičení budete mať dobrú náladu.

Aktivita zároveň uvoľňuje aj bielkoviny, ktoré spôsobujú rast nervových buniek v mozgu a vytvárajú nové spojenia. Toto zlepšenie funkcie mozgu nám dáva pocit toho, že sa cítime lepšie. Všetko sa však môže líšiť človeka od človeku. Všetko závisí od toho, ako fungujú vaše gény.

To, ako tieto reakcie fungujú na jednotlivých ľudí, môžu znížiť únavu a takisto zvýšiť bdelosť, čo môže byť len užitočné, ak sú vaše depresívne symptómy spôsobené stresom. S lepšou odolnosťou voči stresu váš mozog funguje efektívnejšie. Pokiaľ ide o kognitívne úlohy, tie sú na tom rovnako dobre ako dýchanie, regulácia tepovej frekvencie a funkcia imunitného systému.

Pozitívne zmeny vo vašom mozgu sú tak dôležité pre každého. Dávajte si však pozor, že depresia nemusí prichádzať len s tým, že sa nehýbete. Môže byť spojená aj s vaším bruchom. Rastúca úzkosť alebo depresia môže byť spojená s črevným zdravím. Človek má totižto práve v bruchu akoby "druhý mozog". Vedci totižto zistili, že práve žalúdok a črevá môžu vysielať signály do vášho centrálneho nervového systému, ktorý by mohol vyvolať zmeny nálady.

A ako udržiavať črevá zdravé? Asi nie je žiadnym prekvapením, keď povieme, že cvičením.

Jedným z najlepších noviniek a vecí ohľadom duševného zdravia je to, že človek nemusí cvičiť ako profesionálny športovec, každý jeden deň. Nedávna štúdia prišla s tým, že stačí len 15 minút fyzickej aktivity na to, aby ste sa cítili dobre. Stačí aj pravidelná chôdza, ktorá dokázala znížiť riziko depresie až o 26%.

Výsledkom je jednoducho to, že človek môže byť duševne zdravý najmä vtedy, keď je zdravý aj fyzicky.

Dôležitá informácia na koniec

Hoci má cvičenie neuveriteľnú škálu prínosov pre človeka, či už fyzické, emocionálne alebo duševné výhody, nie je to liek a pokiaľ ide o nebezpečné stavy ako depresia či úzkosť, mali by ste určite navštíviť odborníka.

Často kladené otázky

Ako môže cvičenie ovplyvniť naše emócie a duševné zdravie?

Cvičenie dokáže mať pozitívny vplyv na naše emócie, ako úzkosť, ľahostajnosť a hnev. Pravidelná fyzická aktivita napomáha nielen fyzickému, ale aj duševnému zdraviu, a to nielen krátkodobo, ale aj dlhodobo. Cvičenie podľa niektorých znižuje zlú náladu, úzkosť či depresiu.

Čo sa deje v mozgu počas a po cvičení?

Počas cvičenia sa spúšťa kaskáda biologických reakcií, ako napríklad uvoľňovanie endorfínov - "dobrých" hormónov. Tieto hormóny aktivujú receptory v mozgu, ktoré znižujú vnímanie bolesti a zvyšujú pocit pohody. Cvičenie navyše uvoľňuje bielkoviny, ktoré podporujú rast nervových buniek v mozgu a vytvárajú nové spojenia, čo zlepšuje jeho funkciu a dáva nám pocit zlepšenia nálady.

Aká je odporúčaná množstvo fyzickej aktivity pre zlepšenie duševného zdravia?

Podľa nedávnych štúdií stačí už len 15 minút fyzickej aktivity denne, aby ste cítili jeho pozitívne účinky na duševné zdravie. Dokonca aj pravidelná chôdza môže znížiť riziko depresie až o 26%. Nie je potrebné byť profesionálny športovec, dôležité je udržiavať si fyzickú aktivitu pre duševné aj fyzické zdravie.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...