Diéty, vďaka ktorým sa dostanete do formy už o mesiac!

joga

Kto by nechcel schudnúť rýchlo a s výsledkami? Myslíme, že všetci. Práve to je dôvod, prečo existuje niekoľko zaujímavých diét, ktoré vás, ak ich budete správne dodržiavať, dovedú k správnej postave a k vysnenej váhe už o mesiac! Dnes si ich predstavíme rovno niekoľko, vďaka čomu si budete môcť jednoducho vybrať presne tú, ktorá vám sadne!

Namiesto toho, aby ste sa stále trápili nemožnými diétami, z ktorých niet cesty von a žiadne výsledky vám nesľubujú, mali by ste sa zamerať na také, ktoré vám ponúkajú výsledky a to už za celkom krátky čas.

zeleninové rizoto

Cyklická diéta

Cyklická diéta nemá nič spoločné s inými diétami, ktoré vyžadujú, aby ste odrazu prestali jesť obrovské množstvo kalórií a boli celý deň hladní. Naopak, ľudia, ktorí vynašli túto diétu tvrdia, že takéto metódy sú šokom pre naše telo, čo spôsobuje, že telo si nešetrí zbytočne energiu a nespomaľuje metabolizmus.

Štandardne sa cyklická strava delá na 5-6 dní, kedy máte nízky obsah sacharidov a na 1-2 dni stravovania s vysokým obsahom sacharidov. Austrálski vedci si myslia, že obmedzujúce diéty len vedú k apatií a nedostatku energie čo znamená, že telo nespaľuje toľko energie, koľko by malo. Cyklická strava pomáha vášmu telu aktívne spaľovať všetky kalórie, ktoré prijímate. Dni s vysokým obsahom sacharidov by ste mali zaradiť vtedy, keď môžete oddychovať, ako napríklad v sobotu či nedeľu.

A aké sú vedľajšie efekty tejto stravy? Áno, aj také totižto môžu prísť a nastať. Aktívna sila a kardio tréningy môžu byť v dňoch s nízkym obsahom sacharidov trochu ťažšie, pretože telo musí čerpať energiu z iného zdroja, na ktoré nie je zvyknuté a nemá tak toľko energie. Táto strava sa neodporúča ani ľuďom, ktorí majú obličkové, pečeňové alebo zažívacie problémy.

Perriconova diéta

Túto diétu vymyslel Dr. Nicholas Perricone, ktorý je americkým nutričným a výživovým špecialistom. Jeho diéta napomáha človeku byť fit a zlepšiť jeho pokožku. Rovnako táto diéta bojuje proti starnutiu.

Táto diéta funguje tak, že jedálniček obsahuje množstvo rýb, bielkovín, ovocia a zeleniny. Musíte takisto vylúčiť výrobky ako sladkosti, alkohol či pečivo. Je nevyhnutné konzumovať povolené produkty v určitom poradí. Najprv jete jedlo, ktoré obsahujú proteíny, neskôr musíte jesť vlákninu a potom potraviny obsahujúce sacharidy. Toto poradie pomáha spomaľovať proces absorpcie cukru, ktorý prispieva k ukladaniu tukov. Túto metódu môžete vyskúšať 3 dni a ak sa vám diéta páči, môžete ju predĺžiť až na jeden mesiac.

Diéta Tima Ferrissa

Autor tejto diéty vám pomôže zhodiť viac ako 6 kilogramov za mesiac! Musíte však s touto diétou vydržať.

Táto diéta funguje na základe toho, že sa na začiatku vyhnete sachardom, ako napríklad chlieb, ryža, zemiaky či vyprážané výrobky. Druhý bod je, že musíte jesť niekoľko jedál. Existujú tri skupiny, bielkoviny, strukoviny a zelenina. Na raňajky by ste si mali dať vajcia so strukovinami a zeleninou, na obed by ste mali jesť pečené hovädzie mäso so strukovinami a špenátom. Na večeru by ste si mali dať kuracie prsia s fazuľkami a špargľou.
Vyhnite sa sladkým nápojom, alkoholu, sladkému čaju a káve.

papája

Atkinsonova diéta

Diéta je založená na príjme vysokého množstva bielkovín a nízkom množstve sacharidov.

Ak budete postupovať podľa tejto diéty, budete musieť znížiť množstvo sacharidov, ktoré konzumujete a zvýšiť množstvo bielkovín. Diéta umožňuje konzumovať vajíčka, kuracie mäso, mliečne výrobky, tvrdý syr a tofu. Na začiatku by ste nemali jesť ovocie, cukor, strukoviny, orechy, cestoviny, sladké pečivo a alkohol. Vďaka tejto diéte môžete veľmi jednoducho schudnúť.

Často kladené otázky

Ako funguje cyklická diéta?

Cyklická diéta spočíva v striedaní období s nízkym obsahom sacharidov (5-6 dní) a období s vysokým obsahom sacharidov (1-2 dni). Táto diéta pomáha vytvárať energiu a aktívne spaľovať kalórie bez šokovania tela prudkým obmedzením príjmu kalórií. Vysoký obsah sacharidov je vhodné konzumovať v dňoch oddychu.

Ako funguje Perriconova diéta?

Perriconova diéta vymyslená Dr. Nicholasom Perricone zameriava na zlepšenie pokožky, boj proti starnutiu a udržanie človeka fit. Základom je konzumácia ryby, bielkovín, ovocia a zeleniny, vylúčenie sladkostí, alkoholu a pečiva. Dôležité je tiež jesť jedlá v určitom poradí: najprv jedlo s proteínmi, potom jedlo s vlákninou a nakoniec jedlo so sacharidmi. Táto metóda môže byť aplikovaná aj v krátkodobom trojdňovom experimente alebo dlhodobo do jedného mesiaca.

Čo je Atkinsonova diéta?

Atkinsonova diéta je založená na príjme vysokého množstva bielkovín a nízkom množstve sacharidov. Počas tejto diéty by sa mala konzumovať napríklad vajíčka, kuracie mäso, mliečne výrobky, tvrdý syr a tofu, ale vyhýbať sa ovociu, cukru, strukovinám, orechom, cestovinám, sladkému pečivu a alkoholu. Táto diéta pomáha efektívne schudnúť.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...