Čo všetko nové prinesie iOS 13 a ako si ho stiahnuť už teraz?

mobil

Pred pár mesiacmi uviedol Apple iOS 13, ktorý príde do našich iPhonov už tento september. Prvá verejná beta verzia iOS-u 13 je však už teraz k dispozícií a dá sa stiahnuť z webovej stránky spoločnosti Apple. Je však kompatibilná s modelmi iPhone 6S a novšie. Staršie modely už nebudú môcť pristupovať k tejto možnosti.

Verejná beta verzia nie je konečnou verziou operačného systému, takže môže byť nestabilná alebo sa môžu objaviť aj nejaké chyby. Ak si ju stiahnuť zatiaľ nechcete a chcete počkať, my vás aspoň trochu navnadíme na hlavné nové funkcie, ktoré s ňou prichádzajú.

1. Nájdenie strateného mobilu aj keď je v režime offline.

Aplikácia Find My iPhone a Find My Friends sú integrované aplikácie, ktoré vám pomôžu sledovať, kde sa nachádzajú vaši priatelia alebo kde je váš mobil. Najzaujímavejšie na tejto aplikácií bude jej aktualizácia, ktorá prichádza s novou funkciou. Tá bude totižto umožňovať sledovať svoje zariadenie aj v prípade, že je odpojené od Wi-Fi alebo mobilných dát. Funkcia príde aj do počítačov Mac, ktoré budú používať najnovšiu verziu Catalina.

mobil

Ak chcete používať túto funkciu, používateľ bude musieť mať aspoň dve zariadenia Apple s rovnakým účtom. Počítače vygenerujú súkromný kľúč, ktorý je uložený a zdieľaný len so zariadeniami s rovnakým účtom. Počítače vytvárajú verejný, šifrovaný kľúč, ktorý je neustále aktualizovaný a zdieľaný s inými zariadeniami.

Odcudzený alebo stratený iPhone či Mac vydá signál Bluetooth, ktorý môže byť detekovaný akýmkoľvek iným zariadením Apple s rovnakým účtom. Tieto informácie s umiestnením počítača budú odoslané v zašifrovanej podobe na servery Apple.

Užívateľ, ktorý stratil svoj mobil alebo iné zariadenie, dostane túto zašifrovanú informáciu od spoločnosti Apple na druhom zariadení, ktoré má k dispozícií, napríklad na počítač Mac. Pomocou súkromného kľúča môžete odoslať potrebné údaje o polohe a vyhľadať tak stratené zariadenie.

2. Tmavý režim

Tmavý režim, ktorý v minulom roku dostali počítače s operačným systémom MacOS Mojave, teraz prichádza aj na mobilné telefóny. Aká je výhoda? Okrem dizajnu ide o umožnenie lepšieho pohľadu na mobil počas tmy a nižšia spotreba batérie.

Na to, aby ste mohli všetky tieto výhody mať aj vy, potrebujete iPhone. My sme pre vás vybrali zopár modelov:
iPhone XR AndreaShop.sk
iPhone 8 AndreaShop.sk
iPhone X AndreaShop.sk

3. Zlepšená úprava fotografií a videí

Po úprave budete môcť svoje klipy z fotografií alebo jednoducho videá, veľmi rýchlo upravovať. Fotografie boli takisto prepracované a spôsob, akým sa zoskupujú spomienky je takisto iný.

Pridané sú tak ďalšie možnosti úpravy fotografií a videí. Môžete nastaviť jas a kontrast, ako aj nastaviť intenzitu svetelných efektov v režime portrétu.

4. Rýchlejšie odomknutie

Podľa spoločnosti Apple môže byť odomknutie pomocou funkcie Face ID až 30-krát rýchlejšie ako doteraz. Aplikácie sa takisto otvoria až dvakrát rýchlejšie ako predchádzajúca verzia systému iOS.

5. Nové funkcie v Mapách Apple

K možnostiam sa pridá možnosť umiestniť obľúbené alebo zaujímavé miesta do služby Mapy. Takisto budete môcť získať omnoho rýchlejšie trasu. K dispozícií bude aj sekcia so zbierkami zaujímavých miest a novo zobrazených lokalít. Mapy taktiež ponúknu viac detailov vďaka začleneniu funkcie Look Around, ktorá vám v najlepšom štýle aplikácie Google Street Vieľ umožňuje zobrazenie priestoru s veľkosťou 180 alebo 360 stupňov a posúvaním na virtuálnej mape môžete vidieť čoraz viac miest.

iPhone

6. Súkromie

Zlepšenie súkromia používateľov bolo jednou z dôležitých vecí prezentácie systému iOS 13. V tomto zmysle boli pridané nové možnosti, ktoré používateľom umožňovali väčšiu kontrolu nad ich súkromím. Napríklad aplikície môžu mať prístup k miestu iba raz a nie natrvalo.

Spoločnosť Apple teraz ponúka autentifikačný systém na overenie totožnosti používateľa prostredníctvom služby Touch ID alebo Face ID pri prístupe na webové stránky alebo aplikácie. Nebude teda potrebné vytvárať nové heslá.

7. Viac prispôsobení obľúbených animoji a memoji

Radi používate memoji alebo animoji? Teraz si ich budete môcť ešte jednoduchšie prispôsobiť.

Často kladené otázky

Aké sú hlavné nové funkcie iOS 13?

Hlavné nové funkcie zahŕňajú sledovanie strateného mobilu aj v režime offline, tmavý režim, zlepšenú úpravu fotografií a videí, rýchlejšie odomknutie, nové funkcie v Mapách Apple a zlepšenie súkromia používateľov.

Ako funguje sledovanie strateného mobilu v režime offline?

Funkcia funguje tak, že odcudzený alebo stratený iPhone či Mac vydá signál Bluetooth, ktorý môže byť detekovaný akýmkoľvek iným zariadením Apple s rovnakým účtom. Tieto informácie s umiestnením počítača budú odoslané v zašifrovanej podobe na servery Apple, a užívateľ dostane túto zašifrovanú informáciu na druhom zariadení, napríklad na počítači Mac.

Čo je nové v úprave fotografií a videí v iOS 13?

V iOS 13 boli pridané ďalšie možnosti úpravy fotografií a videí, ako nastavenie jasu a kontrastu a intenzity svetelných efektov v režime portrétu. Fotografie boli takisto prepracované a spôsob, akým sa zoskupujú spomienky, je iný.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...