Čo je to LED?

LED

Slovíčko LED sa v našom živote objavuje celkom často. Nie každý však vie, čo táto skratka znamená, aké sú jej výhody v porovnaní s inými žiarovkami a aké sú hlavné materiály, ktoré LED tvoria. Poďme sa na to spolu pozrieť.

žiarovka

LED je dióda, ktorá vyžaruje svetlo vtedy, keď je nabitá elektrinou. Dá sa kúpiť v mnohých farbách a niektoré LED dokonca obsahujú viac prvkov. To je dôvod, prečo sú schopné vyžarovať svetlo rôznymi farbami.

LED diódy sa používajú na displeje, klávesnice alebo na podsvietenie. Jasné biele LED diódy sa tiež môžu používať ako baterky pre mobilné telefóny.

Teplá biela LED žiarovka
Studená biela LED žiarovka
Neutrálna biela LED žiarovka

LED majú v porovnaní s bežnými žiarovkami aj množstvo výhod.

  • Kompaktná veľkosť: LED je v podstate malý čip zatvorený vo vnútri, takže je veľmi malý a ľahký
  • Nízke napätie: Prevádzkové napätie LED je spravidla 2 - 3,6 V, čo vyžaduje menej energie. Môže tak normálne svietiť aj pod slabým prúdom.
  • Dlhá životnosť: Pri správnom prúde a napätí môže byť životnosť LED až 100 000 hodín.
  • Vysoký jas, nízka teplota: Prijatím technológie studeného svetla je hodnota teploty LED oveľa nižšia ako pri bežnom osvetlení s rovnakým výkonom.
  • Ochrana životného prostredia: LED sa skladá z netoxických materiálov, na rozdiel od žiaroviek obsahujúcich ortuť, ktoré môžu spôsobiť znečistenie. LED sa dajú recyklovať.
žiarovka

Hlavnými materiálmi pre vytvorenie LED svetiel sú:

  • Nitrid india gália: modré, zelené a ultrafialové svetlo s vysokým jasom
  • Hliník indiumfosfát hlinitý: oranžové, žlté a červené svetlo s vysokým jasom
  • Hliníkový arzenit gália: červené a infračervené svetlo
  • Fosfát gálnatý: žlté a zelené diódy.

Často kladené otázky

Čo znamená skratka LED a na čo sa používa?

LED je skratka pre diódu, ktorá vyžaruje svetlo vtedy, keď je nabitá elektrinou. Používa sa v množstve aplikácií, ako sú displeje, klávesnice, podsvietenie či baterky pre mobilné telefóny.

Aké sú hlavné výhody LED diód v porovnaní s bežnými žiarovkami?

LED diódy majú oproti bežným žiarovkám viacero výhod, ako je kompaktná veľkosť, nízke prevádzkové napätie, dlhá životnosť, vysoký jas, nízka teplota a priateľskosť k životnému prostrediu.

Aké materiály sa používajú na výrobu LED svetiel?

Na výrobu LED svetiel sa používajú hlavne tieto materiály: nitrid india gália (modré, zelené a ultrafialové svetlo s vysokým jasom), hliník indiumfosfát hlinitý (oranžové, žlté a červené svetlo s vysokým jasom), hliníkový arzenit gália (červené a infračervené svetlo) a fosfát gálnatý (žlté a zelené diódy).



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...