Čo je technológia NFC?

NFC

NFC sa dnes používa veľmi často. Taktiež sa o nej často hovorí. Čo to vlastne je a na akom prístupe funguje? Ako ho môžeme porovnať s funkciou Bluetooth?

mobil

Čo je to NFC?

Technológia NFC je skratka pre Near Field Communication. Je to vysokofrekvenčná bezdrôtová komunikačná technológia krátkeho dosahu, ktorá umožňuje výmenu údajov medzi zariadeniami vzdialenými približne 10 cm.

NFC je aktualizácia existujúceho štandardu bezdotykovej karty (RFID). Tá kombinuje rozhranie čipovej karty a čítačky do jedného zariadenia. Umožňuje používateľom hladko zdieľať obsah medzi digitálnymi zariadeniami platiť účty bezdrôtovo alebo dokonca používať svoj mobilný telefón ako elektronický cestovný lístok.

Apple iPhone 8 AndreaShop.sk
Samsung Galaxy Duos AndreaShop.sk
Samsung Galaxy S10 AndreaShop.sk

Výhody NFC v porovnaní s Bluetooth

Významnou výhodou NFC oproti Bluetooth je kratšia doba nastavenia. Namiesto manuálnej konfigurácie na identifikáciu zariadení Bluetooth sa spojenie medzi dvomi zariadeniami NFC vytvorí naraz (od 1 do 10 sekúnd).

smartfón

Vďaka svojmu kratšiemu dosahu poskytuje NFC vyšší stupeň bezpečnosti ako Bluetooth. NFC je vhodné pre oblasti, ktoré sú preplnené ľuďmi a kde by sa mohla ukázať korelácia signálu s jeho vysielajúcim fyzickým zariadením.

NFC môže fungovať aj vtedy, keď jedno zo zariadení nie je napájané z batérie. NFC technológia má veľké množstvo výhod, vďaka ktorým patrí medzi tie najlepšie a dnes už aj najrozšírenejšie technológie. Nezabúdajte na ňu a používajte ju pravidelne. Rozhodne sa vám to vyplatí.

Často kladené otázky

Čo je technológia NFC a na akom princípe funguje?

NFC (Near Field Communication) je vysokofrekvenčná bezdrôtová komunikačná technológia krátkeho dosahu, ktorá umožňuje výmenu údajov medzi zariadeniami vzdialenými približne 10 cm. Je to aktualizácia existujúceho štandardu bezdotykovej karty (RFID), ktorá kombinuje rozhranie čipovej karty a čítačky do jedného zariadenia.

Ako môžeme porovnať NFC s funkciou Bluetooth?

Na rozdiel od Bluetoothu, NFC má kratšiu dobu nastavenia, spojenie medzi zariadeniami sa vytvorí rýchlejšie (od 1 do 10 sekúnd). NFC poskytuje vyšší stupeň bezpečnosti vďaka svojmu kratšiemu dosahu. Je vhodné pre oblasti, ktoré sú preplnené ľuďmi, a má tu výhodu, že môže fungovať aj vtedy, keď jedno zo zariadení nie je napájané z batérie.

Na aké účely sa bežne využíva technológia NFC?

NFC sa používa na hladké zdieľanie obsahu medzi digitálnymi zariadeniami, na bezdrôtové platenie účtov, alebo pri používaní mobilného telefónu ako elektronického cestovného lístka.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...