Čo je hummus a ako si ho urobiť?

0

Pokrm s názvom hummus sa za posledné roky stal veľmi obľúbeným u mnohých ľudí. Ide o pochúťku nabitú vitamínmi a minerálnymi látkami, ktorú môžete jesť na mnohé spôsoby. Hodí sa nielen na raňajky, obed či večeru, ale taktiež ako sýta desiata. Čo je hummus a ako si ho urobiť?

Čo je hummus?

Hummus síce nemá ten najchutnejší názov, no netreba sa báť. O chuti nevypovedá vôbec nič. Ide o exotický pokrm, ktorý k nám prišiel zo Stredného východu.

Základom hummusu je uvarený cícer, ktorý sa následne rozmixuje so sezamovou pastou známou pod názvom Tahini. Pastu nájdete v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou alebo v niektorých vybraných supermarketoch.

Dochutenie je už viac-menej na vás. Môžete použiť soľ, korenie, olej alebo aj citrónovú šťavu. Vďaka tomu, že si ho viete prispôsobiť presne podľa seba.

Hummus má konzistenciu hustej kaše, ktorá sa konzumuje za studena. Spravidla sa k nemu servírujú tortillové chipsy alebo čerstvé pečivo. Výber je na vás. Hummus však môžete pokojne použiť aj v šaláte či v iných druhoch jedál, ktoré chcete ozvláštniť.

V mnohých supermarketoch sa dnes predávajú už vyrobené hummusy. Výber je pomerne široký a jeden z nich si určite obľúbite aj vy. Ak však nechcete hummus kupovať a chcete si ho urobiť doma, máme pre vás niekoľko receptov, ktoré si zamilujete. Poďme sa na ne spoločne pozrieť.

Základný hummus

Začnime receptom na základný hummus, ktorý sa dá ochutiť presne podľa vašich preferencii. Jeho príprava je jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník.

Na tradičný hummus budete potrebovať:

  • 2 šálky cícera
  • 5 PL Tahini
  • 5 PL olivového oleja
  • 2 strúčinky cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • šťava z citróna

Postup:

Ak si chcete celý proces zjednodušiť, kúpte si cícer v plechovke, ktorý stačí zliať a následne hneď použiť. V prípade, že doma máte klasický cícer, je potrebné najprv ho uvariť.

Tak či onak, keď máte cícer pripravený, pridajte k nemu Tahini, olivový olej a strúčiky cesnaku. Všetko spolu vymixujte dohladka. Keď máte kašu hotovú, začnite s ochucovaním. Pridajte soľ, korenie a šťavu z citróna. Všetko premiešajte a ochutnajte. Ak vám niečo v hummuse chýba, pridajte to.

Keď je hummus hotový, môžete ho rovno servírovať s čerstvým pečivom alebo tortillovými chipsami.

Chcete si urobiť hummus doma? Vyberáme pre vás tie najlepšie suroviny:
Tahini pasta BabičkinaZáhrada.sk
Mandľové maslo BabičkinaZáhrada.sk
Kakaový prášok BIO BabičkinaZáhrada.sk

Avokádový hummus

Máte radi avokádo? Zakomponujte ho do svojho hummusu a vytvorte tak zaujímavú chuť, ktorú si okamžite zamilujete. Recept na avokádový hummus je taktiež veľmi jednoduchý.

Na začiatok si urobte základný hummus, ktorý sme si spomenuli vyššie. Následne k nemu pridajte jedno väčšie mäkké avokádo a všetko dobre premixujte.

Ak chcete ešte zaujímavejšiu chuť, pridajte za hrsť čerstvého zeleného hrášku.

Avokádový hummus má okrem skvelej chuti aj veľmi peknú zelenú farbu.

jedlo na stole

Kakaový hummus na sladko

Vedeli ste o tom, že hummus môžete urobiť aj na sladko? Cícer je potravina, ktorá nemá príliš výraznú chuť. Dá sa vďaka tomu veľmi jednoducho chutiť ako pomocou soli, tak aj pomocou rôznych druhov sladidla.

Ingrediencie:

  • 2 šálky cícera
  • 5 PL arašidové alebo mandľové maslo
  • 2 PL olivového oleja
  • šťava z citróna
  • 2 PL medu
  • 5 PL kakaa

Postup:

Do mixéra vložte uvarený cicer, arašidové alebo mandľové maslo, olivový olej, šťavu z citróna, med a kakao. Všetko vymixujte do hladkej kaše a hummus servírujte.

A ako takýto hummus konzumovať? To je úplne na vás. Pokojne s maslovými krekrami alebo ovocím. Možností je veľa.

Zhrnutie

Hummus patrí k veľmi obľúbeným chuťovkám, ktoré môžete robiť na veľké množstvo spôsobov. Hodí sa ako na bežné dni, tak aj na oslavy, kde prekvapíte svojich priateľov a rodinu. Vyskúšajte hummus aj vy a uvidíte, že si ho zamilujete.


Kupóny

https://www.kuponovnik.sk/obchod/babickinazahrada-sk

Zdielať

O autorovi

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.

Komentáre