Čo je DVD formát?

DVD

DVD (Digital Versatile / Video Disc), je digitálny viacúčelový optický disk alebo digitálny video disk alebo digitálny video disk. Video DVD používa technológiu kompresie MPEG2 na ukladanie obrázkov. Na iné účely sa môžu ukladať aj počítačové údaje a zvuk. DVD integruje počítačovú technológiu, optickú záznamovú technológiu a filmovú a televíznu technológiu a jej účelom je uspokojovať potreby ľudí na pamäťové médiá s veľkou úložnou kapacitou a vysokým výkonom. DVD CD-ROM sa vo veľkej miere používa nielen v oblasti audio / video, ale bude tiež podporovať rozvoj vydavateľstva, vysielania, komunikácie, WWW a ďalších odvetví.

CD

Klasifikácia

DVD má päť formátov, konkrétne DVD-VIDEO (ktoré možno rozdeliť na filmový formát a formát osobného počítača), DVD-ROM, DVD-R, DVD-RAM a DVD-AUDIO.

DVD-Video na sledovanie filmov a inej vizuálnej zábavy. Ak je obojstranná a dvojvrstvová na každej strane, môže celková kapacita dosiahnuť 17 GB.

DVD-ROM je rovnaké ako DVD Video, obsahuje však formát súborov kompatibilný s počítačom. Používa sa na ukladanie údajov. Kapacita DVD-R je 4,7 GB. V skutočnosti sa používa aj na profesionálnu tvorbu a bežných používateľov používa dve verzie. Používatelia môžu písať iba raz pomocou DVD-R.

DVD-RAM umožňuje použitie DVD ako virtuálneho pevného disku s náhodným prístupom. Pôvodná jednotka je 2,6 GB a na každej strane sa môže kapacita zvýšiť na 4,7 GB. Môže sa prepísať 100 000-krát.

DVD-RW je podobné DVD-RAM, ale používa prístup na čítanie a zápis skôr ako DVD-R ako pevný disk. Kapacita čítania a zápisu na každej strane je 4,7 GB. Môže sa prepísať 1000 krát.

Najnovší zvukový formát DVD-Audio je dvakrát tak verný ako štandardné CD. 

notebook na stole

Najhlavnejšie výhody

  • Sú to vysoko kvalitné videoprogramy, ktoré používajú štandard MPEG-2
  • Môžu podporovať 4: 3 celú obrazovku, 4: 3PS, 16: 9 širokouhlú obrazovku a ďalšie obrazové formáty
  • Podporuje až 8 stôp digitálneho zvuku a 32 titulkov
  • Každá stopa môže mať až 8 kanálov a až 9 zorných uhlov
  • Automatické automatické prepínanie videa
  • S ponukami a jednoduchou interakciou

Často kladené otázky

Aké sú hlavné formáty a klasifikácie DVD?

DVD má päť formátov, konkrétne DVD-VIDEO (ktoré možno rozdeliť na filmový formát a formát osobného počítača), DVD-ROM, DVD-R, DVD-RAM a DVD-AUDIO. Každý z týchto formátov slúži na rôzne účely, ako je sledovanie filmov, ukladanie počítačových údajov, profesionálna tvorba alebo virtuálny pevný disk s náhodným prístupom.

Aké sú najhlavnejšie výhody použitia DVD?

DVD ponúka vysoko kvalitné videoprogramy s použitím štandardu MPEG-2 a podporuje rôzne obrazové formáty, ako sú 4:3 celá obrazovka, 4:3PS a 16:9 širokouhlá obrazovka. Okrem toho podporuje až 8 stôp digitálneho zvuku a 32 titulkov, automatické automatické prepínanie videa, ponuky a jednoduchú interakciu medzi používateľom a obsahom na disku.

Ako sa líšia kapacity jednotlivých formátov DVD?

Rôzne formáty DVD majú rôzne kapacity úložiska. Napríklad DVD-Video môže mať celkovú kapacitu až 17 GB, ak je obojstranná a dvojvrstvová na každej strane. DVD-ROM a DVD-R majú kapacitu 4,7 GB. DVD-RAM pôvodne disponuje 2,6 GB na každej strane, avšak kapacita sa môže zvýšiť na 4,7 GB. DVD-RW má kapacitu na čítanie a zápis na každej strane 4,7 GB.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...