Citrónová šťava je pre vaše telo perfektná! Toto je niekoľko úžasných benefitov, ktoré z nej získate

pomarančový džús

Väčšina ľudí nikdy nesníva o pití teplej vody s citrónom. V skutočnosti však voda s citrónom poskytuje veľmi veľa zdravotných výhod. Studená voda môže byť veľmi osviežujúca, no v skutočnosti bráni procesu vstrebávania živín počas trávenia, pretože vaše telo sa musí namiesto toho zamerať na zahrievanie telesnej teploty. Jedna štúdia dokonca zistila, že studená voda môže spôsobiť, že nosový hlien je hustejší a ťažšie prechádza dýchacími cestami.

V starovekej čínskej a indickej kultúre sa domnievajú, že pitie teplej vody, hneď po prebudení, pomáha zlepšiť trávenie a zmierniť preťaženie činnosti tela. Niektorí vedci dokonca hovoria, že teplá voda môže pomáhať nervovému systému relaxovať, pretože vaše telo nebude musieť tak tvrdo pracovať. Studená voda je v čínskej kultúre považovaná za to, čo robí v tele nerovnováhu.

plátky citróna

Upokojuje centrálny nervový systém

Vzhľadom k tomu, že telo si musí studenú vodu zohriať na prirodzenú teplotu, vyžaduje si to viac energie, ako si myslíte. Studená voda dokáže šokovať váš nervový systém, ktorý môže počas dňa vytvárať pocity úzkosti a stresu. Pitie teplej vody vám pomôže uvoľniť sa a cítiť menej stresu. Ak pridáte citrón, všetko ešte viac podporíte.
Citrón vo vode ukázal aj to, že zlepšuje náladu a stabilizuje emócie. Môže aj zlepšiť koncentráciu a zamerať sa na aktiváciu neurotransmiteru, nazývaného norepinefrín, ktorý ovplyvňuje časť vášho mozgu, ktorá ovláda pozornosť.

Pomáha pri zápche

Horúca voda pomáha vašim črevám uvoľniť sa, zatiaľ čo studená voda môže výrazne spomaliť tráviace enzýmy. Ak trpíte zápchou, pridávanie teplej vody do vášho ranného rituálu pomáha stimulovať črevá a tak si udržíte zdravý tráviaci systém.
Okrem toho, citrón obsahuje formu rozpustnej vlákniny nazývanej pektín, ktorá môže zlepiť zdravie čriev a pomalé trávenie cukrov a škrobov. To môže pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi a zabezpečiť pravidelné pohyby čriev.

Hydratuje

Voda ako voda. A aj teplá s citrónom pomáha hydratovať celé vaše telo. Teplá voda však omnoho rýchlejšie telo hydratuje, pretože sa absorbuje omnoho lepšie. To znamená, že nebudete musieť piť toľko pohárov vody, aby ste udržovali svoje telo, orgány a pokožku hydratované. Pokiaľ ide o to, koľko piť, musíte v tomto naozaj počúvať svoje telo a nájsť si ten správny objem vody, ktorý vám vyhovuje. Úroveň vašej aktivity a telesná hmotnosť taktiež zohrávajú úlohu v tom, koľko vody denne potrebujete.
Citrón vám pomáha udržiavať sa v hydratovanom stave aj kvôli vysokému obsahu vody a osviežujúcej chuti.

citrón

Môže vám pomôcť zhodiť nadbytočné kilogramy

Teplá voda pomáha takisto zvýšiť funkciu vášho metabolizmu, čo vám pomáha v chudnutí. To tiež prebúdza aj vaše črevá, čo vám zas pomôže pri odstraňovaní odpadu a nadmernej hmotnosti. Citróny taktiež ukázali, že pomáhajú pri strate hmotnosti, pretože pomáhajú udržiavať hydratované telo. Štúdie ukázali, že správna hydratácia môže byť kľúčovou súčasťou straty hmotnosti.
Navyše, polievková lyžica citrónovej šťavy obsahuje len štyri kalórie, vďaka čomu je toto ovocie skvelé v redukcií. Z tohto dôvodu môžete citrónovou šťavou veľmi jednoducho nahradiť sladké nápoje.

Pomáha zrelaxovať vaše svaly

V odsekoch vyššie sme už niekoľkokrát spomenuli, aká môže byť teplá voda skvelá a uvoľňujúca pre váš centrálny nervový systém. Z tohto dôvodu má zmysel, že môže relaxovať aj iné časti tela. Keďže teplá voda zvyšuje prietok krvi do tkanín a svalov, môže takisto pomôcť zmierniť napätie a podporiť pocit relaxácie.
Ak máte problémy so spánkom v noci, vyskúšajte vypiť teplú vodu s citrónom pred spaním. Rovnako to môžete spraviť aj vtedy, ak máte rannú úzkosť z dôvodu stresu z nejakej situácie, ktorá má nastať na ďalší deň.

Často kladené otázky

Prečo je pitie teplej vody s citrónom lepšie ako pitie studenej vody?

Teplá voda s citrónom poskytuje mnoho zdravotných výhod, ako napríklad zlepšenie trávenia, zmiernenie preťaženia činnosti tela, podporu nervového systému, hydratáciu a pomoc pri chudnutí. Naopak, studená voda bráni procesu vstrebávania živín a môže spôsobiť prechladenie dýchacích ciest. Teplá voda navyše rýchlejšie hydratuje telo a podporuje relaxáciu svalov.

Ako môže teplá voda s citrónom pomôcť pri chudnutí?

Teplá voda pomáha zvýšiť funkciu metabolizmu, čo vedie k rýchlejšiemu spaľovaniu kalórií a chudnutiu. Okrem toho podporuje črevnú aktivitu a odstraňovanie odpadu, čo tiež pomáha pri strate hmotnosti. Citróny zase udržujú telo hydratované a obsahujú málo kalórií, čo umožňuje jednoduché nahradiť sladké nápoje.

Ako pomáha teplá voda s citrónom pri relaxácii svalov a nervového systému?

Teplá voda zvyšuje prietok krvi do tkanív a svalov, čo zmiernuje napätie a podporuje pocit relaxácie. Citróny v teplej vode stablilizujú emócie, zlepšujú náladu a koncentráciu. Pitie teplej vody s citrónom pred spaním alebo pri rannom strese pomáha uvoľniť stres a upokojiť centrálny nervový systém.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...