Chcete schudnúť? Stavte na diétu podľa vášho veku!

šťava

Najväčší mýtus, ktorému ľudia stále veria je, že existuje niečo, ako perfektná strava. Nie je to však pravda. Každé telo je iné a to, že jedna strava funguje pre vás, neznamená, že bude fungovať aj pre iných. Existujú však isté zásady, ktoré by ste mali dodržovať podľa veku. Vďaka nim totižto schudnúť naozaj môžete.

V závislosti od vášho veku existujú určité potraviny, ktorým by ste sa mali vyhnúť a naopak, tie, ktoré by ste mali do jedálnička zaradiť, na to aby ste boli zdraví a fit. Ktoré potraviny to sú?

chia puding

Dospievanie

V tejto fáze vaše telo rastie a vyvíja sa, preto potrebuje veľa živín. Často sa v tomto veku stáva, že ľudia prestanú jesť raňajky. Namiesto toho počas dňa jedia stravu pozostávajúcu hlavne z nezdravých potravín. A práve to nie je dobré.
Ak ste v tejto vekovej skupine, urobte si zvyk, že budete každý deň raňajkovať. Na druhej strane sa nemusíte vzdať svojich obľúbených jedál. Zvážte však ich množstvo. Do svojho jedálnička zahrňte potraviny bohaté na vápnik, bielkoviny a železo.

Vo veku od 20 - 29

Keď máte 20 rokov, je na čase, aby ste nezdravé jedlo zo svojho jedálnička vyradili. Vymeňte svoje nezdravé zemiakové lupienky za zdravší snack. Jogurt si dajte namiesto zmrzliny a konzumujte kuracie mäso. Okrem toho konzumujte potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny a kyselinu listovú. Nezabúdajte ani na vlašské orechy, losos, semienka, viaczrnný chlieb a celozrnné cestoviny.

ovocné šťavy

Vo veku od 30 - 39

Na podporu telesných zmien, ktoré sa dejú v tomto veku, by ste mali konzumovať potraviny, ktoré budujú svalovú hmotu a posilňujú kosti vo vašej strave. Potraviny bohaté na bielkoviny ako sú vajcia, semená, orechy, sójové výrobky, kuracie prsia či quionia sú vašimi priateľmi. Mlieko a jogurt sú nevyhnutné na posilnenie kostí.

Vo veku od 40 - 49

Na reguláciu hladiny cukru v krvi a zvýšenie metabolizmu sa v tejto fáze uistite, že máte v strave dostatok vlákniny. Potraviny ako brokolica, celé zrná a zemiaky s kožou vám to ľahko poskytnú. Je potrebné vyhnúť sa nezdravému jedlu. Ďalšími potravinami, ktoré môžete konzumovať, sú zdravé domáce sendviče, nízkotučné mliečne výrobky a veľa ovocia a zeleniny. Pri každom jedle nezabudnite na bielkoviny.

Vo veku od 50 - 59

S vekom sa náš metabolizmus znižuje, a preto sa odporúča konzumovať potraviny, ktoré naše telo môže ľahko stráviť. Keď máte 50 rokov, mali by ste zmeniť bežné mlieko na mandľové. Taktiež myslite na príjem cukru. Namiesto klasického bieleho môžete staviť napríklad na med. Na zníženie príznakov starnutia je potrebné jesť avokádo, brokolicu, čučoriedky, orechy a špenát. Jesť jablká vám môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a bojovať proti cukrovke.

smoothie

Vo veku 60+

Keď ste v tejto fáze, nezabudnite do stravy každý deň zahrnúť 5 porcií zeleniny a 2 porcie ovocia. Konzumujte potraviny bohaté na železo ako špenát, šošovica a fazuľa. Sójové bôby a listová zelenina vám tiež pomôžu zostať fit. Okrem toho znížte príjem soli. Vypite taktiež viac vody a vyhnite sa nezdravým a sladkým jedlám.

Často kladené otázky

Ako sa stravovať v období dospievania?

V období dospievania potrebuje vaše telo veľa živín na rast a vývoj. Preto si zvyknite raňajkovať a do svojho jedálnička zahrnite potraviny bohaté na vápnik, bielkoviny a železo. Nemusíte sa vzdať svojich obľúbených jedál, ale zvážte ich množstvo.

Čo by mala obsahovať strava pre ľudí vo veku od 30 do 39 rokov?

Na podporu telesných zmien v tomto veku by ste mali konzumovať potraviny, ktoré budujú svalovú hmotu a posilňujú kosti. Potraviny bohaté na bielkoviny ako sú vajcia, semená, orechy, sójové výrobky, kuracie prsia či quionia sú vašimi priateľmi. Mlieko a jogurt sú nevyhnutné na posilnenie kostí.

Ako by mala vyzerať strava pre ľudí vo veku 60 rokov a viac?

V tejto životnej fáze zahrnite do stravy každý deň 5 porcií zeleniny a 2 porcie ovocia. Konzumujte potraviny bohaté na železo ako špenát, šošovica a fazuľa. Sójové bôby a listová zelenina vám pomôžu zostať fit. Znížte príjem soli, vypite viac vody a vyhnite sa nezdravým a sladkým jedlám.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...