Chcete sa vyhnúť chrípke? Stavte na tieto rady od doktorov!

tabletky

Chrípkové obdobie prichádza spolu s jeseňou a zimou. Ľudia kýchajú, kašlú a bojujú proti mnohým vírusom. Ako sa dá proti nim bojovať? Odpoveďou nie sú len lieky, antibiotiká a prvá pomoc z lekárne. Mnohokrát stačí vyskúšať aj domácu liečbu. Prevencia je však základ.

V dnešnom článku sme si pre vás pripravili zopár rád od odborníkov a lekárov. Tí odporúčajú vyhýbať sa samotnej chorobe správnou starostlivosťou o svoje zdravie.

ovocné šťavy

Hydratujte

Aj napriek tomu, že sa to občas v zimnom období nedá a človek nie je smädný, je potrebné, aby ste vypili minimálne 1,5 litra. Dôležité je to ako pre človeka, ktorý je zdravý, tak aj pre človeka, ktorý už bojuje proti nachladnutiu alebo chrípke. Ak budete hydratovať svoje telo, hydratujete aj respiračný systém. Jednoduchšie sa tak zbavíte vírusov a bacilov, ktorí vám znepríjemňujú celý deň.

Ak predsa len do seba neviete dať toľko čistej vody, stavte na čaje. Tie sú teplé, zahrejú a hydratujú.

Med je základ

Med je zázračnou potravinou, ktorá snáď vždy pomôže. Je to prírodný liek, ktorý dokáže obmedziť príznaky rôznych chorôb či prechladnutia. Ak neveríte, pozrite si určite štúdie, ktoré sa medom zaoberajú. Nie je to len jedna, ale rovno niekoľko štúdií, ktoré potvrdzujú priam čarovné účinky medu.

A ako ho používať, aby ste boli zdraví? Dajte si jednu lyžičku medu každé ráno alebo večer. Keď ste už chorí, zvýšte konzumáciu na minimálne jednu lyžicu medu každé 3 až 4 hodiny. Príznaky by mali ustupovať.

Jedenie správnych potravín

Keď je človek chorý, posledná vec, na ktorú má chuť, je jedenie. V tej dobe máte nechuť snáď k všetkému, aj k najobľúbenejšiemu jedlu. Doktori však vravia, že určité potraviny vám dokážu pomôcť prekonať chrípku omnoho rýchlejšie. A ktoré to sú?

Medzi veľmi obľúbené potraviny patria citróny, granátové jablká, vývar, ryby, cesnak, chilli paprika či baza. Týchto potravín je však omnoho viac a každý dokáže na človeka vplývať inak. Vždy však v tom správnom smere.

esenciálne oleje

Esenciálne oleje

Boli by ste až prekvapení, ako dokážu esenciálne oleje pomôcť a vyriešiť rôzne problémy so zdravím. Treba však vyberať tie najlepšie, ktoré vedia zlepšiť dýchanie, znížiť preťaženie hrudníka a zabrániť rastu baktérií. Medzi veľmi obľúbené éterické či esenciálne oleje sa radí citrónová tráva, škorica, mäta, rozmarín, čajovník, tymián, oregano, bazalka a eukalyptus.

Tieto vône medzi sebou nijako nekombinujte. Najlepšie bude, ak si vyberiete jednu či dve. Tie následne raz za čas striedajte. A ako vlastne použiť takéto oleje? Výber je na vás. Môžete využiť difuzér, kúpeľ alebo si olej jemne natrite na určité body na vašom tele.

Kloktanie teplej slanej vody

Kloktanie teplej slanej vody po dobu 1 až 2 minút je jedným z mnohých prírodných prostriedkov, ktoré môžu pomôcť uvoľniť hustý hlien a hlien, ktorý sa často zhromažďuje v zadnej časti hrdla. Okrem toho, kloktanie slanej vody redukuje opuch hrdla a pomáha tiež odplavovať škodlivé baktérie.

Často kladené otázky

Ako sa dá bojovať proti vírusom a chrípke?

Okrem liekov a antibiotík je možné vyskúšať aj domácu liečbu a prevenciu. Je dôležité dodržiavať správnu starostlivosť o svoje zdravie, napríklad hydratovať svoje telo pitím minimálne 1,5 litra vody alebo čaju denne, konzumovať med, jesť správne potraviny, ako sú citróny, granátové jablká, ryby, cesnak, chilli paprika či baza, využívať esenciálne oleje a kloktanie teplej slanej vody. To všetko môže pomôcť zmierniť príznaky a posilniť imunitný systém.

Ako pomáha med v boji proti chrípke a nachladnutiu?

Med je prírodný liek, ktorý dokáže obmedziť príznaky rôznych chorôb či prechladnutia. Je odporúčané si dať jednu lyžičku medu každé ráno alebo večer. Keď ste už chorí, zvýšte konzumáciu na minimálne jednu lyžicu medu každé 3 až 4 hodiny. Príznaky by mali ustupovať.

Ako použiť esenciálne oleje pri liečbe chrípky?

Esenciálne oleje, ako sú citrónová tráva, škorica, mäta, rozmarín, čajovník, tymián, oregano, bazalka a eukalyptus, môžu pomôcť zlepšiť dýchanie, znížiť preťaženie hrudníka a zabrániť rastu baktérií. Na aplikáciu esenciálnych olejov je niekoľko spôsobov, ako využiť difuzér, kúpeľ alebo si olej jemne natrite na určité body na vašom tele. Je dôležité nekombinovať príliš veľa esenciálnych olejov naraz a občas ich striedať.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...