Chcete mať zdravé a pekné zuby? Toto im určite nerobte!

žena

Zubná sklovina je najsilnejšou látkou v tele. Aj napriek svojej sile sa však môže ako sklovina, tak aj samotný zub opotrebiť a zničiť. Ako si svoje zuby chrániť a čomu sa vyhýbať? Na to sa pozrieme v dnešnom článku.

dentálna hygiena

Vyhýbajte sa konzumácií tmavých jedál a nápojov

Pre každého milovníka kávy je hneď prvý bod asi najhoršou vecou. Práve nápoje ako káva, červené víno alebo čierny čaj obsahujú prísady, ktoré sa nazývajú triesloviny. Tie vytvárajú farebné zmesi, ktoré držia na zuboch veľmi pevne. V tomto prípade dochádza k ich žltnutiu.

V prípade jedál ide o bobuľové ovocie ako čučoriedky, čerešne alebo ríbezle, paradajky, zmrzlina či rôzne sladkosti. Sladké v mnohých prípadoch nespôsobuje sfarbenie, no často zuby odvápňuje a ničí.

Zlé čistenie zubov

Čistenie zubov je veda, ktorá trápi mnohých už dlho. Ako správne zuby čistiť? Akou silou na ne tlačiť? Existuje niekoľko základných pravidiel, ktoré by ste svojím zubom robiť nemali.

  1. Na zuby pri čistení netlačte príliš silno. Mohli by ste poškodiť zuby a ďasná, čím by ste zvýšili citlivosť zubov.
  2. Pri čistení nechoďte s kefkou len zľava doprava. To totižto nestačí. Správny spôsob čistenia zubov je krúživý. Zubnú kefku posúvajte hore a dole a zuby čistite krúživými pohybmi. Vďaka takémuto pohybu sa dostanete aj na ťažko dostupné miesta.
  3. Nečistite si zuby hneď po jedle. Potraviny obsahujúce kyselinu môžu oslabiť vašu sklovinu, takže čistenie by mohlo situáciu ešte zhoršiť. Kyselina by prenikla hlbšie do zubov a spravila by viac problémov.
  4. Po vyšistení si nevyplachujte ústa, pretože necháte odplaviť fluorid, ktorý chráni zuby.
  5. Zubnú kefku nepoužívajte príliš dlho. Vymieňajte ju pravidelne, každé tri až štyri mesiace.

Nepoužívajte svoje zuby na otváranie obalov alebo fliaš

Prednedávnom obletelo internet jedno zaujímavé video, v ktorom známa modelka Hailey Bieber otvárala fľašu od piva zubami. Takéto niečo by ste rozhodne opakovať nemali, pretože si tým môžete nenávratne poškodiť sklovinu.

Okrem toho nie je dobré ani to, keď si zubami pomáhate otvoriť nejaký obal od jedla alebo kozmetiky. Vždy radšej stavte na nožnice.

Zlozvyky

Zlozvyk ako napríklad hryzenie nechtov môže poškodiť ďasná a spôsobiť, že vaše zuby budú veľmi naštiepené, dokonca až posunuté. Ak radi žujete nejaké iné, nejedlé predmety ako perá, taktiež by ste s tým mali prestať. Má to veľmi podobný účinok ako hryzenie nechtov.

zuby

Zlé používanie medzizubných kefiek alebo dentálnych nití

Medzizubné kefky a dentálne nite sú naozaj skvelými pomocníkmi, ktoré pomôžu snáď vo všetkých prípadoch. Veľkým problémom však je, ak ich používate zle a nesprávne. Vždy si spomeňte najmä na pravidlo o tom, aby ste na zuby či ďasná netlačili. Čistenie zubov musí byť jemné a prirodzené.

Nesprávne bielenie zubov

Bielenie zubov bolo v minulosti vecou, ktorá ničila zubnú sklovinu a oslabovala ju. V dnešnej dobe sú síce lepšie techniky na bielenie a jednoduchší spôsob, ako sa dostať k bielym zubom, no je potrebné vedieť, kde sú hranice. Existujú totižto prípravky, ktoré môžete používať na bielenie aj vy sami. Riaďte sa však pokynmi, ktoré nájdete v príbalovom letáku a nikdy neprekračujte hranicu čistenia.

Často kladené otázky

Ako si chrániť zuby pred poškodením a zafarbením?

Vyhýbajte sa konzumácii tmavých jedál a nápojov, ako sú káva, červené víno, čierny čaj a bobuľové ovocie. Sladkosti tiež môžu odvápniť a poškodiť zuby. Dôležité je tiež správne čistenie zubov: čistite zuby krúživými pohybmi a nenapínejte príliš silno na kefku. Po čistení si nevyplachujte ústa a pravidelne meniť zubnú kefku.

Na čo by som mal dávať pozor pri používaní zubov na otváranie obalov?

Nepoužívajte svoje zuby na otváranie obalov alebo fliaš, pretože si tým môžete nenávratne poškodiť sklovinu. Radšej vždy použite nožnice alebo iný nástroj určený na otváranie obalov.

Aké zlozvyky môžu poškodiť zuby a ďasná?

Zlozvyky, ako je hryzenie nechtov, žuvanie nejedlých predmetov (napr. perá) alebo nesprávne používanie medzizubných kefiek a dentálnych nití, môžu poškodiť zuby a ďasná. Snažte sa tieto zvyky odstrániť zo svojho života a dbať na správne a jemné čistenie zubov.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...