Bicyklujte sa bezpečne aj počas noci. Stavte na tieto triky

bicyklovanie v noci

Niet lepšieho pocitu, ako sadnúť na bicykel a brázdiť ulice počas príjemnej a teplej letnej noci. V neskorých večerných hodinách je však potrebné dávať si na seba pozor a ochrániť sa viacerými spôsobmi.

Je jedno, či používate bicykel na spríjemnenie voľného času, ako fitness pomôcku alebo ako dopravný prostriedok. V každej jednej situácií je potrebné dávať si na seba pozor a to najmä večer. Ako sa správne ochrániť? Máme pre vás zopár tipov.

bicyklovanie

Predné svetlo

Každý bicykel by mal mať minimálne jedno svetlo. Je úplne jedno, či ho používate len cez deň alebo aj v noci.

Predné svetlo je spravidla namontované na riadidlách, aby osvetľovalo cestu pred vami. Taktiež vás je vďaka nemu na tmavej ceste omnoho lepšie vidieť.

Na trhu sa stretnete s niekoľkými typmi. Niektoré sú jasnejšie, iné tmavšie. V prípade, že jazdíte mimo ciest v meste je dobré staviť na diaľkové svetlá. Pomocou nich uvidíte na metre ďaleko.

Plus, ak by ste nechceli svetlo montovať na bicykel, ho môžete namontovať na prilbu. Tento spôsob je menej praktický, no stále je lepší ako nič.

Myslite však na to, že aj na vás ako cyklistu platia pravidlá cestnej premávky. Svetlom by ste nemali oslňovať iných cyklistov alebo vodičov v autách.

Zadné svetlo

V prípade, že jazdíte počas noci, je nevyhnutné, aby ste mali dve svetlá. Jedno vpredu a jedno vzadu.

Pri zadných svetlách je rozhodujúce správne umiestnenie. Majú za úlohu osvetliť vás, aby vodiči áut vedeli, že ste na ceste.

Na druhej strane, nesmú byť príliš silné, aby vodičov zbytočne neosvetľovali a nevadili im.

Montáž a testovanie zadného svetla vám pokojne urobia aj v špecializovanej predajni. Budete si tak istí, že nie je príliš vysoko, ale ani príliš nízko a že vás počas noci správne ochráni.

Potrebujete príslušenstvo k cyklistike? Vyberáme pre vás to najlepšie:
Športová podprsenka EndorphinRepublic.sk
Cyklistické nohavice EndorphinRepublic.sk
Batoh na bicykel EndorphinRepublic.sk

Svetlá na kolesách

Svetlá na kolesách vyzerajú zaujímavo a pritiahnu pozornosť veľkého množstva ľudí. Zvýšia vašu viditeľnosť a taktiež bezpečnosť.

Výhodou tohto svetla je najmä fakt, že na rozdiel od predného alebo zadného vás tento typ nikdy neoslní. To znamená, že nebude vadiť iným cyklistom alebo vodičom áut.

Svetlá na kolesách sa dynamicky menia vašou rýchlosťou. Sú zaujímavé a ak bicykel využívate pravidelne, mali by ste na ne staviť.

žena a muž na bicykli

Ďalšie doplnky

Okrem spomenutých doplnkov máme pre vás ešte ďalšie typy. K nim sa radia napríklad reflexné nálepky. Tie sú vhodné nalepiť na kolesá. Zvyšujú bezpečnosť pri jazde v hmle alebo v daždi.

Druhou veľmi šikovnou vecou, vhodnou najmä do veterného alebo slnečného počasia, sú cyklistické okuliare s UV minimálne 400.

Samozrejmosťou je reflexná vesta alebo bunda a prilba.

Často kladené otázky

Aké svetlá by mal mať bicykel pre jazdu v noci?

Minimálne dve svetlá – jedno predné a jedno zadné. Predné svetlo osvetľuje cestu pred vami a zvyšuje vašu viditeľnosť pre iných účastníkov cestnej premávky, zadné svetlo vás osvetľuje zozadu a pomáha vodičom aut rozpoznať vás ako cyklistu. Okrem týchto dvoch svetiel môžete tiež využiť svetlá na kolesách, ktoré zvýšia vašu viditeľnosť a bezpečnosť.

Kde by sa mali umiestniť svetlá na bicykli?

Predné svetlo je spravidla namontované na riadidlách, aby osvetľovalo cestu pred vami. Zadné svetlo je dôležité správne umiestniť, aby osvetľovalo vás, ale zároveň neoslňovalo vodičov áut. Montáž a testovanie zadného svetla vám môžu urobiť aj v špecializovanej predajni, kde vám zaručia optimálne nastavenie.

Aké ďalšie doplnky môžu zvýšiť bezpečnosť pri jazde na bicykli v noci?

Okrem svetiel môžete využiť reflexné nálepky (ideálne nalepiť na kolesá), ktoré zvyšujú bezpečnosť pri jazde v hmle alebo v daždi. Cyklistické okuliare s UV minimálne 400 sú vhodné do veterného alebo slnečného počasia. Samozrejmosťou sú tiež reflexná vesta alebo bunda a prilba.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

športové hodinky

Garmin vs Fitbit: Ktoré športové hodinky sú pre vás lepšie?

Športových hodiniek je na trhu veľké množstvo. Jednotlivé modely sa od seba odlišujú nielen vzhľadom, ale takisto funkciami, životnosťou batérie,...

muž, ktorý behá

7 spôsobov, ako nájsť motiváciu na cvičenie

Máte problém nájsť motiváciu, na to, aby ste sa držali tréningového režimu? Nie ste v tom sami. Či už ste vyčerpaní z práce, unavení kvôli deťom,...

inteligentné hodinky

Hodinky pre plavcov: Ktoré sú tie najlepšie?

Plávanie bolo roky športom, pri ktorom sa nedala využívať elektronika. Nemohli ste si sledovať čas, odplávané kilometre či spálené kalórie. Rokmi...

beh

Ako začať behať?

Beh sa zaraďuje medzi veľmi obľúbené formy cvičenia. Pomáha ako pri chudnutí, tak aj pri udržiavaní či spevňovaní postavy. Aj napriek jeho skvelým...