Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

apple watch

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy. Keď sa však pozriete na ich výrobky, môžu sa vám zdať podobné, až rovnaké. Ktorá možnosť je pre vás teda tou najlepšou?

Výber sa môže zdať komplikovaný, nielen kvôli viacerým parametrom, ale aj z dôvodu, že obe značky, Apple aj Fitbit, majú hneď viacero modelov inteligentných a športových hodiniek. Strácate sa vo všetkých informáciách? Netreba sa ničoho báť. Dnešný článok vám pomôže vybrať presne to, čo potrebujete, na základe vašej aktivity a celkovo vášho života.

Hoci Fitbit a Apple Watch majú veľa podobných funkcií vrátane sledovania dennej aktivity a srdcového tepu, existuje aj veľa kľúčových rozdielov, o ktorých by ste mali vedieť ešte predtým, ako sa vôbec pre jednu z možností rozhodnete.

Vedieť, kde začať, je dôležité. Len tak si ku koncu vyberiete skutočne hodinky, ktoré potrebujete a využijete každý jeden deň. Nie iba vtedy, keď budete cvičiť alebo pôjdete na túru. Prichystali sme si pre vás jednoduché zhrnutie oboch značiek a návod, ako si z ich výrobkov vybrať.

Apple Watch

Od vydania prvých hodiniek Apple Watch uplynulo už šesť rokov. Za tento čas došlo k viacerým aktualizáciám a vylepšeniam, vďaka čomu sa hodinky stali neodlúčiteľnou súčasťou dní mnohých ľudí po celom svete. Apple Watch boli spočiatku skôr doplnkom, ktorý zdobil vaše zápästie a zobrazoval upozornenia. Dnes ide aj o vášho partnera na každé cvičenie.

Na trhu sa v súčasnosti stretnete so štyrmi modelmi Apple Watch:

  • Apple Watch Series 3
  • Apple Watch SE
  • Apple Watch Series 6
  • Apple Watch Series 7

Všetky používajú najnovší operačný systém spoločnosti Apple pre nositeľné zariadenia WatchOS 8, ktorý predstavil nové ciferníky hodiniek a oveľa rýchlejšie animácie. Vďaka tomu pôsobí všetko svižnejšie a rýchlejšie. Nechýba ani sledovanie spánku či dokonca detekcia umývania rúk.

apple watch

Výdrž batérie

Výdrž batérie hodiniek Apple Watch závisí najmä od toho, ako často budete počas dňa používať fitness funkcie. Ak ich však budete nosiť bez toho, aby ste s nimi čokoľvek robili, večer by im malo zostať približne 40 %. Samozrejme, čím staršie hodinky sú, tým je batéria slabšia. Práve preto sa môžete stretnúť s problémom, že vám pri dlhšej túre nemusia vydržať.

Batéria však bola posilnená v hodinkách série 6, 7 a SE z dôvodu, že im nevypína obrazovka. Netreba sa tak báť, že by ste v polovici dňa zistili, že hodinky sú vybité a nedajú sa používať.

Fitness funkcie

V hodinkách Apple je k dispozícii množstvo funkcií, ktoré môžete prispôsobiť svojim potrebám, vrátane viacerých možností sledovania aktivít a zabudovaného GPS. Ak si chcete ísť zabehať alebo zaplávať, mobil môžete nechať doma. Hodinky zaznamenajú koľko ste odbehli a kde všade ste boli.

Ak poznáte aj iných ľudí, ktorí majú hodinky Apple Watch, môžete si pozrieť ich fitness ciele a dokonca s nimi aj súťažiť. Súťaže trvajú vždy sedem dní, počas ktorých zbierate body a ocenia. Osoba s najväčším počtom bodov vyhráva.

A čo je ešte lepšie, každý mesiac vám hodinky vytvoria výzvu na základe vášho pohybu. Za splnenie získate špeciálny odznak, ktorý je uložený v aplikácií Watch vo vašom telefóne. Počas roka sa objavujú tiež špeciálne, jednodňové výzvy, ako napríklad na Deň tanca, kedy si musíte zatancovať, alebo na Deň jogy, kedy si musíte zacvičiť jogu. Takýmto spôsobom ste motivovaní k tomu, aby ste sa pravidelne hýbali.

Ďalšou skvelou funkciou, ktorá je exkluzívna pre Apple Watch, je rozpoznávanie fitness. Ak napríklad 10 minút chodíte, hodinky zobrazia výzvu s otázkou, či chcete aktivitu sledovať. Ak zvolíte možnosť "Áno", bude zaznamenaných už prvých 10 minút, čo znamená, že sa bude sledovať celá vaša cesta. Ide o veľmi praktickú funkciu, ktorá vám pomôže aj v prípade, keď len tak vybehnete niekam von a vôbec vám nenapadne aktivovať sledovanie.

Ku koncu roka 2020 Apple priniesol aj novú službu s názvom Fitness Plus, ktorá vám umožňuje absolvovať tréningy pod vedením profesionálnych trénerov. Tréningy si môžete zostaviť podľa svojich potrieb. Cena je 9,99 USD / 9,99 GBP / 14,99 AU$ mesačne, ale existujúci majitelia Apple Watch dostanú mesiac zadarmo a noví majitelia tri mesiace.

Cena

Model Series 3 je skvelým vstupným bodom pre tých, ktorí chcú hodinky Apple Watch s funkciou merania tepu, za najnižšiu cenu. Ide však o dizajn, ktorý je už zastaraný, s menšou obrazovkou ako ostatné a nedostupnými ciferníkmi, ktoré sú prístupné len na neskorších zariadeniach.

Model SE je skvelou medziproduktovou možnosťou. Obsahuje funkcie zo série 4, hoci vynecháva EKG, takže ak chcete hodinky Apple Watch, ktoré dokážu rozpoznať nepravidelný srdcový rytmus, v tomto modeli ich nečakajte. Je to však ďalšie vynikajúce zariadenie základnej úrovne v prípade, že si môžete dovoliť minúť viac.

Hodinky Apple Watch 6 vám za podstatne vyššiu cenu poskytnú oveľa viac funkcií na meranie vášho zdravia a pohody vrátane monitorovania kyslíka v krvi a EKG.

Hlavným zameraním Apple v roku 2021 je fitness. Ak si teda chcete sledovať svoju aktivitu a to, ako sa hýbete, určite nespravíte vedľa, keď do nich zainvestujete.

smart hodinky

Fitbit

Je ťažké uveriť, že prvý produkt, ktorý spoločnosť Fitbit vydala v roku 2009, bolo zariadenie s klipom, ktoré meralo len kroky a spánok. Teraz je k dispozícii viacero druhov Fitbitov, ktoré vyhovujú rôznym skupinám zákazníkov.

Spoločnosť vytvorila nový trend pri produkovaní inteligentných hodiniek, ktorých prioritou je fitness. A síce sa jej darí už dlhý čas, minulý rok bol pre ňu snáď najlepším. Dôvodom je hlavne fakt, že Fitbit odkúpila spoločnosť Google, ktorá chcela týmto krokom rozšíriť svoju ponuku o nositeľné zariadenia. Náramky a hodinky Fitbit však nie sú určené len pre Android. Zariadenia fungujú aj so systémom iOS, takže sú skvelou voľbou bez ohľadu na to, aký telefón používate.

Fitbit je vhodný pre každého – od základných zariadení na monitorovanie srdcového tepu a počtu krokov až po plnohodnotné inteligentné hodinky. A keďže dnes hovoríme o hodinkách, najbližšími produktmi, ktoré konkurujú Apple Watch, sú nedávno uvedené hodinky Fitbit Versa 3 a Fitbit Sense.

Ponuka spoločnosti sa však môže už čoskoro zmeniť a rozšíriť o ďalšie kúsky. A to hlavne preto, lebo Fitbit teraz vlastní Google a obe spoločnosti nedávno oznámili, že v súčasnosti pracujú na prémiovom Fitbite poháňanom operačným systémom pre inteligentné hodinky Wear OS od spoločnosti Google. Zatiaľ o ňom veľa nevieme, ale pravdepodobne pôjde o oveľa priamejšieho a silnejšieho konkurenta spoločnosti Apple.

Fitbit Versa 3

Fitbit Versa 3 sú, z dvoch inteligentných hodiniek Fitbit, cenovo dostupnejšie a pre majiteľov zariadení so systémom Android predstavujú vynikajúcu alternatívu k hodinkám Apple Watch 3 alebo SE. Zo svojho zápästia môžete reagovať na oznámenia z Facebooku, správy a e-maily, uskutočňovať bezkontaktné nákupy pomocou služby Fitbit Pay, ovládať svoj zoznam skladieb na Spotify, sledovať tréningy a mnoho ďalšieho.

Popri stovkách ciferníkov, ktoré je možné na zariadení aktivovať, je na výber aj množstvo farieb:

  • Čierna
  • Polnoc / jemná zlatá
  • Ružová / zlatá

Fitbit Sense

Fitbit Sense je vyššia trieda z dvoch nových inteligentných hodiniek Fitbit s podobným dizajnom, ale pokročilejšou sadou funkcií na monitorovanie vášho zdravia a pohody. Okrem funkcií modelu Versa má zariadenie elektrodermálnu aktivitu (EDA), ktorá dokáže na základe zmien vodivosti vašej pokožky rozpoznať známky stresu. Dokáže tiež zistiť odchýlky v teplote pokožky, ktoré môžu byť znakom blížiacej sa choroby, a tiež vašu srdcovú frekvenciu a nasýtenie krvi kyslíkom (SpO2).

Na výber sú tieto farby:

  • Uhlíková / grafitová nerezová oceľ
  • Mesačná biela / jemne zlatá nerezová oceľ

Životnosť batérie

Fitbit Sense aj Versa 3 ponúkajú šesťdňovú výdrž batérie (hoci presná dĺžka sa líši v závislosti od funkcií, ktoré používate), pričom minimálne 12 minút nabíjania vám vystačí na zvyšok dňa.

Fitness funkcie

Práve tu Fitbit zažiari. Po stiahnutí aplikácie do telefónu stačí zariadenie synchronizovať. Takýmto spôsobom získate množstvo údajov o zdraví a kondícii – všetky sú prezentované vo formáte, ktorý je prehľadný a ľahko interpretovateľný. Okrem meraní srdcového tepu, spánku a aktivity zaznamenávaných zariadením Fitbit, môžete aplikáciu používať aj na zaznamenávanie hydratácie, nastavenie hmotnostných cieľov, zaznamenávanie potravín a sledovanie menštruačného cyklu.

Ak vás zaujíma najmä sledovanie vašej kondície, stojí za zmienku, že Sense a Versa 3 nie sú vaše jediné možnosti. Fitbit ponúka aj širokú škálu sledovačov aktivity, ktoré sú špecializovanejšie, ale aj oveľa dostupnejšie. Ak chcete sledovať len tréningy a srdcovú frekvenciu, ideálne by mohlo byť zariadenie ako Fitbit Inspire 2 alebo Charge 4 s malým displejom na sledovanie životných štatistík.

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit

Zistili ste základné informácie o jednotlivých produktoch, no stále si nie ste istí, ktorý z nich zvoliť? V tom prípade existuje ešte niekoľko riešení. Ak používate iPhone, má zmysel doplniť ho hodinkami Apple Watch. Získate funkcie, ktoré sú exkluzívne pre hodinky, ako napríklad Siri a hlboká integrácia so systémom iOS.

V súčasnosti je spoločnosť Apple lídrom na trhu inteligentných hodiniek a súčasný rad Apple Watch poskytuje skvelé všestranné zariadenia, ktoré ťažia z vyspelého operačného systému, dlhodobej podpory zo strany spoločnosti Apple a širokej ponuky aplikácií. Hoci sa nezameriavajú na zdravie v takej miere ako zariadenia Fitbit, ich funkcie na sledovanie tréningu a pripravovaná predplatiteľská služba Apple Fitness Plus vás nabádajú k tomu, aby ste urobili niečo navyše a zohľadnili vplyv svojho životného štýlu na svoju pohodu.

Ak používate telefón so systémom Android, zariadenie Fitbit je to pravé, najmä teraz, keď spoločnosť odkúpila spoločnosť Google a čoskoro na trh prídu prémiové inteligentné hodinky Fitbit s operačným systémom Google Wear OS.

Vďaka dedičstvu spoločnosti Fitbit v oblasti sledovania tréningov a zdravia sú jej zariadenia dobrou voľbou, ak vás zaujíma najmä monitorovanie tréningov a kardiovaskulárneho zdravia. Fitbit Versa 3 vám ponúka podobný súbor funkcií ako Apple Watch SE spolu s funkciou SpO2, ktorá modelu SE chýba. Jeho nižšia cena môže byť tiež dostatočným lákadlom pre používateľov iPhonu.

Ak vás zaujíma praktizovanie mindfulness, vďaka sledovaniu stresu, zaznamenávaniu nálady a dychovým cvičeniam by pre vás hodinky Sense mohli byť tým najlepším zariadením, ktoré vám pomôže zvládať tlak a stres počas bežných dní.

Celkovo je rozhodnutie na vás, záleží len na tom, aký telefón máte a ako veľmi je pre vás dôležité sledovanie kondície a cvičenia.

zdroj: TechRadar.com

Často kladené otázky

Aké sú hlavné rozdiely medzi Fitbit a Apple Watch pri sledovaní fitness činností?

Fitbit a Apple Watch majú veľa podobných funkcií, ako sledovanie dennej aktivity a srdcového tepu, ale existuje aj veľa kľúčových rozdielov. Napríklad, Apple Watch ponúka rozpoznávanie fitness, ktoré automaticky sleduje vašu činnosť a exkluzívne výzvy a odznaky pre motiváciu. Fitbit má svoje ťažiská v iných oblastiach sledovania zdravia a fitness.

Ako dlho vydrží batéria Apple Watch?

Výdrž batérie hodiniek Apple Watch závisí od intenzity používania fitness funkcií. Ak ich však budete nosiť bez toho, aby ste s nimi čokoľvek robili, večer by im malo zostať približne 40 %. Série 6, 7 a SE majú posilnenú batériu, vďaka ktorej nevypína obrazovka a vydržia dlhšie.

Čo je Fitness Plus, ktorý Apple ponúka s hodinkami Apple Watch?

Fitness Plus je služba od Apple, ktorá vám umožňuje absolvovať tréningy pod vedením profesionálnych trénerov priamo na vašom zariadení s hodinkami Apple Watch. Táto služba umožňuje sledovať vašu kondičku a pokrok a motivuje vás k ďalším tréningom.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...