Apple AirPods vs AirPods Pro: Ktorá možnosť sa oplatí viac?

airpods pro

Rozhodujete sa medzi slúchadlami Apple AirPods a AirPods Pro? Nie je prekvapením, že si chcete zaobstarať slúchadlá tejto značky. Majú skvelý zvuk, sú praktické, pretože vás nikde neťahajú žiadne káble, a vyzerajú veľmi dobre. Pri výbere však musíte počítať s tým, že na trhu nájdete viacero modelov. Najväčší rozdiel je medzi klasickou a Pro verziou.

Pôvodné slúchadlá Apple AirPods sú okamžite rozpoznateľné a veľmi obľúbené, ale AirPods Pro predstavujú vyvrcholenie dlhoročnej práce na skutočnej bezdrôtovej technológii, čo znamená, že sú lepším modelom, čomu však zodpovedá aj ich vyššia cena.

Nielenže sa AirPods Pro výnimočne ľahko uvádzajú do prevádzky, ale sú aj oveľa pohodlnejšie a majú celý rad skvelých funkcií vrátane adaptívneho ekvalizéra, aktívneho potlačenia šumu a podpory priestorového zvuku. Preto sa dostali aj do mnohých rebríčkov najlepších bezdrôtových slúchadiel za rok 2021.

Mohlo by sa zdať, že naznačujeme, že AirPods Pro sú vždy tou najlepšou voľbou. Pri nákupe je ale toho viac, čo treba vziať do úvahy. Sú oveľa drahšie ako štandardné slúchadlá AirPods, čo vedie mnohých ľudí k otázke, či sa skutočne oplatia a nestačí práve lacnejšia alternatíva, ktorá bola naposledny aktualizovaná v roku 2019.

Voľba je pre každého iná. Aby sme vám však pomohli pochopiť, ktorý model AirPods je pre vás ten pravý, vybrali sme kľúčové rozdiely, o ktorých si povieme viac.

Skôr než sa ale dostaneme k rozdielom medzi AirPods a AirPods Pro, stojí za zmienku, že oba modely slúchadiel sa po septembrovom uvedení systému iOS 15 dočkajú niekoľkých aktualizácií vrátane integrácie s aplikáciou Apple's Find My.

AirPods Pro dostanú aj funkciu Conversation Boost, ktorá má pomôcť lepšie počuť rozhovory tvárou v tvár, a možnosť oznamovať upozornenia pomocou Siri.

Rozdiel č. 1: AirPods Pro majú aktívne potlačenie hluku

Asi najvýraznejší rozdiel je v tom, že AirPods Pro používajú aktívne potláčanie hluku a nespoliehajú sa len na pasívne potláčanie z koncoviek slúchadiel.

Úroveň potlačenia hluku na slúchadlách Pro sa dá prispôsobiť a dokonca sa dá nastaviť na režim priehľadnosti, aby ste počuli, čo sa deje okolo vás, bez toho, aby ste si museli slúchadlá zložiť. V tejto oblasti teoreticky neexistujú žiadne nevýhody, ktoré by vám ich nosenie zhoršovali.

Bežné slúchadlá AirPods, žiaľ, neponúkajú žiadnu úroveň aktívneho potlačenia hluku a efekt redukcie nežiaducich zvukov ponúkajú len vtedy, keď zvýšite zvuk.

Apple AirPods

Rozdiel č. 2: AirPods Pro sú vodeodolné

Ak si plánujete vziať slúchadlá Apple do posilňovne, pravdepodobne by ste si mali vybrať drahšie AirPods Pro, pretože sú v porovnaní s klasickými AirPods odolné voči vode a potu podľa normy IPX4.

To však neznamená, že by ste si svoje nové špičkové slúchadlá AirPods Pro mali vziať so sebou do bazéna. Ak vám vypadnú alebo zostanú ponorené príliš dlho, zničia sa. V prípade, že hľadáte niečo, čo si môžete vziať so sebou do vody, je nutné poobzerať sa po slúchadlách na plávanie.

Rozdiel č. 3: AirPods Pro sa dajú upraviť podľa veľkosti vašich uší

Pokiaľ ide o nájdenie správneho prispôsobenia, AirPods Pro ponúknu viac možností ako univerzálne slúchadlá Apple AirPods. V škatuľke nájdete niekoľko nástavcov do uší, a ak si nie ste istí, ktorý použiť, Apple vám pomôže nájsť správne prispôsobenie pomocou rýchleho zvukového testu. Dokáže prispôsobiť zvuk tak, aby vyhovoval štruktúre vášho ucha.

Keďže koncovky bežných slúchadiel AirPods sú plastové, nedajú sa nijak prispôsobiť. Musíte si zvyknúť na veľkosť, ktorú majú. Zaujímavosťou však je, že niektorí ľudia ich považujú za pohodlnejšie ako silikónové koncovky, ktoré si musíte do ucha zatlačiť.

Rozdiel č. 4: AirPods Pro majú vo vnútri tlakový ventil

Ak ste sa niekedy pri nosení slúchadiel do uší cítili nepohodlne, je to preto, že vo vnútri ucha sa vytvára malý, nepríjemný, ale život neohrozujúci tlak. Na boj proti tomu slúchadlá AirPods Pro používajú veľmi malý tlakový ventil na zníženie tlaku vo vnútri ucha – túto funkciu si Apple požičal od slúchadiel Powerbeats Pro.

Je to malá výhoda slúchadiel série Pro, ale stojí za zváženie, najmä ak ste citliví na zvyšovanie tlaku.

Rozdiel č. 5: AirPods Pro majú adaptívny ekvalizér

V samotných slúchadlách sa nachádzajú vnútorné mikrofóny, ktoré dokážu merať hlasitosť. Tie sú kľúčové pre účinné potlačenie hluku, ale ako bonus sa dajú použiť aj pre funkcie, ako je Adaptive EQ, ktorá optimalizuje kvalitu zvuku pre vašu fyziológiu.

Ako to funguje? Podľa spoločnosti Apple slúchadlá AirPods Pro "automaticky vylaďujú nízke a stredné frekvencie" pomocou vlastného zosilňovača s vysokým dynamickým rozsahom, ktorý "produkuje čistý, neuveriteľne jasný zvuk a zároveň predlžuje výdrž batérie".

Rozdiel č. 6: AirPods Pro ponúkajú širšiu zvukovú scénu a mierne zvýšenie čistoty zvuku

Hoci medzi týmito dvoma slúchadlami od Apple nenájdete obrovský rozdiel vo zvukovom výkone, mnohí ľudia si pri používaní AirPods Pro všimli o niečo širšiu zvukovú scénu (jednotlivé nástroje je počuť zreteľnejšie a lepšie) a mierne zvýšenie celkovej čistoty zvuku. Je to pravdepodobne preto, že AirPods Pro majú o niečo väčší frekvenčný rozsah a komoru, ktorá umožňuje väčšiu expanziu zvuku.

biele Apple AirPods

Rozdiel č. 7: AirPods Pro sú kratšie a pevnejšie ako slúchadlá AirPods

Ide skôr o estetický ako funkčný rozdiel, ale AirPods Pro sú o niečo kratšie a pevnejšie ako bežné AirPods. Ikonické koncovky slúchadiel nedosiahnu v prípade modelu Pro tak hlboko do ucha, ale vďaka väčšiemu puzdru zakryjú väčšiu časť ucha.

Obe slúchadlá však majú trochu futuristický vzhľad, ktorý sa niektorým nepozdáva, no na druhej strane, niektorým sa páči. Tak či onak, oba modely majú nezameniteľný "Apple" výzor.

Rozdiel č. 8: AirPods Pro sú oveľa drahšie

Konečne kategória, v ktorej majú bežné AirPods šancu. AirPods Pro sú totižto výrazne drahšie ako bežné AirPods (159 USD / 159 GBP), ktoré sa dodávajú so štandardným puzdrom.

Ak chcete vymeniť bežné puzdro za puzdro s bezdrôtovým nabíjaním, cena bežných slúchadiel AirPods sa zvýši na 199 USD / 199 GBP čím sa dostanú na dosah slúchadiel AirPods Pro.

Tieto ceny však pravidelne klesajú – najmä v prípade bežných AirPods. Je preto dôležité pravidelne ich sledovať.

Rozdiel č. 9: AirPods Pro podporujú priestorový zvuk

Slúchadlá AirPods Pro s funkciou potlačenia hluku dostali so systémom iOS 14 aktualizáciu, ktorá umožnila využívať funkciu Spatial Audio.

Táto funkcia funguje vo formátoch 5.1, 7.1 a Dolby Atmos, ktoré umiestňujú zvuk všade okolo vás do virtuálnej sféry. To znamená, že ak sledujete film s Dolby Atmos, ktorý zobrazuje lietadlo letiace nad vami, bude to znieť, akoby lietadlo naozaj prelietavalo nad vami.

Okrem toho, že slúchadlá AirPods Pro podporujú Dolby Atmos, dokážu tiež sledovať pohyb vašej hlavy a zariadenia, aby sa zabezpečilo, že zvuk bude vždy vychádzať zo správnej pozície.

Sú medzi slúchadlami nejaké podobnosti?

Doteraz sme sa zameriavali na rozdiely, no v skutočnosti majú tieto dvoje bezdrôtové slúchadlá veľa spoločného.

Po prvé, obe sú to bezdrôtové slúchadlá s podobne veľkými puzdrami a výdržou batérie približne 3,5 hodiny na jedno nabitie a viac ako 24 hodín s puzdrom na batériu.

Majú tiež pomerne podobnú kvalitu zvuku, len s malými rozdielmi v zvukovej kulise/čistote. Obe používajú nový bezdrôtový čip Apple H1, ktorý umožňuje funkciu hands-free "Hey Siri", a bez problémov spolupracujú so systémom iOS.

Ktoré by ste si mali kúpiť?

Ak vás pri práci alebo dochádzaní do práce obťažujú vonkajšie zvuky, potrebujete odolnosť voči vode do posilňovne alebo ste citliví na zvyšovanie tlaku v ušiach, pravdepodobne sa vám oplatí priplatiť si za slúchadlá Apple AirPods Pro.

Ak vám však ide najmä o kvalitu zvuku alebo výdrž batérie, môžete ušetriť kopec peňazí a zostať pri základných AirPods.

Samozrejme, pred kúpou vám odporúčame prečítať si recenzie na Apple AirPods Pro aj Apple AirPods (2019), aby ste sa o nich dozvedeli ešte viac. Spomínané rozdiely by vám však mali pomôcť zistiť, ktorý model je pre vás najlepší, a do ktorého sa rozhodne oplatí investovať.

A čo tak vyskúšať Apple AirPods Max?

Okrem klasických AirPods a drahších AirPods Pro nájdete na trhu aj AirPods Max. Ide o prvé slúchadlá cez hlavu od spoločnosti Apple. Mnohí ľudia mali vysoké očakávania, pretože sa o nich hovorilo už od roku 2018. Nakoniec sa na trh dostali v roku 2020 a prišli s pomerne vysokou cenou – 550 dolárov. Tá by mohla vyhovovať, ak by slúchadlá získali pokročilé a špeciálne funkcie, čo sa však nestalo.

V skutočnosti sú Apple AirPods Max obyčajnejšie, než mnohí očakávali, aj keď s mimoriadnou kvalitou zvuku a brilantnými funkciami sú skvelým pomocníkom pre ľudí, ktorí sú oddaní ekosystému Apple.

Pozrime sa najprv na pozitíva; najlepšou vecou na slúchadlách AirPods Max je ich zvuk, ktorý je viac ako vynikajúci. V tomto ohľade môžu bez problémov konkurovať slúchadlám Sony WH-1000XM4 so širokou pohlcujúcou zvukovou scénou a starostlivo vyváženým profilom s ostrými výškami, hladkými stredmi a silnými basovými frekvenciami.

Apple AirPods Max

Vďaka vysokej úrovni detailov a čistote AirPods Max odhalia vo vašich obľúbených skladbách prvky, ktoré ste si predtým možno nevšimli.

Aktívne potláčanie hluku je tiež špičkové vo svojej triede a vyrovná sa slúchadlám Bose Noise Cancelling Headphones 700 – a režim Transparency je nesporne praktický, keď potrebujete rýchlo preniknúť do svojho okolia.

Dizajn, hoci je rozporuplný, predstavuje ďalšie víťazstvo spoločnosti Apple. AirPods Max, s veľkými plochými náušníkmi vyrobenými z nehrdzavejúcej ocele, vyzerajú jednoznačne "jablkovo" a zameriavajú sa na jednoduchosť a funkčnosť.

Pôsobia prémiovo, viac než slúchadlá Sony WH-1000XM4, ktoré sú z veľkej časti vyrobené z plastu, hoci konštrukcia z nehrdzavejúcej ocele znamená, že sú pomerne ťažké. Apple pridal sieťovaný hlavový pásik, ktorý má počas používania znížiť tlak na hlavu, čo sa mu celkom darí, no ak ste obzvlášť citliví na tlak, AirPods Max nemusia byť pre vás tám správnym modelom.

Inak sa slúchadlá nosia dobre, majú štýlový dizajn a poskytujú kvalitný zvuk. Netreba ale zabúdať, že za rovnakú cenu môžete mať kvalitnejší a lepší pár slúchadiel inej značky. Napríklad Bose alebo Beats.

Zhrnutie

Apple svojimi slúchadlami ukázal, že je dobrý nielen vo výrobe mobilov, počítačov a tabletov, ale aj audio produktov. Ak máte väčší budget, nebojte sa investovať aj do drahších modelov, ktorými sú AirPods Pro alebo AirPods Max. Na druhej strane, keď za elektroniku nechcete dať príliš veľa, uspokojte sa s klasickými AirPods. Ešte predtým, ako si jeden z modelov vyberiete, si ich nezabudnite porovnať. Budete si tak istí, že kupujete správny model.

Často kladené otázky

Aký je hlavný rozdiel medzi AirPods a AirPods Pro?

AirPods Pro majú aktívne potlačenie hluku, sú vodeodolné podľa normy IPX4 a ponúkajú viac možností prispôsobenia. Naopak, bežné AirPods nemajú aktívne potlačenie hluku, neponúkajú vodoodolnosť a sú menej prispôsobiteľné pre užívateľov.

Stojí za to investovať do AirPods Pro namiesto klasických AirPods?

Voľba závisí od individuálnych preferencií a rozpočtu. AirPods Pro ponúkajú viac funkcií, ako napríklad aktívne potlačenie hluku a vodeodolnosť, no sú aj výrazne drahšie. Ak hľadáte pohodlnejšie slúchadlá s vylepšeným zvukom a viacerými funkciami, AirPods Pro sú vhodnou voľbou. Avšak, ak ste spokojní s jednoduchšími slúchadlami bez týchto vlastností, klasické AirPods môžu byť postačujúce.

Ako si vybrať správny nástavec pre AirPods Pro?

AirPods Pro sú dodávané s niekoľkými nástavcami do uší. Ak si nie ste istí, ktorý nástavec by ste mali použiť, Apple vám pomôže nájsť správne prispôsobenie pomocou rýchleho zvukového testu. Tento test dokáže prispôsobiť zvuk tak, aby vyhovoval štruktúre vášho ucha. Bežné AirPods však nemajú možnosť zmeny nástavcov.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...