Apetít má počas života 7 fáz. Poznáte ich všetky?

goji

Pristihli ste sa niekedy pri tom, že ste jedli aj vtedy, keď ste hladní neboli? Naša chuť k jedlu je ovplyvnená mnohými faktormi, ktoré nemajú nič spoločné s prázdnym žalúdkom. Chuť na slané alebo sladké ovplyvňuje náš vek.

Jedna štúdia zameraná na vzťah medzi jedlom a človekom zistila, že chuť do jedla sa mení podľa veku. Preto, ak chcete schudnúť efektívne, je dobré poznať jednotlivé fázy svojho apetítu.

orechy

Prvá dekáda: 0 - 10 rokov

Všetky stravovacie návyky, ktoré získate v ranom detstve sa často prejavujú aj v dospelosti. Obézne dieťa sa pravdepodobne stane obéznym dospelým, a naopak, chudé dieťa chudým dospelým. Je dôležité, aby si deti zvykli na skúšanie jedál rôznych chutí, textúr a farieb. Neskôr sa nebudú určitých potravín strániť.

Podľa výskumu majú deti rovnaké stravovacie návyky ako ich rodičia. Preto, ak chcete, aby sa vaše dieťa stravovalo dobre, poskytnite mu prostredie so zdravými potravinami. Pre deti je taktiež dôležitá určitá kontrola nad ich porciami. Nútiť ich, aby jedli všetko na tanieri, môže znížiť ich schopnosť počúvať príznaky hladu a chuti do jedla, čo môže viesť k nadváhe.

Druhá dekáda: 10 - 20 rokov

Počas puberty a dospievania má človek zvýšenú chuť do jedla. Je to z dôvodu hormónov, ktoré chuť ovplyvňujú. V tejto fáze je vzťah mladého človeka s jedlom spojený s jeho súčasným zdravím a rastom. Toto obdobie je rozhodujúce pre stanovenie stravovacích návykov v budúcnosti.

Bez riadneho vedenia majú mladí ľudia tendenciu uprednostňovať nezdravé jedlá, ktorých konzumácia má dôsledky pretrvávajúce až do dospelosti.

Tretia dekáda: 20 - 30 rokov

Zmeny v životnom štýle v období dospelosti môžu spôsobiť zvýšenie hmotnosti. Keď v tomto veku raz priberiete, kilá idú dole už len ťažko.

V tejto konkrétnej fáze telo vysiela silné signály, aby ste jedli len keď ste hladní a nejedli, keď hladní nie ste.

Najnovšia štúdia vysvetlila, že je to tak preto, lebo existuje veľa fyzických a psychologických faktorov ovplyvňujúcich chuť do jedla. Tie následne povzbudzujú ľudí, aby pokračovali v jedení, aj keď nemajú hlad.

ovocné smoothies

Počas tejto fázy je dôležité naučiť sa rozvíjať pocit sýtosti, načúvať telu, keď už nie je hladné, a tak sa vyhnúť nadmernému príjmu. To sa dosahuje výberom potravín bohatých na vlákninu a bielkoviny. Tie vám pomôžu cítiť sa sýtejší dlhšie, na rozdiel od produktov bohatých na cukry a tuky.

Štvrtá dekáda: 30 - 40 rokov

V tomto okamihu života sa začnú prejavovať účinky stresu. Ukázalo sa, že ťažkosti v dospelosti vedú k zmenám v stravovacích návykoch a chuti do jedla. Tým pádom sa môže vyvinúť alebo naopak stratiť chuť na sladké alebo slané.

Niektoré osobnostné črty, napríklad perfekcionizmus, ovplyvňujú stravovacie návyky, pretože často spôsobujú úzkosť. V tejto fáze je dôležité zmeniť akékoľvek zlé návyky, či už v pracovnom prostredí alebo doma. Napríklad vyhnúť sa automatu v práci a nahradiť vysokokalorické občerstvenie zdravými čerstvými potravinami.

Piata dekáda: 40 - 50 rokov

Počas tohto obdobia je veľmi ťažké zmeniť to, čo sa predtým telo naučilo. Myseľ a mozog vám síce diktujú, aby ste konzumovali vyváženú stravu a aby ste cvičili, no v skutočnosti je to úplne inak. Nesprávne návyky z detstva alebo mladosti sú silnejšie.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa v tejto fáze dostávajú do popredia zdravotné problémy vyplývajúce z nesprávnych stravovacích návykov, ako je vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi a cukrovka.

ovocné šťavy

Šiesta dekáda: 50 - 60 rokov

Od 50 veku sa svalová hmota začína postupne znižovať. Vedci to nazývajú sarkopénia. Konzumácia menšieho množstva živín, ako je potrebné, nízka fyzická aktivita a menopauza môžu tento proces urýchliť.

V tejto fáze je nevyhnutné konzumovať zdravú stravu s vysokým obsahom bielkovín.

Siedma dekáda: 60 - 70 rokov a viac

V starobe sa telo stáva krehkým. Váha sa nedobrovoľne stráca, pretože sa stráca chuť do jedla a hlad.

Štúdie poukazujú na to, že v tejto fáze je zdravé stravovanie omnoho viac dôležité. Bohužiaľ, ťažkosti s prežúvaním a iné choroby často zabraňujú konzumácií jedla.

Často kladené otázky

Ako sa mení chuť do jedla podľa veku a ako to môže ovplyvniť stravovacie návyky?

Chuť do jedla sa mení podľa veku, pričom v rôznych životných obdobiach môžu byť rôzne faktory, ktoré ovplyvňujú našu chuť k jedlu. V ranom veku (0-10 rokov) sú stravovacie návyky dieťaťa silne ovplyvnené návykmi rodičov a vnímaním rôznych chutí, textúr a farieb jedál. V období dospievania (10-20 rokov) sú hormóny hlavným faktorom ovplyvňujúcim chuť k jedlu. V dospelosti (20-30 rokov) vysiela telo silnejšie signály súvisiace s hladom a sýtosťou, zatiaľ čo v neskoršom veku (30-40 rokov) začína stres ovplyvňovať stravovacie návyky a chuť do jedla. Po období 40-50 rokov už býva ťažké zmeniť zaužívané návyky a s pribúdajúcim vekom sa vzrastajúcu úlohu zohráva zdravotný stav a úprava stravy podľa potrieb tela.

Ako môžeme v rôznych životných obdobiach zlepšiť alebo zmeniť svoje stravovacie návyky?

V detstve je dôležité naučiť dieťa degustovať rôzne chuti, textúry a farby jedál a poskytnúť mu prostredie so zdravými potravinami. Počas dospievania je potrebné usmerňovať výber jedál a dbať na zdravšie možnosti. V dospelosti je kľúčové naučiť sa načúvať signálom tela ohľadom hladu a sýtosti, konzumovať potraviny bohaté na vlákninu a bielkoviny a prispôsobiť svoje stravovacie návyky aktuálnemu životnému štýlu a stresu. V neskoršom veku je potrebné dodržiavať zdravú stravu, zameranú na vysoký obsah bielkovín a vyhýbať sa nesprávnym návykom z detstva alebo mladosti.

Prečo sa telo stáva krehkým v starobe a aké zmeny v stravovaní sú potrebné?

V starobe sa telo stáva krehkým, pretože svalová hmota sa postupne znižuje a váha sa nedobrovoľne stráca v dôsledku strácania chuti do jedla a hladu. Preto je v tejto životnej fáze potrebné zameriavať sa na zdravé stravovanie s vysokým obsahom bielkovín. Dôležité je tiež dbať na možné ťažkosti s prežúvaním a iné choroby, ktoré by mohli zabraňovať konzumácii vhodných potravín.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...