Aký je rozdiel medzi parfumom a toaletnou vodou?

esenciálny olej

V momente, kedy stojíte v parfumérií pred obrovským množstvom parfumov, toaletných vôd a iných vôní, rozmýšľate asi skôr nad tým, aká vôňa sa vám bude páčiť, než ned tým, ktorá z nich vydrží na pokožke čo najdlhšie, aké má zloženie a aký druh vône to vlastne je. Rozdiel medzi toaletnou vodou a parfumom je naozaj veľmi jednoduchý a dnes si povieme základné rozdiely, ktoré z vás urobia profíka pri vyberaní vôní.

Každý typ vône má iné zloženie, ktoré ho odlišuje od ostatných. Nie každý vôňa dôkáže vydržať na tele celý deň, a preto je pri výbere potrebné zamerať sa nielen na takú, ktorá vám dobre vonia, ale taktiež na takú, ktorá má dostatočnú výdrž.

Parfum

Ľudstvo pozná parfum už od staroveku, keď sa vyrábali masti a balzamy pomocou éterických olejov. V súčasnosti má parfum najvyššiu koncentráciu éterických olejov, asi 20 % až 30 %, čo vedie ku krémovej vôni. Vysoký podiel olejov z neho robí vôňu, ktorá vydrží omnoho dlhšie na pokožke.

Vôňa by mohla zostať na pokožke približne 6 hodín a oblečenie ju môžu udržať dlhšie ako jeden deň. Vďaka tomu je parfém cenovo najvýhodnejším parfumérskym výrobkom, no nie je určený na každodenné použitie.

Eau de parfume

Mnoho ľudí si zamieňa parfém s vôňou, ktorá má v názve "eau de parfume". Kľúčové slovo je však „eau“ (z vody), čo zdôrazňuje, že podstata vône je rozpustnejšia. Podiel éterických olejov v eau de parfum je o niečo nižší, približne 15 % až 20 %. Vôňa vydrží na pokožke približne 4 hodiny a v porovnaní s parfumom je relatívne ľahšia. Môže sa používať pravidelne.

Eau de toilette

Toaletná voda sa prvýkrát začala vyrábať v 14. storočí a nazývala sa aj „nebeská voda“. Dnes je to ľahký typ parfumu, ktorý obsahuje 5 až 15 % čistej esencie parfumu zjemneného alkoholom. Zvyčajne na pokožke vydrží približne dve až tri hodiny.

Má diskrétnu stopu vône, vďaka ktorej je vhodná pre horúce letné dni. Tento druh vône je dnes najobľúbenejším na trhu.

Eau de cologne

Tento druh parfumu sa v minulosti používal a vyrábal v Severnej Amerike. Eau de cologne dnes znamená vôňu ľahkých, čerstvých alebo ovocných vôní zloženú z 2 % až 4 % éterických olejov v kombinácií s alkoholom a vodou. Vôňa na pokožke dokáže vydržať približne dve hodiny. Túto ľahkú arómu často používajú mladší ľudia.

Eau fraiche

Eau fraiche znamená „sladká voda“ a predstavuje najľahšiu parfumovú alternatívu - koncentrácia olejovej zložky je približne 1% až 3%. Vôňa vydrží na pokožke menej ako hodinu, vďaka čomu sú jej aromatické tóny prakticky nerozoznateľné. Jej vône sú zvyčajne jednoduché a osviežujúce. Eau fraiche má zvyčajne nižšiu cenu a môže sa používať kedykoľvek počas dňa, aj pri aktívnych športoch.

Často kladené otázky

Aké sú základné rozdiely medzi parfumom a toaletnou vodou?

Parfumy majú vyššiu koncentráciu éterických olejov (20 - 30%) a vydržia na pokožke dlhšie, zvyčajne asi 6 hodín. Toaletná voda obsahuje 5 - 15% čistej esencie parfumu zjemneného alkoholom a na pokožke vydrží približne dve až tri hodiny. Parfumy sú často cenovo výhodnejšie, ale nie sú určené na každodenné použitie.

Ako dlho vydrží vôňa eau de parfume na pokožke?

Vôňa eau de parfume vydrží na pokožke približne 4 hodiny. Je to relatívne ľahká vôňa s podielom éterických olejov 15 - 20% a môže sa používať pravidelne.

Čo je eau fraiche?

Eau fraiche znamená "sladká voda" a predstavuje najľahšiu parfumovú alternatívu s koncentráciou olejovej zložky približne 1 - 3%. Vôňa vydrží na pokožke menej ako hodinu a jej aromatické tóny sú prakticky nerozoznateľné. Eau fraiche má zvyčajne nižšiu cenu a môže sa používať kedykoľvek počas dňa, aj pri aktívnych športoch.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...