Aký je rozdiel medzi notebookom, tabletom a ultrabookom

notebook

Asi každý z nás má doma minimálne jeden tablet, notebook alebo ultrabook. Aký je však hlavný rozdiel medzi týmito tromi modelmi? Pri kúpe sú rozdiely rozhodujúce, pre správnu kúpu. My si dnes v našom článku povieme o týchto zariadeniach viac.

tablet

Tablet

Tablet je tenký a malý prenosný počítač s dotykovou obrazovkou, ktorý je vo väčšine prípadov menších rozmerov ako displej bežného notebooku. Dotykový displej umožňuje používateľovi ovládať tablet jednoducho a rýchlo. Okrem bežného dotyku prstov môžete používať napríklad aj digitálne pero alebo bluetooth klávesnice.

Jednoducho povedané, tablet je plne funkčný počítač, ktorý je však bez klávesnice. Jeho výhodou je najmä jeho nízka hmotnosť a jednoduchosť pri prenášaní z miesta na miesto.

Tablety sú potenciálnou hrozbou prenosného počítača. Stávajú sa čoraz výkonnejšími a niektoré už aj preskočili bežné notebooky. Hoci si veľa ľudí myslí, že práca len za pomoci tabletu je nemožná, opak je pravdou. Tablet je jednoducho "väčší( telefón, ktorý však pracuje naozaj perfektne.

Tablety sa navyše môžu používať v rôznych špecializovaných profesiách. Môžu to byť profesie ako dizajn alebo hudba. Návrhári tablety taktiež ocenia vďaka možnosti kreslenia. Tieto zariadenia sa stále vyvíjajú a poskytujú každým dňom viac a viac možností používania.

iPad Pro Alza.sk

Notebook

Notebooky, často nazývané aj laptopy, majú menšie rozmery ako bežné stolné počítače a poskytujú možnosť prenášať ich z miesta na miesto. Prenosný počítač je kompaktný a veľmi praktický. Vykonáva všetky úlohy, ktoré mu zadáte a jednoducho sa s ním pracuje.

Pre mnohých užívateľov sú prenosné počítače obľúbené najmä vďaka tomu, že majú pri sebe vždy všetky údaje. Výhodou, ktorú majú od tabletov je najmä to, že majú zabudovanú klávesnicu, vo väčšine prípadov sú výkonnejšie a poskytujú väčšie úložisko. Sú však ťažšie a väčšie, čo sťažuje ich prenášanie.

mobil a notebook

Ultrabook

Ultrabook bol navrhnutý značkou Intel. Sú to elegantné notebooky, ktoré majú menšiu veľkosť bez ovplyvnenia výkonu alebo životnosti batérie. Využívajú procesory Intel Core a majú veľmi nízku spotrebu energiu.

Z dôvodu obmedzenej veľkosti zvyčajne nemá bežné funkcie notebooku, ako napríklad ethernetové porty, numerickú klávesnicu či optické jednotky.

Zahŕňajú však širokú škálu použitia. Majú veľkosti obrazovky v rozmedzí od 13 do 15 palcov. Niektoré majú dokonca až 17 palcov.

Často kladené otázky

1. Aký je hlavný rozdiel medzi tabletom, notebookom a ultrabookom?

Tablet je tenký a malý prenosný počítač s dotykovou obrazovkou bez klávesnice, ktorý sa vyznačuje svojou nízkou hmotnosťou a jednoduchosťou pri prenášaní. Notebook je prenosný počítač s menšími rozmermi ako stolný počítač, ktorý má zabudovanú klávesnicu a väčšinou poskytuje väčší výkon a úložisko ako tablet, avšak je ťažší a väčší. Ultrabook je elegantný notebook s menšou veľkosťou navrhnutý značkou Intel, ktorý sa vyznačuje nízkou spotrebou energie a vysokým výkonom, ale môže mať obmedzené niektoré bežné funkcie notebooku.

2. Sú tablety vhodné aj na pracovné účely alebo iba na zábavu a konzumáciu obsahu?

Tablety nie sú iba zariadeniami na zábavu a konzumáciu obsahu, ale môžu byť aj veľmi praktické a výkonné pre rôzne špecializované profesie, ako napríklad dizajn alebo hudba. Návrhári ocenia možnosť kreslenia na tablet, a niektoré modely dokonca preskočili výkon bežných notebookov.

3. Aké sú hlavné výhody ultrabookov oproti bežným notebookom?

Hlavné výhody ultrabookov oproti bežným notebookom zahŕňajú ich eleganciu, menšiu veľkosť bez ovplyvnenia výkonu alebo životnosti batérie a veľmi nízku spotrebu energie. Ultrabooky sú postavené na procesoroch Intel Core a zvyčajne ponúkajú kompaktný dizajn s obrazovkami od 13 do 17 palcov.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....