Ako zvládať Home Office čo najlepšie?

home office

Pracujete z domu na pravidelnej báze alebo sa vám zmenili podmienky a kvôli karanténe ste sa museli prispôsobiť novému štýlu? Mnohí si tento typ pracovania obľúbili, čo je dôvod, prečo plánujú aj po karanténe pracovať viac-menej z domu. Home office má však ako svoje výhody, tak aj nevýhody. Jednou z nich je ťažká koncentrácia

Aj vás počas home office neustále niečo vyrušovalo a bránilo vám sústrediť sa na prácu čo najlepšie? Nie ste sami. Ľudia, ktorí nie sú zvyknutí pracovať z domu, majú so sústredením problém. Ak by ste radi z domu pracovali častejšie, no potrebujete svoju techniku práce zlepšiť, máme pre vás zopár tipov.

práca z domu

#1 Vytvorte si rutinu

Na to, aby ste boli po celý deň produktívni, potrebujete určitú rutinu, na ktorú si zvyknete. Vstávajte v tú istú hodinu, sadnite si za počítač alebo k práci a neodíďte od nej niekoľko hodín. Pauzu si dajte počas obeda a následne sa k práci vráťte.

Nie je však dobré, ak v jeden deň pracujete počas dňa a v druhý zas večer. Okrem toho, že budete neproduktívni, sa vám budú dni zlievať do jedného celku a nebudete vedieť, čo ste urobili.

#2 Nepracujte v pyžame

Pyžamo je na to, aby ste v ňom spali alebo oddychovali. Môžete v ňom spať, relaxovať, čítať knihy, pozerať filmy, no určite v ňom nemôžete pracovať. Mozog má totižto zafixované, že keď je telo oblečené v tomto type oblečenia, je pripravené na oddych.

Počas práce tak budete pravidelne myšlienkami niekde inde a namiesto toho, aby ste pracovali, budete prokrastinovať.

Na to, aby ste boli produktívni, nepotrebujete byť oblečení vo formálnom oblečení. Ďžínsy sú tvrdé a nepohodlné, preto si oblečte niečo, v čom sa vám bude sedieť a pracovať dobre.

#3 Zistite, kedy ste najproduktívnejší

Jedna z najväčších výhod home office je to, že ste pánom svojho času. Sami si teda vyberáte, kedy začnete a skončíte pracovať. Využite túto možnosť vo svoj prospech a to tak, že sa odsledujete, kedy ste najproduktívnejší.

Kedy sa vám najlepšie pracuje? Kedy podávate najlepšie výkony?

Ak je to doobeda, väčšiu časť z práce si naplánujte na túto časť dňa. Ak ráno, vstaňte skôr a spravte prácu vtedy. Pracuje sa vám najlepšie v noci? Počas dňa si urobte všetky dôležité veci a v noci sa pustite do toho najhlavnejšieho. Je na vás, kedy prácu urobíte. Dôležité však je, že hotová musí byť.

#4 Robte si zoznam úloh

Na to, aby ste zostali produktívni po celý čas, si potrebujete robiť zoznamy úloh. Využívajte papiere alebo elektronické verzie to do listov. Spisujte si veľké aj menšie úlohy. Premýšľajte nad tým, čo by ste všetko mohli a mali urobiť.

Keď si všetky úlohy napíšete, nestane sa, že by ste ich zabudli alebo by ste večer nad nimi ešte premýšľali.

#5 Nezabúdajte na prestávky

Prestávky počas pracovania sú dôležité. Pomôžu vám zostať produktívnymi. Najlepšie je, ak si dáte jednu obednú a jednu poobednú pauzu. Počas nich si oddýchnete, prídete na iné myšlienky a následne sa do práce pustíte znova v plných silách.

práca za notebookom

#6 Oddeľte svoj pracovný a osobný živt

Počas home office strávite za počítačom dlhé hodiny. Preto je potrebné urobiť si miesto, ktoré vám bude pripomínať prácu a mozog sa nastaví, že ide o miesto, kde pracujete.

Vyhnite sa pracovaniu v posteli. Mohli by ste byť menej produktívni, pretože vaša hlava je zvyknutá na to, že v posteli sa oddychuje a spí. Na prácu si vyhraďte jedno miesto a na ňom následne pracujte.

#7 Pite dostatok vody

Pitný režim je pre človeka veľmi dôležitý. Vodu však určite oceníte najmä vtedy, keď počas práce radi niečo jete. Keď ste doma, máte neobmedzený prístup k jedlu v chladničke alebo špajzi.

Svoje chute viete udržať na uzde tým, že budete pravidelne piť vodu a čaj. Vodou sa zbavíte falošného hladu a čajom zas nejakých chutí.

Často kladené otázky

Ako zlepšiť koncentráciu a produktivitu pri práci z domu?

Vytvorte si rutinu, vstávajte v tú istú hodinu a dodržiavajte pravidelný harmonogram práce. Nepracujte v pyžame, oblečte sa do pohodlného oblečenia, ktoré vám umožní sústrediť sa na prácu. Zistite, kedy ste najproduktívnejší, a podľa toho si naplánujte svoj pracovný deň.

Ako zabezpečiť, že nebudem zabúdať na úlohy, ktoré potrebujem vykonať počas home office?

Robte si zoznam úloh na papieri alebo v elektronickej forme, kde si budete zapisovať veľké aj menšie úlohy. Týmto spôsobom sa nič nestane, že by ste ich zabudli alebo by ste večer nad nimi ešte premýšľali.

Ako udržať vyvážený pracovný a osobný život pri práci z domu?

Oddeľte svoj pracovný a osobný život tým, že si vytvoríte miesto určené na prácu a budete ho používať len na prácu. Vyhnite sa pracovaniu v posteli a namiesto toho si nájdite iné pohodlné miesto v domácnosti. Nezabúdajte na prestávky a oddych počas pracovného dňa.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....