Ako zistiť, či je vaša klimatizácia v poriadku a nechýba jej freón

klimatizácia

Ak klimatizácia nedokáže chladiť, prvá vec, ktorá by vám mala napadnúť je tá, či má dosť freónu a všetkých ostatných podobných vecí, ktoré pre klimatizovanie potrebuje. V dnešnom článku zistíte, ako svoju klimatizáciu skontrolovať, ak nechcete zbytočne volať servis.

klimatizácia

Krok 1: Najskôr si nadstavte klimatizáciu na nižšiu teplotu. Nechajte ju tak bežať asi pol hodiny. Následne klimatizáciu vyskúšajte. Ak efekt chladenia takmer necítiť, viete, že máte menší problém s fluórom

Krok 2: Otvorte panel vnútornej jednotky, vyberte filter. Ak je iba časť z filtra zarosená alebo má jemnú námrazu, viete, že je potrebné niečo spraviť.

Krok 3: Ďalej sa pozrite na vonkajšiu jednotku. Ak vysokotlakové potrubie, to je to tenšie z dvoch rúrok, ktoré tam máte, má na sebe námrazu, taktiež sa len zisťujete, že klimatizácia nemá fluór.

Krok 4: Pozrite sa na spojovacie potrubie. Ak tam nie sú žiadne škvrny od oleja, neznamená to únik oleja, čo znamená, že došlo k úniku fluóru, pretože chladič zariadenia má určitý stupeň vzájomnej rozpustnosti. Únik fluóru je viazaný na únik oleja a naopak.

Krok 5: Nakoniec, ak to podmienky dovolia, môžete zacítiť, že vonkajšia jednotka je teplejšia, ak nie je až horúca. To je taktiež prejav nedostatku chladiva.

Takto jednoducho posúdite, či je s klimatizáciou nejaký väčší problém alebo ju stačí len reštartovať. Ak však chýba hlavná ingrediencia na chladenie, určite je dôležité zavolať profesionálov, ktorí majú profesionálne nástroje a vedia, čo v tomto prípade robiť.

Tradičná klimatizácia môže byť celkom nepohodlná a údržba celkom problematická. Práve preto je v mnohých prípadoch pre ľudí najlepšou voľbou prenosná klimatizácia.

Často kladené otázky

Ako zistiť, či klimatizácia nedokáže chladiť kvôli nedostatku fluóru?

Najskôr si nadstavte klimatizáciu na nižšiu teplotu a nechajte ju bežať asi pol hodiny. Potom klimatizáciu vyskúšajte a ak efekt chladenia takmer necítiť, máte menší problém s fluórom. Ďalej môžete otvoriť panel vnútornej jednotky, vybrať filter a pozrieť, či je časť z filtra zarosená alebo má jemnú námrazu. Ak áno, je potrebné niečo spraviť. Tiež sa pozrite na vysokotlakové potrubie vonkajšej jednotky a spojovacie potrubie a skontrolujte, či majú námrazu alebo škvrny od oleja. Ak je vonkajšia jednotka teplejšia, ak nie je až horúca, je to taktiež prejav nedostatku chladiva.

Čo robiť, ak zistím, že moja klimatizácia nemá dostatok fluóru?

Ak zistíte, že váš klimatizačný systém nemá dostatok fluóru, je dôležité zavolať profesionálov, ktorí majú profesionálne nástroje a vedia, čo v tomto prípade robiť.

Prečo by som sa mal rozhodnout pre prenosnú klimatizáciu namiesto tradičnej?

Tradičná klimatizácia môže byť celkom nepohodlná a údržba celkom problematická. Preto je v mnohých prípadoch prenosná klimatizácia lepšou voľbou, pretože je jednoduchšie ju nastaviť, prenášať a udržiavať.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....