Ako zaspať rýchlo, už do minúty či dvoch?

muž, ktorý spí

Článkov o zdravom a dobrom spánku sme vám priniesli už niekoľkokrát. Dnes sme sa rozhodli nepísať o tom, ako mať dobrý a kvalitný spánok. Dnes sme si pre vás vybrali tému, ktorá je spojená so zaspávaním. Ako zaspať rýchlo a jednoducho?

Možno si to neuvedomujete, no zaspať rýchlo a jednoducho je veľmi ťažké pre mnohých ľudí. Niekedy nepomáha ani počítanie ovečiek, a preto sme si my pre vás pripravili pár trikov a spôsobov, ako zaspať rýchlo a veľmi jednoducho.

Nie ste jediní

Určite ste už aspoň raz strávili niekoľko hodín len tak, ležaním v posteli bez toho, aby ste nejako zaspali. Problémy so spánkom a najmä so zaspávaním má až 30% obyvateľstva. Dobrou správou však je, že tento problém môžete veľmi jednoducho odstrániť a zaspávanie si dokonca užiť.

10 sekundový spôsob zaspávania

Je takmer nemožné ľahnúť si do postele a okamžite zaspať. Samozrejme, je to možné, ak ste u psychológa alebo nejakého hypnotizéra, ktorý vám v tom pomôže.

Aj napriek tomu, že je takéto zaspávanie takmer nemožné, ide to, ak vyskúšate tento trik. Na začiatok vám však musíme povedať, že na to, aby tento spôsob zabral, musíte mať v ňom prax a skúšať to.

  1. Zavrite oči a relaxujte. Zhlboka dýchajte.
  2. Ruky spustite tak, aby ste ich mali vedľa tela.
  3. Uvoľnite si hrudník tým, že sa zhlboka nadýchnete a pomaly budete vydychovať.
  4. Uvoľnite si nohy, stehná aj chodidlá.
  5. Na 10 sekúnd nemyslite vôbec na nič.
  6. Ak ste nezaspali, nezúfajte. Tento spôsob je pre skúsenejších ľudí, ktorí majú s týmto spôsobom už nejakú tú prax. Ak však budete tento spôsob opakovať a skúšať, určite sa vám to podarí.

60 sekundový spôsob zaspávania I.

Táto technika zaspávania a dychové cvičenie boli navrhnuté doktorom Andrewom Weilom, ktorý ho navrhol podľa techník, ktoré ľuďom pomáhali kontrolovať dýchanie a ich reakcie. Ak budete tento cvik cvičiť každý deň, pomôže vám to nielen relaxovať a udržať si myseľ čistú, ale takisto vám to uľahčí aj zaspávanie. Budete vedieť zaspať už do 60 sekúnd.

  1. Jemne pootvorte ústa a nadychujte a vydychujte cez ne.
  2. Pery jemne zatvorte po pár nádychoch a výdychoch a začnite dýchať cez nos. Kým dýchate cez noc, pomaly napočítajte do štyroch.
  3. Zadržte dych na sedem sekúnd a uvoľnite sa.
  4. Potom pomaly vydychujte a počítajte do osem.
pes

60 sekundový spôsob zaspávania II.

Niektorí ľudia používajú aj tento druhý spôsob, ktorým im pomáha zaspať. Skladá sa z opakovaného napätia a uvoľnenia svalov. Technika bola vyvinutá Edmundom Jacobsonom v tridsiatych rokoch minulého storočia. Jacobs veril, že fyzická relaxácia vedie k pokojnej mysli.

  1. Začnite tým, že budete napínať svoje ruky vždy na päť sekúnd. Odpočívať by ste mali 10.
  2. Napínajte svoje čelo takisto na päť sekúnd a následne odpočívajte.
  3. Napnite oči. Odpočívajte.
  4. Napnite ústa a čeľuste. Odpočívajte
  5. Napnite krk. Odpočívajte.
  6. Opakujte túto techniku napínania svalov a relaxácie na celom tele až pokým nebudete mať napnuté úplne všetko. Následne zaspíte.

120 sekundový spôsob zaspávania

Určite to poznáte aj vy. Nechcete zaspať a odrazu zaspíte, chcete zaspať a nezaspíte. Inak povedané, tento spôsob sa nazýva aj reverzná psychológia pre ľudí, ktorých nebaví zaspávanie, ktoré im nejde. Táto metóda odporúča neustále premýšľanie nad tým, že chcete ostať hore, aj napriek tomu, že nechcete. To znižuje úzkosť spôsobenú nespavosťou a frustráciu pri prebudení, čo vám pomôže uspieť pri zaspávaní omnoho rýchlejšie.

Pár slov na záver

Na záver vás chceme upozorniť, aby ste nebrali tieto návody ako 100%-nú istotu pre úspešné spanie. Mnohí ľudia nezaspia ani vďaka týmto metódam a mnohí majú takisto omnoho vážnejší problém s nespavosťou, ktorý by mali riešiť s doktorom.

Ak však raz za čas nemôžete zaspať, je dobré vedieť, aké spôsoby vám môžu pomôcť. Stačí ich len pravidelne skúšať a opakovať.

Často kladené otázky

Ako zaspať rýchlo a jednoducho?

Skúste vyskúšať rôzne techniky, ako sú 10 sekundový spôsob zaspávania (uvoľnite si telo a na 10 sekúnd nemyslite na nič), 60 sekundový spôsob zaspávania I (dychové cvičenie navrhnuté doktorom Andrewom Weilom), 60 sekundový spôsob zaspávania II (opakované napätie a uvoľnenie svalov) alebo 120 sekundový spôsob zaspávania (reverzná psychológia).

Na čom je založený 60 sekundový spôsob zaspávania II?

Táto technika zaspávania je založená na opakovanom napínaní a uvoľňovaní svalov. Skladá sa z napínania jednotlivých častí tela na päť sekúnd a následného 10 sekundového odpočinku. Technika bola vyvinutá Edmundom Jacobsonom v tridsiatych rokoch minulého storočia, ktorý veril, že fyzická relaxácia vedie k pokojnej mysli.

Môžem tieto návody na zaspávanie brať ako 100%-nú istotu pre úspešné spanie?

Nie, je dôležité nebrať tieto návody ako 100%-nú istotu pre úspešné spanie. Mnohí ľudia nezaspia ani vďaka týmto metódam a mnohí majú takisto omnoho vážnejší problém s nespavosťou, ktorý by mali riešiť s doktorom. Ak však raz za čas nemôžete zaspať, je dobré vedieť, aké spôsoby vám môžu pomôcť. Stačí ich len pravidelne skúšať a opakovať.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...