Ako zabaviť deti počas karantény?

deti pri notebooku

Máte doma malé deti alebo dospievajúcich tínedžerov? V tom prípade určite viete, aké ťažké je ich udržať doma a nejako ich zabaviť. Deti chodia veľmi rady von, väčšie sa stretávajú s priateľmi a objavujú stále niečo nové. Problém je v tom, že počas karantény by nemali chodiť von a už vôbec by sa nemali stretávať s inými ľuďmi. Ako zabaviť vaše deti doma počas karantény? Ide to jednoduchšie, ako sa zdá. 

Karanténa je ťažká snáď pre každého. Dospelí ľudia sa musia popasovať s negatívnymi a ťažkými myšlienkami, kvôli ktorým často nespia. Majú čas o všetkom premýšľať a napádajú im aj také myšlienky, o ktorých by inak netušili. Na druhej strane ľadovca sú však deti, malé alebo dospievajúce, ktoré je potrebné udržať doma, aby boli v zdraví a náhodou sa nenakazili novým a nepríjemným vírusom. Ako ich však udržať doma? Máme pre vás zopár tipov. 

nákupné vozíky

Najprv si všetko nakúpte

Ešte predtým, ako sa doma zatvoríte a nebudete nikam vychádzať, si spravte poriadny nákup. Kúpte ovocie, zeleninu a všetky ostatné veci, ktoré vám doma nesmú chýbať. Ak máte deti menšie, určite nezabúdajte na plienky, detské mlieko, detskú výživu a ďalšie potraviny, ktoré deti potrebujú. 

Následne nakúpte aj potraviny, z ktorých budete variť. Je dôležité mať doma všetko, aby ste mohli skúšať napríklad nové recepty. Pri varení sa zabavíte najmä vy, ujde vám dlhý čas a naservírujete deťom chutné a zaujímavé jedlo. 

Pri varení ešte trochu zostaneme. Myslite na to, že jedlo by malo byť vyvážené a zdravé. Samozrejme, netreba to preháňať. Okrem toho by malo byť aj chutné a pekné na prvý pohľad. 

Zahrajte sa s deťmi hry

Keď už máte všetko nakúpené, prichádza na rad prvá činnosť, ktorú s deťmi môžete robiť a tou je hranie hier. Staré dobré klasiky vo forme stolných hier, pexesa či puzzle dokážu zabrať veľa času. Zabavia, častokrát naučia nové veci a deti budú rady, že s nimi trávite čas. 

Ak doma nijaké hry nemáte alebo by ste chceli s deťmi vyskúšať nejaké nové, pokojne v obchode niečo kúpte. V dnešnej dobe je veľké množstvo rôznych zaujímavých hier, ktoré pobavia a deti sa pri nich odreagujú na veľmi dlhý čas. 

Medzi veľmi obľúbené stolové hry patrí napríklad Escape Room - Úniková hra, staré dobré Monopoly, Alias, Activity či rôzne iné strategické hry. 

puzzle

Dovoľte im online hry 

Mnohí rodičia svojim deťom počas bežných dní zakazujú počítač a online hry. Je to bežná vec, pretože deti by sa mali sústrediť skôr na rozvíjanie svojich schopností, mali by viac čítať a zaoberať sa najmä školou. Počas karantény však deťom dovoľte ako offline, čiže stolové, tak aj online hry na počítači. 

Pomocou týchto hier strávia všetok čas doma, nebudú vychádzať von a zabavia sa. Využijú čas robením niečoho, čo ich baví a môžu byť pri tom v kontakte so svojimi priateľmi. Samozrejme, všetky online hry im povoľte pod vašimi podmienkami, pravidlami a s tým, že ich môžu hrať až po tom, ako si urobia všetky domáce úlohy zo školy. 

Pri online hrách sa zamerajte aj na tie, ktoré deti naučia niečo nové. Dajte im hrať strategické hry, kde musia premýšľať dopredu, čo urobiť. Alebo stavte na logické hry, pomocou ktorých budú musiť využívať a rozvíjať svoje logické rozmýšľanie. 

Nezabúdajte na ich režim

To, čo je v karanténnej dobe veľmi dôležité, je mať určitý režim. Samozrejme, dajte si deň alebo dva na to, aby ste si oddýchli, pozreli nejaký film alebo si viac pospali. Myslite však na to, že potrebujete určitý režim a plán, aby ste dopredu vedeli, kam sa bude váš deň uberať. To znamená, deň dopredu si naplánujte určité činnosti a na tie sa následne zamerajte. 

Pri deťoch je takýto režim ešte viac dôležitý. Počas školy majú striktný režim kedy vstávajú, kedy idú do školy a následne, kedy sa vracajú a idú spať. Myslite na to aj počas karantény. Keď dieťa vyjde zo svojho režimu, je ťažké znova ho dň dostať. Určite to poznáte najmä po letných prázdninách. 

Nastavte preto čas, kedy budete všetci vstávať. Nemusíte tak skoro, ako do školy, no dobré bude, ak o 8 už budete hore. Spravte si rannú hygienu, urobte deťom raňajky a pustite sa do robenia úloh alebo učenia. Škola totižto nepočká. Následne si dajte obedovú pauzu a pokračujte ďalej v úlohách. Buď zadajte deťom ešte nejakú úlohu na učenie alebo im dajte urobiť nejaké domáce práce. Výber je na vás. 

muž, ktorý píše

Učte sa s deťmi každý deň 

Školy by v tomto období mali deťom robiť buď hodiny a prednášky online alebo by im mali minimálne posielať všetky úlohy a zadania na mail alebo prostredníctvom školského systému. Tak či onak, k deťom by sa mali dostávať pravidelné prísuny nových úloh, ktoré je potrebné urobiť. 

Preto si s deťmi každý deň, najlepšie doobeda, sadnite a začnite sa s nimi učiť. Či už pôjde o nové látky, alebo niečo staré, je dobré neustále opakovať informácie, aby si ich lepšie zapamätali. 

Taktiež s deťmi robte rôzne cvičenia. Nezabúdajte na žiaden predmet, všetky sú veľmi dôležité. Taktiež však nezabúdajte na prestávky. Tie budú potrebovať medzi jednotlivými predmetmi, aby v tom nemali chaos a zmätok.

Choďte s nimi na prechádzku

Počas karantény by ste sa mali vyhýbať preplneným miestam a miestam, kde je veľa ľudí. To znamená centrum mesta, obchody a podobne. Počas tejto karantény však už nenájdete takmer žiadne preplnené miesto, čo je skvelé. 

S deťmi však stále môžete chodiť do prírody. Prejdite sa, aby sa nadýchali čerstvého vzduchu. Keď budú sedieť len doma, nemusí sa im dobre učiť a premýšľať. Preto rozhodne stavte na krátke a menšie prechádzky. Padne to dobre ako vám, tak aj deťom. 

farebné nite

Máte dvor? Ešte lepšie! 

Dvor je skvelým miestom, na ktoré môžete kedykoľvek vyjsť a s deťmi sa zabaviť. Ak teda žijete v rodinnom dome a máte dvor alebo záhradu, rozhodne by ste mali s deťmi vyjsť von a zahrať si nejaký šport. To znamená, hádzanie lopty, tenis alebo si len zabehajte. Výber je na vás. Rozhodne však strávte vonku viac času. 

Niečo spolu vyrábajte! 

Deti milujú rôzne kreatívne činnosti. Rady kreslia, maľujú, vytvárajú veci z papiera a množstvo ďalšieho. Preto sa nebojte vziať nejaké kreatívne pomôcky a s deťmi si niečo vytvoriť. Na sociálnych sieťach ako Youtube alebo Pinterest nájdete veľké množstvo rôznych postupov, ako si doma vytvoriť hračky, dekorácie a množstvo ďalšieho. 

Pri kreatívnych činnostiach môžete stráviť veľa času, dobre sa zabaviť a najmä, deti niečo nové naučiť. Keď sú väčšie, učite ich šiť alebo hačkovať. Môžu si samé vytvoriť niečo na oblečenie alebo minimálne zaujímavý módny doplnok. Keď sú deti menšie, dajte im ceruzky, lepidlo a nechajte ich, nech niečo vytvoria. 

knihy

Čítajte 

Mnohí hovoria, že mladí ľudia nečítajú. Na dôvod prečo sa však nepozrie takmer nikto. Veľa rodičov svoje deti k čítaniu nevedie. Deti si tak vzťah ku knihám nikdy neurobia. Preto by ste mali svojim deťom odmalička prizvukovať, že knihy sú dôležité. 

Počas karantény máte čas ako vy, tak aj deti. Čítajte im z kníh, nechajte, nech si čítajú aj samé. Ak máte malé deti, ktoré čítať ešte nevedia, dajte im obrázkové knihy. 

Záver 

Karanténa nemusí byť len ťažkým obdobím plným nudy a negatívnych myšlienok. Ak viete, ako si rozdeliť svoj čas správne, a čo robiť, dni využijete efektívne a správne. Stavte na zopár našich rád a zabavte deti sami doma. Ani si neuvedomíte a všetko sa znova vráti do starých koľají.

Často kladené otázky

Ako zabaviť deti doma počas karantény?

Zabaviť deti počas karantény je jednoduchšie, ako sa zdá. Je dôležité mať doma všetko potrebné na varenie, zahrať si s deťmi stolné hry alebo im dovoliť hrať online hry za určitých podmienok a pravidiel. Tiež je dôležité udržať režim pre deti aj počas karantény.

Aké stolové hry by ste odporučili pre deti?

Medzi obľúbené stolové hry patrí napríklad Escape Room - Úniková hra, staré dobré Monopoly, Alias, Activity či rôzne iné strategické hry. V dnešnej dobe je veľké množstvo rôznych zaujímavých hier, ktoré pobavia deti a odreagujú pri nich na dlhý čas.

Je vhodné dovoliť deťom hrať online hry počas karantény?

Áno, počas karantény môžete deťom dovoliť hrať online hry na počítači, aby sa zabavili a strávili čas doma. Samozrejme, všetky online hry by mali byť povolené pod vašimi podmienkami, pravidlami a s tým, že ich môžu hrať až po tom, ako si urobia všetky domáce úlohy zo školy. Pri online hrách zamerajte aj na tie, ktoré deti naučia niečo nové, ako sú strategické alebo logické hry.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....