Ako vyčistiť LCD displej?

práca s notebookom

Displej z tekutých kryštálov absorbuje za určitú dobu veľa prachu. Robí to najmä po vypnutí. Vtedy si človek môže všimnúť aj všetky menšie škvrny ako škvrny od prachu alebo vody. Treba si však pri čistení dávať pozor. Tento typ displeja je veľmi krehký. Tu je návod, ako správne čistiť displej z tekutých kryštálov bez toho, aby ste ho poškodili.

Čistenie nie je vôbec ťažké. Toto je postup: 

Krok 1: Displej najprv vypnite a následne odpojte od elektrickej energie. Odpojte úplne všetky káble. 

tablet

Krok 2: Premiestnite LCD displej na miesto s lepším prirodzeným svetlom, aby ste videli, kde sa prach nachádza, čo vedie k lepšiemu a efektívnejšiemu čisteniu. Získate tak najlepší účinok z čistenia. 

Krok 3: Čistá LCD obrazovka nepotrebuje žiadne špeciálne čistenie ani handričku. Na čistenie vám postačí handrička z mäkkých vlákien a voda. Pri čistení môžete použiť čistú bavlnenú látku, ktorá nie je našuchorená. Namočenou handričkou jednoducho utrite prach na obrazovke. Pri stieraní sa odporúča utierať z jednej strany displeja na druhú, až kým nie je všetko očistené, aby nedochádzalo k rovnomernému vlneniu.

Krok 4: Po vyčistení obrazovky LCD vlhkou mäkkou handričkou ju môžete znova vyčistiť suchou vlhkou handričkou. Nakoniec nechajte vodu z displeja vypariť. 

Poznámka: Displej by ste nemali utierať tvrdou tkaninou alebo tvrdým papierom. Zároveň nepoužívajte žiadny čistiaci roztok obsahujúci alkohol alebo acetón. Vyhýbajte sa používaniu prostriedkom, ktoré obsahujú alkohol, tie by mohli spôsobiť zmenu farby obrazovky.

Často kladené otázky

Ako správne čistiť displej z tekutých kryštálov?

Čistenie displeja z tekutých kryštálov začnite tým, že ho vypnete, odpojíte od elektrickej energie a všetky káble. Potom ho premiestnite na miesto s lepším prirodzeným svetlom a na čistenie použite mäkkú handričku z vlákien a vodu. Pri stieraní odporúčame utierať z jednej strany displeja na druhú, až kým nie je všetko očistené. Nakoniec môžete obrazovku vyčistiť ešte raz suchou handričkou a nechať vodu vypariť.

Čo by som nemal použiť na čistenie LCD displeja?

Nepoužívajte tvrdú tkaninu, tvrdý papier, čistiaci roztok obsahujúci alkohol alebo acetón, alebo iné prostriedky s alkoholom. Tieto materiály by mohli poškodiť alebo zmeniť farbu obrazovky.

Prečo je dôležité čistiť LCD displej za vypnutia?

Displej z tekutých kryštálov je pomerne krehký a čistenie za vypnutia znižuje riziko poškodenia. Navyše, pri vypnutom displeji si človek môže ľahšie všimnúť menšie škvrny od prachu alebo vody a čistenie bude efektívnejšie.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...