Ako v kuchyni využiť rebarboru? Chutné recepty, ktoré sa vám budú páčiť!

0

Sezóna veľmi chutnej rebarbory sa pomaly blíži a ak ju máte aj vy v záhrade a neviete, čo s ňou, máme pre vás pár chutných receptov a kombinácií, ktoré určite ocení každý, kto sa aspoň trochu orientuje v kuchyni. Niektoré recepty môžu byť pre vás nové, iné ste už vyskúšali, no určite na ne stavte, pretože sú chutným dezertom napríklad ku káve.

Rebarbora je známa svojou jedinečnou kyslo sladkou chuťou, ktorá dodáva koláčom naozaj príjemnú chuť. Ak máte aj vy radi zaujímavé, trochu kyslejšie chute koláčov, ktoré vás len tak neomrzia, určite na ňu stavte aj vy. Okrem toho, že bude chutiť vám, určite zákuskom či dezertom ohúrite aj návštevu.

Najlepšia kombinácia

Jednou z najlepších kombinácií je rebarbora s jahodami v koláči. Určite ju vyskúšajte. Máme pre vás aj recept!

Galetka s jahodami a rebarborou

Suroviny:

  • 1 a pol hrnčeka hladkej múky
  • 1/4 hrnčeka práškového cukru
  • 100 g masla
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 hrnčeka mlieka
  • 1 žĺtok
  • 300 g rebarbory
  • 250 g jahôd (najlepšie čerstvých)
  • 4 lyžice cukru

V mise si zmiešajte múku, soľ a cukor. Maslo nakrájajte na malé kúsky a postupne ho pridávajte do zmesi. Ďalej pridajte mlieko, prepracujte a pridajte žĺtok. Cesto spracujte čo najrýchlejšie sa vám dá. Zabaľte ho do potravinovej fólie a uložte ho do chladničky aspoň na 30 minút.
Prichystajte si zatiaľ plnku. Rebarboru očistite a nakrájajte spolu s jahodami na malé kúsky. Vložte do misy a pridajte cukor. Všetko premiešajte.
Cesto si rozváľajte na pomúčenej doske. Do formy na pečenie galetky si dajte papier na pečenie. Naň dajte cesto tak, aby vytŕčalo von z formy. Do stredu dajte náplň, zhruba tri centimetre od okrajov. Okraje postupne prehnite tak, aby boli kraje zakryté a stred jemne otvorený. Pečte cca 40-45 minút, pokiaľ koláče nebudú krásne upečené.

Rebarbora sušená
Jahodový sirup
Sušené jahody

Crumble v šálke s jahodami

Suroviny:

  • 125g masla
  • 120g hrubej múky
  • 140g kryštálového cukru
  • 100g lúpaných mandlí
  • 300g rebarbory
  • 200g jahôd
  • práškový cukor na dosladenie ovocia (podľa chuti)

Z masla pokrájaného na kocky, múky, cukru a mandlí si spracujte drobeničku. Rebarboru následne očistite a nakrájajte na cca 1 cm široké kúsky. Jahody nakrájajte na štvrtiny. Ak je treba, ovocie môžete dosladiť práškovým cukrom.
Nachystajte si šálky – zhruba osem. Naplňte ich do 1/3 drobeničkou, ďalšiu tretinu ovocím a navrch opäť drobeničku. S každou šálkou niekoľkokrát jemne udrite o stôl, aby sa chute prepojili. Do zapekacej misy dajte trochu vody a postavte do nej šálky. Rozohrejte si rúru na 180 stupňov a pečte zhruba 15-20 minút.

Zdielať

O autorovi

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.

Komentáre