Ako ušetriť pri nákupe telefónu? Máme pre vás zopár tipov

mobil

Mobilné telefóny sú dnes zariadeniami, ktoré má snáď každý. Nepohneme sa bez nich dokonca už ani na toaletu a nosíme ich všade so sebou. Na to, aby ste mohli využívať svoj mobil naplno a mohol vám poskytnúť funkcie, ktoré potrebujete, musíte mať kvalitný a dobrý mobil.

Pod pojmom kvalitný mobil si každý predstaví telefón, ktorého ceny stúpajú do výšin. Pravdou však je, že dobrý mobilný telefón nemusí byť len drahý. My si v dnešnom článku povieme niečo viac o lacných mobiloch, ktoré však svojím výkonom o nič nezaostávajú pred ich drahšími rovesníkmi.

tablet

Lacné mobily

Každému asi napadnú určité značky, keď sa povie slovné spojenie "lacný mobil"? Dnes však o značkách hovoriť toľko nebudeme. Povieme si niečo o jednotlivých parametroch, na ktoré by ste mali pri kúpe pozerať. Značka totižto nie je úplne všetko a nemusí zaručiť ani to, že bude mobil výkonný.

Miesto, kde mobily kupovať

Pri kúpe mobilu máte hneď niekoľko možností. Buď stavíte na operátora, ktorý vám poskytuje služby, alebo na klasický internetový či kamenný obchod, ktorý sa orientuje na elektroniku. Každé má svoje pre a proti.

Nákup telefónu u operátora
Ak ste sa rozhodli pre nákup telefónu u operátora, možno vás oslovila cena, ktorá sa pri danom produkte nachádzala. Ceny sú vo väčšine prípadov prívetivé, niektoré až príliš nízke. Dôvod je ten, že hodnotu mobilu nakoniec splácate spolu so službou, ktorú u operátora máte. Ku koncu tak zaplatíte za mobil o niečo viac ako pri bežnej kúpe.

Nákup telefónu v obchode s elektronikou
Obchody s elektronikou sú špecialistami na tento druh tovaru, čo vám zaručuje dobrý servis a taktiež pomoc od predajcov, ktorí tomu naozaj rozumejú. V obchodoch často nájdete mobily lacnejšie ako u operátorov a v mnohých prípadoch tu máte taktiež širšiu ponuku.

Nakúpte lacné mobilné telefóny ešte dnes:
Huawei P30 Lite Alza.sk

Čínske mobily

Otázka, ktorú si kladie veľké množstvo ľudí. Kúpiť alebo nekúpiť čínsky mobil? Jeho cena je lákavá a parametre často vyzerajú veľmi dobre. Skoro vždy však ide o výrobcu a to, či sa naňho môžete spoľahnúť.

Čínski výrobcovia ako Huawei, Xiaomi či Cubot sa na našom trhu posledné roky nachádzajú, a preto sa s nimi môžete stretnúť v známych obchodoch s elektronikou. Sú to mobily, ktoré za málo peňazí poskytujú naozaj veľa muziky.

Pri týchto mobiloch by ste si však mali dávať pozor na nakupovanie z e-shopov ako Aliexpress či Ebay. Na nich sa nachádzajú aj rôzne iné značky čínskych mobilov, ktoré však nemusia byť práve najkvalitnejšie. Ich kúpu si radšej dvakrát premyslite.

mobil

Porovnajte parametre

Značky ako Apple či Samsung sú známe výkonnými telefónmi, ktoré sa predávajú za vysoké sumy. Niektoré iné značky mobilných telefónov ich však vedia aspoň sčasti vo výkone napodobniť a dohnať.

Ak neplánujete vrážať tisíce do nákupu mobilného telefónu, jednoducho stavte na lacnejší variant, ktorým sú menej známe či lacnejšie značky. Jednotlivé mobilné telefóny si však vždy porovnávajte a dbajte na parametre. Často sa totižto môže stať, že práve drahší telefón nebude tak výkonný ako ten lacnejší. V mnohých prípadoch totižto platíte najmä za značku.

Medzi hlavné parametre mobilných telefónov patria:

  • operačný systém
  • rozlíšenie a veľkosť displeja
  • batéria
  • kapacita úložného priestoru
  • RAM
  • procesor
  • fotoaparát

Kryty na mobil

Po výbere mobilného telefónu je dôležité vedieť ho ochrániť. S tým vám pomôžu správne kryty na mobil. Na tých môžete ušetriť práve vtedy, keď budete nakupovať na čínskych internetových obchodoch ako Ebay či Aliexpress, kde nájdete tie najlepšie ponuky.

Často kladené otázky

Aký mobilný telefón si kúpiť, ak nechcem vydať veľa peňazí?

Nie je potrebné kupovať drahý telefón, aby ste mohli využívať jeho funkcie naplno. Lacné, ale kvalitné mobilné telefóny ponúkajú značky ako Huawei, Xiaomi alebo Cubot. Je dôležité porovnať jednotlivé parametre telefónov pri výbere, pretože niekedy môže byť lacnejší telefón výkonnejší ako drahší.

Kde je lepšie nakúpiť mobilný telefón - u operátora alebo v obchode s elektronikou?

Každá z týchto možností má svoje výhody a nevýhody. Nákup u operátora môže ponúknuť lákavejšiu cenu, ale hodnotu mobilu nakoniec zaplatíte spolu so službou, čo môže byť drahšie oproti bežnej kúpe. Obchody s elektronikou zase zaručujú dobrý servis a špecializovanú pomoc od predajcov, pričom telefóny bývajú často lacnejšie a s širšou ponukou.

Stojí za to kúpiť si čínsky mobilný telefón?

Čínske mobily od značiek ako Huawei, Xiaomi či Cubot sa osvedčili na trhu a ponúkajú veľa funkcií za málo peňazí. Pri nakupovaní čínskych mobilov je dôležité dávať pozor na e-shopy ako Aliexpress či Ebay, kde sa môžu nachádzať menej kvalitné značky. V takom prípade je lepšie premyslieť si kúpu a porovnať parametre mobilov.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...