Ako ušetriť čo najviac batérie na všetkých druhoch Apple Macbook

notebook a mobil

Pri každej jednej novej verzií operačného systému, ktorý Apple vydá, je hlavným cieľom dosiahnuť taký systém, ktorý nebude spotrebúvať nadmerné množstvo energie. Okrem toho musí byť systém efektívny a správne využívať energetické zdroje s cieľom rozšíriť autonómiu prenosného počítača.

Operačné systémy značky Apple sú skvelé. Pracujú plynule a hladko, nesekajú a nezamŕzajú. Problém je vľak ten, že nie sú tak ekologické k batérií a taktiež nemajú žiaden systém na jej samotné šetrenie, ako napríklad Economizer, ktorý je vytvorený Windowsom.

To, že je operačný systém schopný vydať zo seba maximum a prispôsobiť sa každému používateľovi je naozaj skvelé. Nevýhodou je však najmä to, že existujú situácie, kedy notebook nie je napojený na sieť a potrebujete, aby vám batéria vydržala čo najdlhšie.

notebook

Kým sa Apple rozhodne vytvoriť program, ktorý dokáže ušetriť energiu, ukážeme vám tri aplikácie, ktoré dokážu ušetriť naozaj veľké množstvo batérie a to na každom type Macbooku.

Endurance

Endurance je aplikácia, ktorá doslova prináša nízku spotrebu batérie do vášho notebooku. To, ako aplikácia funguje je jednoduché. Používateľ môže požiadať, aby aplikácia sledovala ďalšie aplikácie, ktoré spotrebúvajú viac energie. Taktiež aby sa minimalizovalo čo najviac úniku energie napríklad na jas, zvuk či iné podobné maličkosti.

Aplikácia rovnako zamedzuje Turbo Boost, čo je technológia procesora, ktorá zvyšuje jeho výkon, keď je pri maximálnom pracovnom zaťažení. Preto tiež spotrebúva viac energie.

Najzaujímavešou vecou na Endurance je však pravdepodobne to, že aplikácia sa môže zapnúť presne vtedy, keď to budete potrebovať. Napríklad keď batéria klesne pod 50 %. Výber je len na vás.

Endurance sa nakonfiguruje do váľho počítača a podľa loga, ktoré budete mať vo vrchnom paneli, budete aplikáciu ovládať. Sami uvidíte, či je aktívna alebo nie. Aplikácia však nie je zdarma. Stojí približne 20 €. Pre tých, ktorí však hľadajú skutočne dobré riešenie, stojí za to.

Turbo Boost Switcher

Ďalšou aplikáciou, ktorá by vám mohla pomôcť je Turbo Boost Switcher. V bezplatnej verzií si môžete deaktivovať rôzne výkony procesora manuálne. V platenej verzií je to automaticky. Jeho vývojár však aplikáciu vytvoril nielen pre to, aby sa znížil výkon a tým pádom sa šetrila batéria, ale taktiež aby sa znížilo teplo, kvôli ktorému sa notebook prehrieva a hluk.

Platená verzia Turbo Boost Switcher je za 10 € a ponúka rôzne spôsoby, čo treba vypnúť na to, aby ste mali dostatok energie v notebooku počas celého dňa.

notebook na stole

Volta

Poslednou aplikáciou je Volta, ktorá má však aj zopár negatívnych stránok. Popri práci, ktorú Volta vytvára, sa stáva, že sa vypínajú určité ochranné systémy, niečo, čo chráni operačný systém pred škodlivými programami a modifikáciou súborov a priečinkov. Na jednej strane síce stratíte bezpečnosť, no na druhej deaktivácia znamená šetrenie batérie pomocou tejto aplikácie.

Aj keď napriek všetkému vyskúšate Voltu, treba povedať, že je to dobrá aplikácia, ktorá umožňuje znížiť napätie procesora. Tým sa znižuje zahrievanie procesora a zlepšuje sa trvalý výkon. Rovnako znižujete aj využívanie ventilátorov, čo znamená, že sa šetrí batéria.

Volta je na jednej strane najmenej odporúčanou možnosťou, no na druhej strane tou, ktorá vám pomôže ušetriť čo najviac energie.

Často kladené otázky

Aké sú hlavné ciele Apple pri vytváraní nových verzií operačných systémov?

Pri každej novej verzii operačného systému od spoločnosti Apple je hlavným cieľom dosiahnuť systém, ktorý nebude spotrebúvať nadmerné množstvo energie, bude efektívny a správne využívať energetické zdroje s cieľom rozšíriť autonómiu prenosných počítačov.

Prečo sú operačné systémy Apple menej ekologické k batérii a čo im chýba?

Problém operačných systémov značky Apple spočíva v tom, že nie sú tak ekologické k batérii a nemajú žiaden systém na jej samotné šetrenie, ako napríklad Economizer, ktorý je vytvorený Windowsom.

Aké aplikácie môžu pomôcť ušetriť batériu na MacBookoch?

Tri aplikácie, ktoré dokážu ušetriť veľké množstvo batérie na MacBookoch sú Endurance, Turbo Boost Switcher a Volta. Endurance prináša nízku spotrebu batérie tým, že sleduje a minimalizuje spotrebu energie aplikácií a funkcií. Turbo Boost Switcher deaktivuje rôzne výkony procesora manuálne alebo automaticky v závislosti na verzii aplikácie. Volta zasa umožňuje znížiť napätie procesora, čím šetrí batériu, ale má aj niektoré negatívne stránky, ako napríklad vypínanie určitých ochranných systémov.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...