Ako urobiť kvalitné fotografie pomocou mobilu s operačným systémom Android?

fotoaparát

Kamery na moderných smartfónoch zatiaľ nie sú schopné nahradiť kvalitné bežné fotoaparáty, nehovoriac o profesionálnych zrkadlovkách, ktoré majú obrovské rozlíšenie a skvelú výslednú kvalitu. Aj napriek tomu však môžete dosiahnuť veľmi príjemné a kvalitné fotografie. Stačí, ak budete poznať niekoľko tajomstiev a kvalitných programov, ktoré vás k vytúženej kvalitnej snímke dovedú.

Pravdou je, že na sociálnych sieťach sa nachádza len niekoľko zlých fotografií, ktoré by nevyzerali ako vystrihnuté z časopisu. Autori týchto fotografií totižto nekončia len pri tom, že fotografiu odfotia, ale takisto použijú niekoľko populárnych filtrov, vďaka ktorým celok krásne upravia a ponúknu tak oku lahodiacu fotografiu. Chceme tým teda povedať, že sa dá veľmi dobre fotografovať aj na menej kvalitnej kamere. Samozrejme, kvalita fotografií nebude až taká kvalitná, no nebudú ani tak hrozné, aby ste ich nemohli zverejniť na sociálnej sieti.

iPhone

Krok 1: Naučte sa fotiť

Na to, aby ste mali naozaj perfektnú fotku, musíte vedieť základné techniky fotografovania, ktoré vám pomôžu odfotiť tú najlepšiu snímku. Vaše fotografie tak budú pekné aj napriek tomu, že nemáte vysoké rozlíšenie kamery.

Osvetlenie
Prvým a veľmi dôležitým krokom je svetlo a osvetlenie. Samozrejme, pri fotografovaní na zabudovanom fotoaparáte nie je možné hovoriť o profesionálnych osvetľovacích zariadeniach, no nezúfajte. Vždy je možné použiť prirodzené slnečné svetlo, ktoré vyzerá na fotografiách omnoho lepšie. Takisto sa môžete spoliehať aj na umelé svetlo, ktoré poskytuje žiarovka.
Umelé osvetlenie však môže zničiť vašu fotografiu. Žiarovky, ktoré dobre poznáme, spôsobujú žltosť a okrem toho nebudú schopné ponúkať adekvátnu úroveň svetla.
Prirodzené zdroje svetla vám poskytnú teplé odtiene, ktoré môžu zdôrazňovať objekt snímania a nezmyť z neho detaily. Preto, ak je možné, vyhnite sa používaniu blesku fotoaparátu.

Keď máte dobré svetlo, nebojte sa experimentovať a fotografovať daný objekt z niekoľkých uhlov pohľadu! Rovnako môžete experimentovať aj so svetlom. Objekt odfoťte počas dňa a takisto aj pri západe slnka a uvidíte, aký je to rozdiel.

Expozícia
Expozícia je v jednoduchosti povedané, účinok množstva svetla dopadajúceho na snímač kamery a takisto aj na celkový jas obrazu. Pri konvenčných fotoaparátoch je možné tento parameter meniť a experimentovať tak nielen s expozíciou, ale aj rýchlosťou uzávierky, hodnotou clony alebo ISO: Týto kombinácia určuje, koľko svetla dopadne na objektív fotoaparátu a ako citlivo zareaguje. Čím lepšie osvetlenie je, tým nižšia citlivosť sa bude na fotke nachádzať. A naopak.
Androidový fotoaparát je vo veľkej miere zbavený možností prispôsobenia sa a vo väčšine prípadov umožňuje len úpravu expozície pohyblivým posuvníkom. Pokročilejšie aplikácie vám však umožnia takmer celý rozsah manuálnych nastavení.

Kompozícia
Teraz, keď už poznáte nejaké drobnosti z procesu fotografovania, môžete ich aplikovať do reality a získať tak vysokokvalitný obraz. Nezabúdajte však, že prax vám pomôže byť stále lepšími, a preto nezúfajte, ak sa pri prvom pokuse fotografovania niečo nevydarí. Dôležitá je však aj kompozícia. Jednou z hlavným princípov fotografie je "pravidlo tretín". To rozdeľuje obrazovú oblasť na deväť rovnakých častí pomocou vodorovných a zvislých čiar. Hlavným pojmom tohto pravidla je to, že predmet alebo objekt, by mal byť umiestnený pozdĺž čiary alebo tam, kde sa pretínajú.
Žiaľ, v skutočnosti, prirodzené osvetlenie nebude vždy dokonalé, moment môže byť prchavý alebo samotný objekt sa môže neustále pohybovať, a preto sa mnoho ľudí na kompozíciu už ani nezameriava, aj keď je dôležitá. Našťastie však existuje niekoľko softvérových možností, ktoré zlepšia už nasnímanú fotografiu.

powerbanka

Krok 2: Programy pre úpravu fotografií

Nie, teraz nebudeme hovoriť o klasických a celkom "lacných" filtroch, ktoré ponúka napríklad Instagram. Tentokrát ideme hovoriť o tom, ako spraviť kvalitnú fotografiu, a preto sa budeme snažiť robiť všetko manuálne. Takto totižto budeme vedieť získať výsledok, ktorý nám vyhovuje.

Google Camera
Táto aplikácia je vo väčšine mobilných zariadení s operačným systémom Andoid už predinštalovaná, takže ju tam pri kúpe mobilu nájdete. Je to veľmi jednoduchá aplikácia, ktorá má minimum nastavení, no ponúka niekoľko fotografických módov, ktoré môžete využiť. Rovnako vám aplikácia ponúka aj rôzne efekty.

Camera FV-5
Táto aplikácia vám ponúka obrovské množstvo rôznych nastavení, ktoré dokonca nemá ani profesionálna kamery. Manuálne si v tejto aplikácií môžete nastaviť ISO, citlivosť a ďalšie dôležité nastavenia.

Photoshop Express
Samozrejme, nesmie chýbať ani aplikácia Photoshop, ktorá dokáže naozajstné zázraky. Pomôže vám pri upravovaní fotografií bez toho, aby ste ich museli upravovať na počítači.

Často kladené otázky

Ako dosiahnuť kvalitné fotografie na smartfóne?

Na dosiahnutie kvalitných fotografií na smartfóne je dôležité poznať základné techniky fotografovania, ako je osvetlenie, expozícia a kompozícia. Pri fotografovaní sa snažte využívať prirodzené svetlo a fotografovať z rôznych uhlov. Pokiaľ je to možné, vyhnite sa používaniu blesku. Pri expozícii sa zamerajte na množstvo svetla dopadajúceho na snímač kamery a celkový jas obrazu. Pokročilejšie aplikácie vám umožnia viac manuálnych nastavení. V neposlednom rade je dôležitá aj kompozícia, pri ktorej môžete využiť "pravidlo tretín".

Čo je pravidlo tretín a ako ho môžem použiť pri fotografovaní?

Pravidlo tretín je jeden z hlavných princípov fotografie, ktorý rozdeľuje obrazovú plochu na deväť rovnakých častí pomocou vodorovných a zvislých čiar. Hlavným cieľom tohto pravidla je to, že predmet alebo objekt by mal byť umiestnený pozdĺž týchto čiar alebo tam, kde sa pretínajú. Pravidlo tretín pomáha vytvoriť vizuálne zaujímavé a harmonické fotografie.

Aké programy alebo aplikácie môžem použiť na úpravu fotografií zo smartfónu?

Namiesto klasických filtrov, ktoré ponúka napríklad Instagram, môžete na úpravu svojich fotografií vyskúšať pokročilejšie aplikácie a softvéry, ktoré umožňujú manuálnu úpravu fotografií. Tieto aplikácie vám umožnia prácu so svetlom, farbou, kontrastom a ďalšími parametrov, čo vám pomôže dosiahnuť kvalitnejší výsledok v porovnaní s automatickými filtrami.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...