Ako urobiť fotografiu na mobilnom telefóne počas noci?

iPhone

Myslíte si, že večerné fotografie vyjadrujú najlepšie všetky emócie? Potom nie ste určite sami. Nočné fotografovanie je celé umenie a je veľmi ťažké zvládnuť ho. Je to najmä z toho dôvodu, že kvalitu obrázkov ovplyvňuje príliš veľa faktorov, medzi ktoré patrí najmä svetlo. Čo i len najmenší pohyb alebo zlé svetlo dokáže pokaziť celý obraz.

To však neznamená, že by ste sa o fotku nemali snažiť. Na smartfóne môžete urobiť chladnú nočnú fotku a určite sa vám to podarí ak sa budete držať tohto manuálu!

fotoaparát

Dajte si čas

Čím menej pohybov, tým je fotografia lepšia. Toto pravidlo funguje nielen počas dňa, ale takisto najmä počas noci, kedy je to obzvlášť viditeľné. Urobte si preto čas pre kvalitný záber. Dajte si svoj telefón na stabilnú podporu, na stôl, parapet alebo na statív, ktorý nájdete dnes pre mobil snáď všade.

Ak urobíte úplne všetko tak, žiaden najmenší pohyb vám nič nepokazí. Určite poznáte aj to, že zvuk dokáže spraviť nejaké vibrácie a nimi vie rôzne posunúť mobil. Aj keď len o pár milimetrov. Práve preto by ste si mali dať do mobilu slúchadlá a následne tak odfotiť snímku.

Prispôsobte si expozíciu

Expozícia, inak povedané množstvo svetla, ktoré dopadá na sietnicu fotoaparátu, je veľmi dôležitá. Pokúste sa upraviť nastavenia expozície fotoaparátu tak, aby ste získali čo najlepší záber. Čím "jasnejšiu" snímku budete mať, tým horší výsledok bude, pretože fotoaparát odfotí všetky nepresnosti. Takmer všetky fotografie zhotovené v noci na smartfóne sú vytvorené nízkou expozíciou.

Použite všetko svetlo, ktoré máte k dispozícií

Zdroj svetla je veľmi dôležitý pri každej fotografií. K fotografií pridajte trochu svetla, čím znížite hladinu nedostatkov a nežiadúce rozmazanie. Nezabudnite takisto vypnúť blesk, čo by len kazilo rám a nevytváral by pekné svetlo. Tento účinok je obzvlášť viditeľný na koži.

Ak snímate osobu, požiadajte ju, aby sa postavila na miesto, kde ju svetelný zdroj čiastočne alebo úplne osvetlí, v závislosti od efektu, ktorý chcete získať. Nepoužívajte ani zoom pri snímaní v noci, získate tak zaručený rozmazaný obraz.

Urobiť dobrú fotografiu vo večerných hodinách je veľmi ťažké, no postupom času sa táto zručnosť môže hodiť každému používateľovi smartfónu. Napriek tomu, že sa smartfóny stále vyvíjajú a sú lepšie a lepšie, majú ďaleko od ideálu.

iPhone

Používajte rôzne softvéry na fotografovanie

Manálne nastavenia kamery fungujú v mnohých moderných smartfónov. Najlepšie fungujú pri LG modeloch, ktoré pracujú na platforme Android a takisto Apple mobilné telefóny, Iphone.

Aplikácia Camera FV-5 je veľmi výkonným nástrojom s jedným obmedzením. Táto aplikácia nefunguje so všetkými smartfónmi, no je vhodná pre smartfóny Nexus, ktoré spočiatku nemali vôbec manuálny režim nastavenia fotoaparátu. S ním môžete fotografovať krátku aj dlhú expozíciu.

Podobné riešenia sú aj na iOS zariadeniach. Na snímanie snímok v noci sú skvelé aplikácie ako Cortex Cam a Pro Cam 4.

Často kladené otázky

Ako si pripraviť smartfón na nočné fotografovanie?

Na nočné fotografovanie pripravte svoj smartfón tak, že ho umiestnite na stabilnú podporu, ako stôl, parapet alebo statív. Použite slúchadlá na vykonanie fotografie, aby ste predišli vibráciám a pohybu mobilu. Nezabudnite vypnúť blesk a nepoužívať zoom, aby ste predišli rozmazaným fotografiam.

Ako upraviť expozíciu pri nočnom fotografovaní na smartfóne?

Upravte expozíciu fotoaparátu na vašom smartfóne tak, aby ste dosiahli čo najlepší záber. Štandardne sú nočné fotografie na smartfóne zhotovené s nízkou expozíciou. Vyskúšajte rôzne nastavenia, aby ste našli optimálne množstvo svetla pre konkrétnu scénu.

Aké aplikácie môžem použiť na nočné fotografovanie?

Na Android zariadeniach môžete použiť aplikáciu Camera FV-5, ktorá vám umožní manuálny režim nastavenia fotoaparátu. Táto aplikácia je vhodná najmä pre smartfóny Nexus. Pre iOS zariadenia sa odporúčajú aplikácie ako Cortex Cam a Pro Cam 4, ktoré sú špeciálne navrhnuté na snímanie fotografií v noci.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...