Ako si vybrať ten najlepší zimný kabát?

zimný kabát

Kabát je základným kúskom každého zimného outfitu. Je elegantný, štýlový a hodí sa každej žene či mužovi. Najväčšou výhodou je to, že sa dá skombinovať ako do formálneho, tak aj do bežného či športového outfitu. Problém však prichádza pri jeho kúpe. Ako si vybrať ten najlepší kabát, ktorý vydrží aj dve či tri sezóny?

žena v kabáte a jesenné listy

Najdôležitejšia je kvalita

Povedzme si to úprimne. Kabáty sú drahé. Keď sa však rozhodnete, že si jeden kúpite, mali by ste s tým počítať. Kupovanie lacných kabátov sa neoplatí. Okrem toho, že za ne vyhodíte peniaze, veľmi jednoducho sa zničia a často neposkytujú dostatočné teplo.

Pri nakupovaní preto čítajte štítky. Niektoré kabáty sú totižto označené ako vlnené, no vlna pritom tvorí len zopár percent a väčšina je nylon a spandex. Polyester vás v zime nezahreje. Nehovoriac o tom, že nepríjemne smrdí (a to dokonca aj po vypratí).

Kvalitný kabát nemusí stáť tisícky alebo stovky eur. Množstvo e-shopov či značiek poskytuje veľmi pekné modely za príjemné ceny. Prezrite si ponuku, porovnajte viaceré kúsky a následne kúpte. Najdôležitejšie je však byť trpezlivý. Nie nadarmo sa hovorí, trpezlivosť ruže prináša.

Pripravte sa na to, že budete sklamaní

Nájsť ten najlepší kabát je niekedy beh na dlhú trať. Mnohokrát sa vám bude zdať, že ste našli perfektný model, ktorý by sa vám hodil do outfitu, no nakoniec vám nesadne alebo nenájdete svoju veľkosť. Nenechajte sa však odradiť neúspechmi a skúšajte ďalej. Uvidíte, bude to stáť za to.

muž v kabáte

Vyberte si správnu veľkosť

Najväčšou chybou, ktorú mnohí robia je to, že si veľkosť kabátu vyberajú podľa veľkosti, ktorú bežne nosia. Ak ste tak plánovali urobiť aj vy, premyslite si to. Pod kabát si budete, okrem spodnej bielizne, obliekať minimálne dve ďalšie vrstvy. Nehovoriac o hrubých svetroch, ktoré potrebujú dostatok miesta.

Kabát by ste si mali kupovať o číslo či dve väčší. Na to, aby ste sa vyhli príliš veľkým rozmerom, si ho vyskúšajte. Prípadne, pri nakupovaní online, sledujte tabuľku veľkostí.

Dôležitá je aj výška

Možno ste nad tým nikdy nepremýšľali, no celý výber ovplyvňuje aj vaša výška. Vyššie ženy či muži si môžu kupovať dlhšie kabáty, ktoré končia napríklad pri kolenách. Skvelo sa im hodia, pretože celú postavu krásne zvýraznia.

Naopak, ak ste nižší, dlhým kabátom sa vyhnite. Mohli by ste sa v nich strácať. Celý výzor vyznie skôr vtipne ako elegantne a štýlovo. Pre vás sú lepšie kratšie kabáty, ktoré končia tesne pod zadkom alebo v polovici stehien.

Uistite sa, že na kabáte sú vrecká

Vrecká sú dôležitou súčasťou každej bundy či kabátu. Môžete si do nich uložiť maličkosti ako hotovosť, mobil alebo vernostné karty. Prípadne si v nich môžete ohriať ruky. Modely bez vreciek sú nepraktické.

žena, ktorá sa prechádza

Pohodlie a teplo je základom

Každý rok prichádzajú zaujímavé trendy, ktoré vyzerajú moderne a veľmi dobre. K nim sa radia aj rôzne kabáty, ktoré sú však viac štýlové ako pohodlné alebo teplé. Týmto modelom sa vyhnite. Buď ich neznosíte alebo vám v nich bude taká zima, že budete ľutovať deň, kedy ste ich kúpili. Žiadny trend na svete nestojí za to, aby ste sa v mínusových teplotách triasli od zimy.

Zhrnutie

Výber kabátu je náročný proces, no ak viete, na čo sa zamerať, rozhodne sa vám podarí uloviť ten najlepší kúsok. Základom je byť trpezlivý a porovnávať viacero modelov.

Často kladené otázky

Ako si vybrať ten najlepší zimný kabát?

Zamerajte sa na kvalitu materiálov, pričom prednostne by ste mali voliť prírodné materiály, ako je napríklad vlna. Polyester vás totiž v zime nezahreje. Dôležitý je tiež správny výber veľkosti, ktorá by mala byť o číslo či dve väčšia, než vaša bežne nosiaca veľkosť. Pri kabátoch je potrebné brať do úvahy aj výšku, kedy dlhé kabáty zvýraznia postavu vyšších osôb, zatiaľ čo nižším ľuďom viac pristane kratší kabát, končiaci tesne pod zadkom alebo v polovici stehien. V neposlednom rade si vyberajte kabáty s vreckami a dávajte prednosť pohodliu a teplu pred aktuálnymi trendmi.

Prečo by som sa mal/a vyhýbať lacnejším kabátom?

Lacnejšie kabáty môžu byť lákavé svojou nižšou cenou, avšak často je táto cena na úkor kvality materiálov, ktoré nestačia udržať teplo v zime. Okrem toho je šanca, že sa rýchlo zničia a nevydržia viacero sezón. Preto je lepšie investovať do kvalitnejšieho kabátu, ktorý vám poskytne dostatočnú ochranu pred chladom a vydrží vám dlhšie.

Ako si vybrať správnu veľkosť zimného kabátu?

Je dôležité vyberať veľkosť kabátu o číslo či dve väčšiu, ako je vaša bežne nosiaca veľkosť. Dôvodom je, že pod kabát si obliekate minimálne dve ďalšie vrstvy oblečenia a treba zohľadniť aj potrebu dostatku miesta pre hrubé svetre. Pri online nakupovaní si pozorne prezrite tabuľku veľkostí a v prípade, že si kabát vyskúšate osobne, tak uistite sa, že máte dostatočný priestor pre viac vrstiev oblečenia.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

crossbody kabelka

eObuv kabelky: Aké všetky prevedenia sú k dispozícii?

Pri nákupe kabeliek a ďalšieho príslušenstva máte k dispozícii veľa rôznych kamenných aj internetových obchodov. Jedným z nich je e-shop eObuv,...

topánky na opätku

eObuv zaujímavosti: Prekvapivé fakty o obľúbenom online obchode

Rovnako ako oblečenie, aj obuv si dnes môžete zaobstarať pohodlne z domova, bez toho, aby ste míňali energiu či čas prezeraním kamenných obchodov....

nákupná taška

Zaujímavosti, ktoré ste nevedeli o e-shope About You

Internetový obchod About You je jedným z najpopulárnejších na slovenskom trhu. Jeho široké portfólio, vysoká kvalita a výhodné ceny lákajú mnohých...

šaty

About You šaty: Aké kúsky si môžete zaobstarať z tohto internetového obchodu?

About You je obľúbený internetový obchod, ktorý má širokú ponuku zaujímavých kúskov za skvelé ceny. Vyberať si z nej môžu ako ženy, tak aj muži či...