Ako si vybrať ten najlepší notebook?

Macbook Air

Výber notebooku je veľmi dôležitý proces, pri ktorom si vyberáte ten jalepší počítač, ktorý vám má slúžiť nielen na zábavu, ale takisto aj na prácu a mnoho iných vecí. Niektorí počítače sú určené viac pre zábavu, iné pre programovanie a iné zas pre prácu. My vám dnes poradíme, ako si vybrať ten najlepší, ktorý vám bude sedieť najlepšie.

Kde si notebook kúpiť?

Nikdy nechoďte do kamenného obchodu! To je tá najdôležitejšia rada, ktorú by ste si pri notebooku mali uvedomiť. Dôvod je najmú ten, že cena toho istého notebooku môže byť omnoho vyššia, ako cena internetových obchodov. V kamenných predajniach sa totižto často predávajú produkty s prirážkou.

Notebook je vec, ktorú si nemusíte vyskúšať a naozaj sa stačí riadiť len parametrami, ktoré má a následne si podľa nich vyberať. Kde však teda notebooky kupovať? Odpoveď je jednoslovná: Online.

Macbook

Pri nákupe notebookov online si ich môžete pokojne objednať až domov a bez toho, aby ste behali z jedného obchodu do druhého. Určite máte aj vy svoje obľúbené internetové obchody, ktoré majú skvelé ceny a takisto aj kvalitný zákaznícky servis. Mnohí ľudia sú na e-shopoch v tomto zbehlí špecialisti, ktorí vám veľmi radi pomôžu.

Dôležité informácie o hardvére

Jednou z dôležitých vecí, na ktorú by ste mali dávať pozor je hardvér, ktorý, ak je kvalitný, vám ponúkne naozaj skvelú prácu notebooku. Dôležité je si všímať:

  1. CPU, procesor -v dnešnej dobe sa hovorí najmä o Intel procesoroch a o AMD procesoroch.
  2. GPU, video karta -najčastejšie sa tieto komponenty využívajú pri spracovávaní obrázkov alebo nejakých väčších hier, ktoré sú ťažšie na spracovanie.
  3. Pamäť -samozrejme, dôležitá je aj pamäť. Väčšinou sa v notebookoch nachádza pamäť, ktorá má veľkosť 8GB, no takisto aj 16GB, ktorá je už pre vysoká výkon notebookov.
  4. Hard disk - v počítači sa nachádzajú mechanický hard disk (HDDS) a druhý disk (SSDS), ktoré sa starajú o správny chod počítača.
  5. Obrazovka - na to, aby sa vám na notebooku dobre pracovalo, potrebujete aj kvalitnú obrazovku. Tie sú delené do dvoch skupín a to na IPS a TN obrazovky. Buďte si istí, že si kúpite notebook, ktorý má použitý materiál IPS, kde musí byť minimálne rozlíšenie 1080. Aj pri najnižšom rozlíšení tak máte možnosť sledovať na notebooku všetko vo vyššej kvalite.

Ako si vybrať notebook?

A ako si vlastne teda vybrať notebook? Pred samotnou kúpou si musíte vyzistiť, čo od notebooku požadujete, a čo chcete. Na trhu nájdete tri kategórie, do ktorých sa radia notebooky a to:

  • ľahké notebooky
  • hracie notebooky
  • all-around notebooky

Ľahké notebooky vám ponúkajú väčšinou uhlopriečku 13-14 palcov. Sú teda menšie, ako tie klasické, ktoré majú 15,6 palcov. Sú však veľmi ľahké, majú skvelú výdrž batérie a dobrý procesor. Sú vhodné pre ľudí, ktorí nevyžadujú od notebooku nejaké spracovávanie ťažkých hier. Sú vhodné na písanie dokumentov alebo na pozeranie filmov či fotografií.

Hracie notebooky sú už na prvý pohľad jednoducho rozoznateľné od spomínaných "ľahkých" a to v tom, že ich uhlopriečka je minimálne 15,6 palcov, majú omnoho silnejší procesor, hraciu kartu, silnú batériu, sú hrubšie a ťažšie. Vhodné sú najmä pre ľudí, ktorí hrajú hry a potrebujú vysoký výkon.

All-around notebooky sú tie, ktoré nájdete ako zlatú strednú cestu medzi ľahkými a hracími notebookmi. Nie sú príliš ťažké a veľmi jednoducho sa s nimi pracuje.

Macbook a iPad

Klasické problémy, ktoré majú mnohí ľudia pri výbere notebooku

Tu je niekoľko bežných problémov, s ktorými sa ľudia stretajú pri výbere notebooku.

AMD procesor nie je tak zlý

Procesor AMD je už dlhší čas na trhu a jeho podiel na ňom nie je príliš veľký. V budúcnosti by malo byť čoraz viac notebookov, ktoré budú mať tento procesor, a preto nie je nič zlé, ak si vyberiete notebook s týmto procesorom.

Kvalita notebooku nemá nič spoločné s tým, akej je značky

V súčasnosti je výrobná technológia notebooku veľmi vyspelá. Mnohí dizajnéri a výrobcovia dokážu vyrábať kvalitné notebooky, a preto je mnohokrát jedno, na akú značku stavíte. Pri známych značkách si však priplatíte aj za ich meno.

Často kladené otázky

Kde si notebook kúpiť?

Najlepšie je notebook kúpiť online, pretože ceny v internetových obchodoch ako na kamenných predajniach. Nákup cez internet vám tiež šetriť čas, keďže si nemusíte ísť notebook pozerať do obchodov. Máte tak možnosť objednať si ho priamo k vám domov a bez toho, aby ste behali z jedného obchodu do druhého.

Na čo sa zamerať pri výbere hardvéru?

Pri výbere hardvéru sa oplatí zamerať na nasledovné komponenty: CPU (procesor), GPU (video karta), pamäť, hard disk a obrazovku. Intel a AMD procesory sú dnes najčastejšie využívané a v prípade video karty je dôležité vziať do úvahy, na čo budete notebook používať. Určite si tiež vyberajte notebook s minimálne 8 GB pamäťou a so zohľadňovaním rýchlosti a veľkosti hard disku. Pri obrazovke je vhodné zvoliť notebook s IPS panelom a minimálnym rozlíšením 1080.

Ako si vybrať notebook podľa potreby?

Na výber sú tri základné kategórie notebookov: ľahké notebooky, hracie notebooky a all-around notebooky. Ľahké notebooky sú vhodné na písanie dokumentov, pozeranie filmov či fotografií a majú uhlopriečku 13-14 palcov. Hracie notebooky sú zase určené na hranie hier a potrebujú vysoký výkon, sú väčšie, ťažšie a majú minimálne 15,6 palcový displej. All-around notebooky sa hodia ako zlatá stredná cesta medzi predchádzajúcimi dvomi typmi, nie sú príliš ťažké a pracuje sa s nimi veľmi jednoducho.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...