Ako si vybrať ten najlepší bluetooth reproduktor?

spotify a airpods

Premýšľate, že by ste si zaobstarali nový bluetooth reproduktor? Máme pre vás praktické rady, ako na to.

Skvelý reproduktor Bluetooth je nevyhnutnou súčasťou výbavy každého milovníka hudby, či už ho využijete na párty pri bazéne, alebo na počúvanie obľúbených skladieb v domácnosti, prípadne pri pracovaní, varení alebo cvičení.

V súčasnosti sa najlepšie reproduktory Bluetooth dodávajú v takej kvalite a s takými špecifikáciami, že dokážu konkurovať tradičným káblovým modelom. Plus, majú jednu výhodu navyše – prenosný dizajn. Vďaka tomu sú ideálne pre každého, kto chce mať so sebou obľúbené skladby aj na cestách, prípadne kdekoľvek, kde sa bude práve nachádzať. Ak k tomu pridáte ešte vynikajúce možnosti pripojenia, dlhú výdrž batérie a odolné konštrukcie, tieto prenosné reproduktory ponúkajú dokonalú kombináciu pohodlia a vysokokvalitného zvuku.

Výber správneho bluetooth reproduktora pre vaše potreby však môže byť zložitý. Dôvodom je hlavne fakt, že pri nákupe musíte zvážiť veľa rôznych značiek a modelov, a zorientovať sa v množstve parametrov.

Hoci niektoré z najlacnejších prenosných reproduktorov dostupných vo veľkých predajniach, ako je Amazon, môžu priťahovať pozornosť, mali by ste sa im vyhýbať. Neposkytujú dostatočnú kvalitu a nemajú toľko funkcií, ktoré budete, aj pri bežnom počúvaní, potrebovať. Chcete ten najlepší reproduktor aj vy? Máme pre vás jednoduchý spôsob, ako si ho vybrať.

Marshall reproduktor

Audio špecifikácie

Ak chcete, aby hudba znela čo najlepšie, kvalita zvuku by mala byť hlavnou prioritou pri rozhodovaní o kúpe reproduktora.

Väčšina výrobcov prenosných reproduktorov zdôrazňuje frekvenčnú odozvu svojho zariadenia, ktorá v podstate udáva, ako dobre dokáže výrobok reprodukovať rozsah tónov, ktoré po zapnutí piesne budete počuť. Väčšina frekvenčných charakteristík sa pohybuje v rozmedzí 20 až 20 000 Hz, čo je približne hranica ľudského sluchu – hoci merania pod 20 Hz zvyčajne znamenajú, že reproduktor je schopný poskytnúť subbasové tóny, ktoré je možné skôr cítiť ako počuť. Tieto nižšie frekvencie by ste mali brať do úvahy, ak túžite po basoch, ktoré vám budú dunieť v hrudi.

Opäť platí, že ak vám na basoch veľmi záleží, hľadajte reproduktory Bluetooth, ktoré obsahujú pasívne basové žiariče, ktoré im umožňujú produkovať robustné nízke tóny a zároveň zachovať menšie rozmery a nižšiu hmotnosť. Napriek tomu sú väčšie reproduktory zvyčajne hlasnejšie, pretože tieto žiariče majú viac priestoru na vytláčanie vzduchu, čo vytvára silnejší zvuk.

Tí, ktorí chcú z hudby získať čo najviac detailov, by mali zvážiť reproduktory s podporou bezdrôtových kodekov, ako je aptX, ktoré v porovnaní so stratovými štandardnými kodekmi Bluetooth, poskytujú vysokokvalitné prenosy a nízke oneskorenie. V súčasnosti nie je veľa reproduktorov Bluetooth, ktoré podporujú aptX (hoci Bang & Olufsen Beosound A1 (2. generácia) je jednou z možností), ale ak sa obávate straty kvality zvuku, zvážte reproduktory, ktoré podporujú aj pripojenie Wi-Fi, ako napríklad Sonos Roam.

Ďalším spôsobom, ako zabezpečiť dobrú kvalitu zvuku, sú reproduktory s rozhraním Bluetooth, ktoré možno spárovať do stereofónneho páru (alebo dokonca tvoriť súčasť audio systému s viacerými miestnosťami). Samostatné reproduktory sú síce v móde, ale prítomnosť ľavého a pravého kanála výrazne ovplyvní ponorenie do hudby – a väčšina milovníkov hudby bude súhlasiť, že dva reproduktory sú lepšie ako jeden.

Nakoniec sa určite poobzerajte po prenosných reproduktoroch s podporou mobilnej aplikácie, v ktorej môžete upravovať nastavenia ekvalizéra. To vám umožní jemne vyladiť zvuk podľa vášho vkusu a pre danú situáciu. Ak napríklad počúvate v otvorenom priestore alebo vonku, možno budete chcieť zvýšiť basy, zatiaľ čo počúvanie v interiéri sa hodí pre vyváženejší zvuk.

Odolnosť a vodotesnosť

Jednou z najlepších vlastností reproduktorov Bluetooth je, že sú prenosné, a mnohé z nich sa dajú používať vonku na ozvučenie piknikov, výletov a párty pri chate.

Nie všetky reproduktory Bluetooth sú však rovnaké. Pri kúpe sa musíte uistiť, že zariadenie je vhodné na používanie v prírode.

Najprv zvážte konštrukciu: je robustná a odolná? Hľadajte pogumované koncovky, ktoré zabránia poškodeniu pri páde, a mriežky z textílií, ktoré vydržia aj trochu náročnejšie zaobchádzanie.

Hoci sú všetky reproduktory Bluetooth vo svojej podstate prenosné, niektoré sa prenášajú oveľa ľahšie ako iné. Mnohé sa dodávajú s karabínami alebo klipmi, ktoré vám umožnia zavesiť ich na batoh. A niektoré, ako napríklad nový JBL Flip 6, majú valcovú konštrukciu, ktorá uľahčuje ich pripevnenie na bicykel.

Okrem toho sa uistite, že váš prenosný reproduktor nie je príliš ťažký na dlhodobé prenášanie alebo príliš objemný na to, aby sa zmestil do tašky.

Azda najdôležitejšie je hodnotenie IP (medzinárodná ochrana) reproduktora. Hodnotenie má, okrem označenia IP, aj dve číslice. Prvé označuje ochranu reproduktora proti časticiam, ako je prach, a druhé označuje, ako dobre odoláva tekutinám.

Je dôležité vedieť, či je váš nový reproduktor Bluetooth vodotesný, najmä ak ho chcete používať za každého počasia. Hodnota odolnosti voči vode IPX4 je zvyčajne dostatočná na použitie v exteriéri a ochráni reproduktor pred niekoľkými kvapkami dažďa. Stupeň krytia IP67 alebo vyšší však znamená, že reproduktor môžete ponoriť do vody – až do hĺbky 1 metra – na približne pol hodinu, plus, je ide tiež o ochranu proti prachu. Niektoré vodotesné reproduktory, ako napríklad Ultimate Ears Wonderboom 2, môžu dokonca "plávať" v bazéne.

A nezabudnite, nie je to len voda v bazéne, pred ktorou budete chcieť reproduktor chrániť. Ak ho plánujete používať na večierkoch, slušné krytie IP znamená, že váš reproduktor prežije aj špliechanie vína alebo vyliatie sladkého drinku.

bluetooth reproduktor

Životnosť batérie a konektivita

Ak chcete, aby reproduktor Bluetooth vydržal celý deň, je dôležitá slušná výdrž batérie. Hoci väčšie reproduktory majú tendenciu ponúkať dlhšiu dobu prehrávania, šikovná konštrukcia šetriaca miesto znamená, že aj menšie modely dokážu prekvapiť.

Hľadajte batériu s výdržou aspoň 10 hodín a nabíjacie porty USB-C na rýchle dobíjanie. Mnohé reproduktory podporujú aj bezdrôtové nabíjanie a môžete ich použiť aj na dobíjanie telefónu na cestách.

Za zmienku stojí aj technológia Bluetooth 5 alebo vyššia, pretože s ňou dosiahnete vzdialenosť párovania až 120 metrov na rozdiel od technológie Bluetooth 4.2, ktorá zvládne len 30 metrov. Ak používate reproduktor na večierky, viacbodové párovanie vám uľahčí, aby vaši priatelia mohli prevziať úlohu DJ, zatiaľ čo možnosť stereo párovania, alebo aspoň mono párovania, vám poskytne silnejší zvuk.

Niektoré prenosné reproduktory sú vybavené aj pripojením Wi-Fi, ktoré zvyčajne umožňuje konfiguráciu viacerých miestností. Modely ako Sonos Roam môžu dokonca fungovať ako súčasť širšieho systému Sonos s viacerými miestnosťami, zatiaľ čo funkcia s názvom Sound Swap znamená, že môžete jednoducho podržať tlačidlo prehrávania a Sonos Roam "hodí" váš zvuk do najbližšieho iného dostupného reproduktora Sonos.

Pripojenie Wi-Fi tiež umožňuje, aby sa niektoré prenosné reproduktory zmenili na inteligentné zariadenia so zabudovanými hlasovými asistentmi, vďaka čomu ich môžete používať na ovládanie iných inteligentných domácich zariadení, napríklad svetiel.

Dôležité je zvážiť aj analógové pripojenie. Ak chcete reproduktor používať s prehrávačom alebo smartfónom s 3,5 mm portom na slúchadlá, budete potrebovať model, ktorý je vybavený vstupom AUX – napríklad JBL Charge 4.

Značky, na ktoré sa zamerať

V ponuke Amazonu je množstvo lacných reproduktorov Bluetooth, ale nie všetky z nich sú dobré. Ak si teda chcete byť istí kvalitou, oplatí sa mať na pamäti niekoľko značiek.

Reproduktory Sonos Bluetooth sú skvelé, ak chcete preklenúť rozdiel medzi interiérom a exteriérom, pričom môžu byť súčasťou širšieho systému viacerých miestností. A môžete si byť istí, že budú aj fantasticky znieť.

Spoločnosť JBL je známa výrobou robustných reproduktorov pre vonkajšie použitie za dostupné ceny a jej rad párty modelov je dokonca vybavený zabudovanou svetelnou šou.

Ak je prioritou vodotesnosť, potom sa zamerajte na modely od spoločnosti Ultimate Ears, ktoré kombinujú zábavné farebné dizajny s robustnými konštrukciami. Mnohé z nich vydržia aj ponorenie do bazéna.

Ak chcete kombináciu štýlového dizajnu a skvelého zvuku, zvážte špičkové audio značky, ako sú Bose a Bang & Olufsen. V takýchto prípadoch sa však pripravte na pomerne vysoké ceny. Ak chcete ušetriť, dobrou voľbou a zlatou strednou cestou sú značky ako Urbanista, Tribit a Anker.

Hľadáte kvalitné reproduktory a slúchadlá? Vyberajte si z Alza.sk za skvelé ceny!
AfterShokz Aeropex Alza.sk
JBL Live Free NC+ Alza.sk
Soundpeats Truewings Alza.sk

bluetooth reproduktor

Modely, ktoré za to rozhodne stoja

Chcete staviť na istotu? Máme pre vás niekoľko modelov reproduktorov, ktoré rozhodne stoja za to, aby ste ich vyskúšali.

Ultimate Ears Wonderboom 2

Špecifikácie:

Hmotnosť: 420 gramov
Výdrž batérie: 10 hodín
Dosah: 30+ metrov
Frekvencia: 80Hz – 20kHz
NFC: Nie
Auix-in: Nie
USB nabíjanie: Áno
Cena: od 99 €

Originálny UE Wonderboom je od svojho debutu na čele nášho zoznamu vodotesných reproduktorov, a to hneď z niekoľkých dôvodov: je robustný, hrá hlasnejšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať, a pre zosilnenie zvuku ho možno spárovať s inými reproduktormi UE Wonderboom.

Aj keď UE Wonderboom 2 vyzerá takmer identicky ako jeho predchodca, má množstvo aktualizácií a noviniek, vďaka ktorým je ešte lepší. K týmto aktualizáciám sa radí napríklad predĺžená výdrž batérie (až o 30 % v porovnaní s predchádzajúcou verziou), lepšia basová odozva a nová funkcia Outdoor Boost, ktorá pomáha reproduktoru stať sa ešte hlasnejším ako predtým.

Tieto zdanlivo malé vylepšenia nielenže udržia UE Wonderboom 2 v našom zozname najlepších vonkajších reproduktorov aj v tomto roku, ale pomôžu mu stať sa jedným z najlepších Bluetooth reproduktorov, aké si môžete kúpiť.

Sonos Roam

Špecifikácie:

Hmotnosť: 400 gramov
Výdrž batérie: 10 hodín
Dosah: 30+ metrov
NFC: Áno
Auix-in: Nie
USB nabíjanie: Áno (USB-C)
Cena: od 169 €

Sonos Roam je jedným z najlepších Bluetooth reproduktor na trhu. S odolnosťou proti prachu a vode IP67 zvládne aj náročnejšie podmienky vonku.

Po vzore Sonos Move prichádza Sonos Roam s pripojením Bluetooth aj Wi-Fi, čo znamená, že môže fungovať ako vonkajší reproduktor aj ako súčasť vášho širšieho systému Sonos pre viac miestností – a s Google Assistant a Alexa sa jeho funkcie a používanie zdvojnásobia.

Mini reproduktor Sonos sa môže pochváliť silným zvukom, robustným dizajnom, vynikajúcimi funkciami pripojenia a inteligentným ovládaním domácnosti. Vysoký basový zvukový výkon je ideálny pre použitie vonku, zatiaľ čo inteligentná funkcia automatického prepínania znamená, že sa ľahko používa aj v interiéri. Hoci niektorým odborníkom sa nemusia páčiť nízke frekvencie.

reproduktor

JBL Flip 5

Špecifikácie:

Hmotnosť: 540 gramov
Výdrž batérie: 12 hodín
Frekvencia: 65Hz – 20kHz
NFC: Nie
Auix-in: Nie
Bluetooth verzia: 4.2
USB nabíjanie: Nie
Cena: od 90 €

JBL Flip 5 je dôkazom toho, že najlepšie reproduktory Bluetooth nie sú vždy tie, ktoré majú najpôsobivejšie špecifikácie. Flip 5 od JBL je jednoduchý nástroj s prehrávaním iba cez Bluetooth a skromnými funkciami. No ak túžite po robustnom, skvele znejúcom prenosnom reproduktore a nevadí vám, že by nemal hlasové ovládanie či funkcie handsfree, ste na správnom mieste.

Vďaka svojmu elegantnému dizajnu a skvelému zvuku stojí rozhodne za vyskúšanie.

Vyberte si reproduktor aj vy

Patríte k milovníkom hudby a chceli by ste kvalitný reproduktor? Vyberte si pomocou našich praktických rád. Zamerajte sa na kvalitné značky a buďte si istí, že po kúpe vám vami vybraný model poskytne všetko, čo od neho potrebujete a chcete.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Aké sú dôležité aspekty pri výbere reproduktora Bluetooth?

Pri výbere správneho reproduktora Bluetooth by ste mali venovať pozornosť niekoľkým faktorom, ako sú kvalita zvuku, odolnosť, vodotesnosť a možnosti pripojenia. Nezabudnite zohľadniť aj veľkosť a hmotnosť, aby reproduktor vyhovoval vašim potrebám.

Ako zaručiť dobrú kvalitu zvuku v bluetooth reproduktore?

Pre zabezpečenie dobrej kvality zvuku v reproduktoroch Bluetooth hľadajte také, ktoré majú širokú frekvenčnú odozvu, pasívne basové žiariče pre robustné nízke tóny, podporu bezdrôtových kodekov (napr. aptX) alebo aj pripojenie Wi-Fi. Tiež môžete zvážiť reproduktory, ktoré umožňujú spárovanie do stereofónneho páru, alebo majú mobilnú aplikáciu na upravovanie nastavení ekvalizéra podľa vášho vkusu a situácie.

Ako si vybrať odolný a vodotesný reproduktor Bluetooth?

Nie všetky reproduktory Bluetooth sú rovnako odolné alebo vodotesné. Pri výbere skontrolujte údaje od výrobcu, ktoré ukazujú mieru odolnosti voči nárazom, prachu a vode, často označenú kombináciou písmen, napr. IPX7. Vyššie čísla znamenajú väčšiu odolnosť a vodotesnosť, čo môže byť užitočné pri častom používaní reproduktora vonku alebo v náročných podmienkach.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...