Ako si vybrať správny bluetooth headset?

slúchadlá

Na trhu nájdete veľké množstvo rôznych druhoch bluetooth headsetov a slúchadiel. Ako si z tohto veľkého množstva vybrať ten správny? My pre vás máme návod, ako na to.

Stabilita

Jedným z najväčších rozdielov medzi bluetooth a káblovými slúchadlami je stabilita a oneskorenie. Ak máte zlú stabilitu, slúchadlá bluetooth sa môžu veľmi jednoducho odpojiť. Stabilita rovnako ovplyvňuje aj samotné oneskorenie. Len málokto túži po tom, aby mu začala hrať hudba neskôr ako obraz.

Ak chcete zlepšiť stabilitu a znížiť oneskorenie, musíte na svojich slúchadlách používať najsilnejšiu a najlepšiu technológiu Bluetooth. Nie je to tak dávno, keď spoločnosť SIG /oficiálna organizácia Bluetooth) oznámila, že všetky verzie 4.1 Bluetooth budú postupne ukončené. Práve preto, bežné slúchadlá bluetooth musia používať verzie minimálne 4.2.

Bluetooth 5.0 má v porovnaní s 4.2, lepšiu prenosová rýchlosť. Tá je dvakrát rýchlejšia. Rovnako je na tom aj prenosová vzdialenosť, ktorá je štvornásobná, čím sa zníži spotreba energie.

airpods

Pri kúpe bezdrôtových slúchadiel Bluetooth budú slúchadlá, ktoré podporujú technológiu Bluetooth 5.0, omnoho lepšie ako 4.2.

Našťastie modely telefónov iPhone 8 a Android s procesormi Qualcomm Snapdragon alebo Huawei Kirin za posledné dva roky podporujú technológiu Bluetooth 5.0. Ak váš mobil nepodporuje 5.0, nie je to problém.

Či už to váš telefón podporuje alebo nie, odporúčame vám vybrať si bluetooth súpravu, ktorá podporuje Bluetooth 5.0. Tá sa dokáže pripojiť aj na zariadenie podporujúce 4.2.

Tradičné Bluetooth slúchadlá sa dajú pripojiť iba k jednej náhlavnej súprave a ľavé a pravé slúchadlá môžu synchronizovať zvuk prostredníctvom pripojenia.

Kvalita zvuku

Mnohí ľudia si myslia, že kvalita bluetooth slúchadiel nie je tak dobrá. V skutočnosti to však nie je pravda. Bluetooth slúchadlá poskytujú naozaj perfektnú kvalitu zvuku. Ak je kvalita zdroja zvuku dobrá, kvalita zvuku závisí hlavne od kódovacieho formátu prenosu a jednotky generovania zvuku bluetooth súpravy.

Podľa súčasného režimu kódovania zvuku slúchadiel úroveň výstupu zvuku od nízkej po najvyššiu zahŕňa najmä SBC, AAC, aptX, HWA a LDAC.

Pre iPhone sú však podporované iba technológie kódovania a dekódovania SBC a AAC.

Tieto dve kódovania sú podporované takmer všetkými Bluetooth slúchadlami, takže pri výbere nemusíte venovať pozornosť tomu kódu.

Na otvorenejšom systéme Android budú podporované systémy aptX a LDAC okrem systémov SBC a AAC, ak je systém Android 8. 0 alebo novší.

Okrem formátu kódovania je zvuková jednotka slúchadiel tiež dôležitým faktorom ovplyvnenia kvality zvuku.

Ak však hľadáte kvalitné slúchadlá a nie ste v oblasti kvality zvuku nejaký profík, kódovanie a hlasové jednotky sú menej dôležité.

Kvalita zvuku je veľmi dôležitá, ale pri výbere a kúpe by sme nemali slepo ignorovať pohodlie nosenia kvôli kvalite zvuku.

Vodeodolnosť a redukcia hluku

Okrem vyššie uvedeného sú rovnako dôležité ďalšie vlastnosti slúchadiel, ako napríklad redukcia hluku a vodotesnosť.

Redukcia šumu je rozdelená na pasívnu redukciu šumu a aktívnu redukciu šumu. Takmer všetky slúchadlá majú určitý efekt pasívnej redukcie šumu.

Vo všeobecnosti platí, že pasívne znižovanie hluku je vo všeobecnosti tiež veľmi užitočné.

Ak však ste v hlučnom prostredí a potrebujete počuť zvuk v slúchadlách, musíte zistiť, či má bluetooth súprava má aktívnu technológiu redukcie šumu.

Dôležitá je aj vodotesnosť a to nielen pri plávaní, ale taktiež potení. Čiže, ak radi cvičíte a počúvate hudbu, mali by ste myslieť aj na túto drobnosť.

Často kladené otázky

Ako zlepšiť stabilitu a znížiť oneskorenie pri používaní bluetooth slúchadiel?

Ak chcete zlepšiť stabilitu a znížiť oneskorenie, musíte na svojich slúchadlách používať najsilnejšiu a najlepšiu technológiu Bluetooth. Odporúčame vybrať si bluetooth súpravu, ktorá podporuje Bluetooth 5.0, ktorý má lepšiu prenosovú rýchlosť a vzdialenosť v porovnaní s Bluetooth 4.2.

Aké sú hlavné faktory ovplyvňujúce kvalitu zvuku bluetooth slúchadiel?

Kvalita zvuku bluetooth slúchadiel závisí hlavne od kódovacieho formátu prenosu a jednotky generovania zvuku bluetooth súpravy. Úroveň výstupu zvuku od nízkej po najvyššiu zahŕňa najmä SBC, AAC, aptX, HWA a LDAC. Okrem formátu kódovania je zvuková jednotka slúchadiel tiež dôležitým faktorom ovplyvnenia kvality zvuku.

Čo by sme mali zvážiť pri výbere bluetooth slúchadiel s funkciou redukcie hluku a vodotesnosti?

Pri výbere slúchadiel s funkciami redukcie hluku a vodotesnosti by sme mali zistiť, či má zariadenie aktívnu technológiu redukcie šumu pre optimálny počúvací zážitok v hlučnom prostredí. Okrem toho by sme mali brať do úvahy vodotesnosť slúchadiel, predovšetkým ak ich plánujeme používať pri športe alebo pri plávaní.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...