Ako si vybrať správnu podložku na jogu?

cvičenie jogy

V dôsledku prepuknutia koronavírusu COVID-19 mnohé mestá a dokonca aj krajiny prestali fungovať tak, ako bežne pracovali. Slovensko na tom nie je inak. Prestalo sa chodiť do školy a všetci sú doma. A práve preto, že nemôžete nikam chodiť a vo väčšine prípadov sedíte, joga je veľmi dobrým spôsobom cvičenia v interiéri. A ak ste doteraz jogu ešte nikdy necvičili a ste začiatočník, máme pre vás jednoduchý návod, ako si vybrať podložku. Medzi hlavné parametre sa radí materiál a veľkosť, no to nie je všetko.

Hlavným účelom cvičenia jogy je relaxácia. Joga je pohodlné cvičenie, čo je aj dôvod, prečo by ste mali mať mäkkú a pohodlnú podložku. Jej hlavnou funkciou je však zabrániť najmä šmyku a modrinám.

joga

Klasifikácia podložky na jogu

  • Materiál: guma, TPE, PVC, ľan, EVA
  • Funkcia: protišmyková ochrana, ochrana
  • Rozmery: 610 x 173 610 x 1830 800 x 1830
  • Hrúbka: 2 - 15 mm

Výber správneho materiálu

V súčasnosti na trhu existuje 5 najbežnejších materiálov na výrobu jogových rohoží. Sú to: prírodný kaučuk, TPE, PVC, bavlna a ľan, a EVA. Rôzne materiály majú rôzne výhody a nevýhody.

Prírodný kaučuk

Výhody: zdroj surovín je prírodný a šetrný k životnému prostrediu, prirodzená štruktúra a otvorená štruktúra povrchu pomáhajú absorbovať vlhkosť, takže protišmykový účinok je veľmi dobrý.

Nevýhody: nepríjemný zápach, Štruktúra otvárania ľahko absorbuje škvrny a trh musí byť vyčistený.

TPE

Výhody: vysoká elasticita, dobrá odolnosť proti šmyku za sucha / za mokra; ochrana životného prostredia, niektoré výrobky sa dajú úplne recyklovať.

Nevýhody: menej odolný ako PVC

PVC

Výhody: dobrá trvanlivosť, nízke náklady na suroviny, takže cena je relatívne nízka, neobsahuje latex, vhodný pre alergikov na latex, ľahko sa čistí.

Nevýhody: z dôvodu zlej absorpcie materiálu je protišmyková vlastnosť dobrá v suchých podmienkach, ale akonáhle je podložka mokrá jej protišmyková vlastnosť je zlá, plastové výrobky sa nemôžu prirodzene rozkladať.

Bavlna a ľan

Výhody: jemný a nedráždivý, je to prvá voľba pre tých, ktorí milujú tradičné technológie tkania, ľahko sa čistí.

Nevýhody: účinok uchopenia je slabý, čo obmedzuje cvičenie.

EVA

Výhody: lacný.

Nevýhody: zlá elasticita, zlý protisklzový účinok, väčšinou používaný pri výrobe podrážok, silný zápach.

V súčasnosti je najvhodnejším materiálom na jogu pre začiatočníkov TPE. TPE je relatívne kvalitný materiál šetrný k životnému prostrediu s vysokou bezpečnosťou. Má elasticitu porovnateľnú s prírodným kaučukom a dá sa recyklovať. Zároveň je TPE ľahký, jednoduchý na prenášanie a má dobrý výkon v odolnosti a proti šmyku. Nemá takmer žiadne nedostatky.

cvičenie jogy

Výber veľkosti podložky na jogu

Začiatočník (6 mm - 8 mm): ide o najvhodnejšiu hrúbku pre začiatočníkov. Jóga je vyvážené cvičenie, príliš hrubá podložka by vám mohla sťažiť udržanie rovnováhy. Takáto hrúbka vám umožňuje plne vnímať zem a poskytuje vám účinnú ochranu.

Pokročilý (3 mm - 5 mm): gumové podložky, ktoré majú túto hrúbku, sú vhodné najmä pre pokročilých.

Expert (1,5 mm - 3 mm): tenká rohož na jogu sa zvyčajne nepoužíva. Vhodná je však najmä pre expertov pri cvičení. Je protišmyková a hygienickýá. Hrúbka je však naozaj tenká a pre začiatočníkov by mohla byť nepohodlná na použitie.

Ako predĺžiť životnosť jogových rohoží?

  • Ak ju nepoužívate dlhší čas, nevystavujte ju slnečnému žiareniu ani ju neumiestňujte do vlhkého prostredia.
  • Ak ju nepoužívate, vyhnite sa jej skladaniu. Najlepšie je zabaliť ju do vrecka na jogínové rohože.
  • Nepoužívajte ju v drsnom prostredí. (vonkajšia piesková a štrková podlaha, skalná podlaha, bahnitá zem).
  • Vyhnite sa umiestneniu ťažkých predmetov na jogové rohože na dlhú dobu.

Často kladené otázky

Aké sú hlavné faktory, na ktoré by som mal pri výbere podložky na jogu dbať?

Medzi hlavné parametre pri výbere podložky na jogu patrí materiál a veľkosť, ako aj protišmykové vlastnosti, ochrana a pohodlnosť

Aké sú hlavné materiály používané na výrobu jogových rohoží a aké sú ich výhody a nevýhody?

Na výrobu jogových rohoží sa bežne používajú prírodný kaučuk, TPE, PVC, bavlna a ľan, a EVA. Prírodný kaučuk je šetrný k životnému prostrediu, ale má nepríjemný zápach a absorbuje škvrny. TPE je vysoko elastický, odolný proti šmyku a recyklovateľný. PVC je trvanlivý, nízkocenový a ľahko sa čistí, ale má horšie protišmykové vlastnosti, keď je mokrý. Bavlna a ľan sú jemné, nedráždivé a ľahko sa čistia, ale majú slabý účinok uchopenia. EVA je lacný materiál, ale má zlú elasticitu, zlý protisklzový účinok a silný zápach.

Akú hrúbku podložky by som mal zvoliť ako začiatočník v jóge?

Pre začiatočníkov je najvhodnejšia hrúbka podložky na jogu medzi 6 mm a 8 mm. Táto hrúbka umožňuje udržať rovnováhu pri cvičení a poskytuje účinnú ochranu.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

športové hodinky

Garmin vs Fitbit: Ktoré športové hodinky sú pre vás lepšie?

Športových hodiniek je na trhu veľké množstvo. Jednotlivé modely sa od seba odlišujú nielen vzhľadom, ale takisto funkciami, životnosťou batérie,...

muž, ktorý behá

7 spôsobov, ako nájsť motiváciu na cvičenie

Máte problém nájsť motiváciu, na to, aby ste sa držali tréningového režimu? Nie ste v tom sami. Či už ste vyčerpaní z práce, unavení kvôli deťom,...

inteligentné hodinky

Hodinky pre plavcov: Ktoré sú tie najlepšie?

Plávanie bolo roky športom, pri ktorom sa nedala využívať elektronika. Nemohli ste si sledovať čas, odplávané kilometre či spálené kalórie. Rokmi...

bicyklovanie v noci

Bicyklujte sa bezpečne aj počas noci. Stavte na tieto triky

Niet lepšieho pocitu, ako sadnúť na bicykel a brázdiť ulice počas príjemnej a teplej letnej noci. V neskorých večerných hodinách je však potrebné...