Ako si vybrať kvalitné bežecké hodinky? (+ tipy na tie najlepšie)

beh

Ak si kupujete bežecké hodinky, robíte jedno z najlepších rozhodnutí. Bežecké hodinky patria medzi technicky najvyspelejšie, najpôsobivejšie a najdrahšie nositeľné zariadenia. Hovoríme o GPS, biometrii a aplikáciách, ktoré ponúkajú prehľad o údajoch, ktoré zaznamenávate, na základe umelej inteligencie.

Pri takom množstve dostupných bežeckých hodiniek však môže byť ťažké urobiť správne rozhodnutie. Či už máte zopár vybratých a neviete sa rozhodnúť alebo ste úplne na začiatku, veľmi radi vám pomôžeme.

Zistite, čo od hodiniek očakávate (a čo vám poskytnú)

Nie sú to len kroky. Na ich počítanie môžete využiť aj klasický smartfón, prípadne inteligentné hodinky a fitness trackery, ktoré sú skôr na príležitostný pohyb a pekný vzhľad. Bežecké hodinky - označované aj ako GPS hodinky a multišportové hodinky - musia mať vyšší výkon a presnejšie výsledky. Príkladom je sledovanie polohy pomocou GPS, ktoré odstraňuje odchýlky pri výpočte vzdialeností, a množstvo senzorov na meranie biometrických údajov.

Monitorovanie srdcovej frekvencie je už štandardnou funkciou, ktorá vám pomáha cvičiť so správnou intenzitou, zatiaľ čo doplkovou funkciou je meranie hladiny kyslíka v krvi (SpO2). Tá je užitočná rovnako ako všeobecné meranie kondície, no praktické využitie má len na cestách, ak sa chystáte na turistiku alebo lezenie vo veľkých výškach, prípadne na potápanie.

Takmer všetky bežecké hodinky podporujú viacero aktivít, no len modely vyššej triedy disponujú aj špeciálnymi režimami pre triatlon, ktoré sledujú celé cvičenie bez toho, aby ste museli prepínať medzi jednotlivými tréningmi.

muž, ktorý behá

Aký šport najčastejšie vykonávate?

Potrebujete bežecké hodinky? Ak si idete zabehať len párkrát za mesiac a chcete sledovať, koľko sa hýbete, popremýšľajte o investícii do fitness trackera alebo inteligentných hodiniek. Ak však pravidelne beháte, bicyklujete alebo sa venujete triatlonu a ste odhodlaní zlepšovať sa, potom sú bežecké hodinky to práve pre vás.

Ak ste mali doteraz inteligentné hodinky alebo trackery ako Fitbit, pri bežeckých hodinkách si všimnete množstvo odlišností. Napríklad, namiesto jednoduchých algoritmov, počítania krokov a či cieľa dosiahnuť 10 000 krokov tu nájdete viacšportové režimy, snímače kadencie, kalkulačku dĺžky kroku, monitory srdcového tepu a kompatibilitu so snímačmi tretích strán, ako sú monitory srdcového tepu na hrudnom páse. Medzi najlepšie bežecké hodinky, ktoré sa zameriavajú len na beh, patria hodinky Coros Apex s množstvom funkcií a Polar Vantage V2, ktoré majú aj pravidelný kondičný test na stanovenie vášho benchmarku.

Zistite, ktoré funkcie skutočne potrebujete (a áno, GPS sa k nim určite radí)

GPS sa stalo synonymom pre satelitnú navigáciu, no skutočnosť je taká, že tento globálny polohový systém vytvorený v USA je len jedným z viacerých na celom svete.

Všetky fungujú rovnakým spôsobom, prijímač v hodinkách sa naladí na rádiové signály zo sietí satelitov na obežnej dráhe. Pomocou signálov zo štyroch satelitov môže prijímač každých niekoľko sekúnd aktualizovať a určiť vašu polohu na planéte s presnosťou na niekoľko metrov.

Bežecké hodinky sú často spájané so systémom GLONASS (Global Navigation Satellite System), čo je ruský systém, ktorý je o niečo presnejší ako GPS, Galileo patriaci EÚ, japonský systém QZSS (Quasi-Zenith Satellite System) a čínsky systém BDS (BeiDou). A síce nepotrebujete hodinky, ktoré podporujú všetky z nich, je rozumné mať prístup k aspoň dvom satelitným systémom. Vďaka tomu môžete mať výsledky presnejšie a lepšie.

A prečo vlastne bežecké hodinky potrebujú satelitnú navigáciu? Hoci mnohé z nich majú mapy a funkcie na hľadanie cesty, slúžia predovšetkým na presné sledovanie toho, ako ďaleko ste ubehli. Je to oveľa presnejšie ako algoritmy používané vo fitness trackeroch. Nevýhodou je však to, že satelitná navigácia si vyžaduje značnú časť betérie, takže ak bojujete s nedostatkom energie, kúpte si bežecké hodinky, ktoré ponúkajú režim úspory.

Svoje rozhodnutie si ale dopredu premyslite, pretože režimy úspory znižuje presnosť tým, že menej často zachytávajú signály z navigačných satelitov.

Spoznajte veľké značky

Medzi veľkých hráčov v oblasti multišportových hodiniek patria značky ako Garmin, Polar, Suunto, Coros a Amazfit. Aj v rámci nich však existujú drasticky odlišné produkty. Ich rozdiely sú hlavne vo funkciách a cenách. Napríklad vlajkovou loďou spoločnosti Garmin je model Garmin Forerunner 945, ktorý vyhovuje väčšine bežcov, hoci oveľa drahší a objemnejší Garmin Fenix 6 je najlepšou voľbou pre každého, kto sa venuje turistike, plávaniu a lyžovaniu. Rovnako je na tom aj Coros Vertix, ktorý prežije mrazivé podmienky a v režime GPS vydrží neuveriteľných 60 hodín.

Ak necvičíte ako profesionál, môžu vám pokojne stačiť aj hodinky od spoločností, ako Fitbit a Apple, hoci Fitbit Charge 4 a Apple Watch 6 nemajú pokročilé sledovacie parametre.

žena, ktorá behá

Zvážte výdrž batérie

Neustále dobíjanie batérie medzi tréningmi môže byť otravné. Práve preto by ste mali pred nákupom zvážiť jej výdrž. Plus, nezabudnite na variabilitu. Napríklad, môžu sa vaše bežecké hodinky dobíjať cez rovnaký kábel USB-C, aký používate pre svoj smartfón? Alebo budete musieť do svojho digitálneho života zaviesť ďalšiu novú nabíjačku, ktorú môžete stratiť?

Najväčší vplyv na výdrž batérie majú dve veci - GPS a jas. Zatiaľ čo niektoré bežecké hodinky ponúkajú jasné podsvietené obrazovky AMOLED, iné majú transflexnú technológiu Memory-in-Pixel (MIP), ktorá zvyšuje jas len počas slnečného dňa. Zopár bežeckých hodiniek - ako napríklad Garmin Instinct Solar - využívajú fotovoltaické sklo, ktoré im dodáva solárnu energiu. Takýmto spôsobom vám vydržia počas celého tréningu.

Zamerajte sa na výzor

Bežecké hodinky nevyzerajú rovnako. Ich dizajn vplýva najmä na to, ako sa vám budú nosiť. Najdôležitejším parametrom je hmotnosť. Medzi najľahšie bežecké hodinky sa radia napríklad Coros Pace 2 s hmotnosťou iba 29 g.

Nevyberajte si zbytočne masívne a ťažké modely. Mohli by vám počas nosenia spôsobiť len problémy. Plus, oplatí sa zamyslieť aj nad celkovým dizajnom, pretože hoci bežecké hodinky znejú ako zariadenie, ktoré si pripnete na zápästie len na tréning, v skutočnosti sa stanú aj vašimi náramkovými hodinkami. Nosiť ich tak budete neustále.

Za zváženie tiež stojí to, že hoci sa na spotrebiteľských inteligentných hodinkách často vyskytujú dotykové displeje, fyzické tlačidlá sa pri pohybe ovládajú oveľa ľahšie. To platí hlavne v prípade, že pri behu v zime nosíte rukavice.

Zistite, aké údaje hodinky poskytujú

Údaje, ktoré bežecké hodinky vytvárajú, majú dve stránky: údaje, ktoré vidíte na ciferníku počas behu, aby ste boli informovaní o svojom pokroku a cieli, a údaje, ktoré sa poskytujú po behu, a ktoré vám pomáhajú pri sledovaní pokroku a plánovaní budúcich tréningov.

Druhé z týchto údajov sú v kompetencii aplikácií, ktoré majú tendenciu zaznamenávať vaše bežecké metriky a vykresľovať stav vašej regenerácie. Nájdete tu aj aplikácie poháňané umelou inteligenciou, ktoré riadia vašu tréningovú záťaž. Pre bežcov, ktorí už roky používajú aplikácie ako Strava alebo MyFitnessPal, je ešte dôležitejšie, čo vaše bežecké hodinky umožňujú, aby im poskytli ďalšie údaje.

beh

Skontrolujte, či majú hodinky špeciálne funkcie

Väčšina bežeckých hodiniek disponuje okrem základných funkcií aj tými špeciálnymi. Niektoré modely od značky Garmin majú napríklad offline podporu hudby, podporu ovládania Spotify, možnosť spárovania s bezdrôtovými slúchadlami, offline sledovanie menštruačného cyklu, mapy a dokonca aj Garmin Pay, aby ste si mohli po ceste domov kúpiť nápoj alebo čokoľvek iné.

Do mnohých bežeckých hodiniek sa dajú importovať informácie zo smartfónu - napríklad správy z aplikácie WhatsApp a upozornenia zo sociálnych sietí.

Tipy na 3 najlepšie bežecké hodinky

Keď už viete, na aké parametre sa zamerať, prinášame zoznam tých najlepších modelov.

Garmin Forerunner 55

Hodinky Garmin Forerunner 55 získali ocenenie TechRadar za najlepšie bežecké hodinky roku 2021 vďaka inteligentnému dizajnu vhodnému pre začiatočníkov a premysleným tréningovým funkciám. Hodinky Forerunner 55 vyzerajú takmer identicky ako ich predchodca Forerunner 55, čo však nie je vôbec mínusom. Fyzické tlačidlá určené na ovládanie, štýlový dizajn a jednoduché používanie si zamilujú ako profesionáli, tak aj začiatočníci.

Hodinky Forerunner 55 profitujú z presnosti GPS od spoločnosti Garmin a v testoch dokázali sledovať vopred nameranú trasu s presnosťou na pár metrov (čo je chyba, ktorú možno ľahko vysvetliť behom po chodníkoch, a nie po trati). Monitorovanie srdcovej frekvencie je tiež vynikajúce a, ako všetky moderné hodinky Garmin, aj Forerunner 55 má funkciu "telesnej batérie", ktorá vám pomôže riadiť váš denný odpočinok a námahu. Je len škoda, že na hodinkách nie je možné sledovať údaje o spánku. Tie si môžete pozrieť len v aplikácii Garmin Connect.

Polar M200

Hodinky Polar M200 sú cenovo veľmi dostupnou voľbou. A to najmä vtedy, keď zvážite, čo všetko sa do nich zmestilo.

Pri ich používaní získate sledovanie tepovej frekvencie na zápästí, zabudované GPS, upozornenia zo smartfónu, celodenné sledovanie aktivity, personalizované tréningové programy prostredníctvom aplikácie, rôzne farebné možnosti a výdrž batérie na týždeň používania pri hodinovom behu denne.

Okrúhly tvar je navrhnutý tak, aby bol dostatočne atraktívny na každodenné nosenie, zatiaľ čo vodotesná konštrukcia by mala znamenať, že si hodinky nebudete musieť často dávať dole. Aplikácia Polar Flow spolupracuje s ďalšími fitnes službami, ako sú Training Peaks a Strava.

žena, ktorá cvičí

Amazfit Bip

Áno, Amazfit Bip sú síce veľmi lacné bežecké hodinky, no za malé peniaze dostanete veľa funkcií. Samozrejme, nechýba GPS a monitor srdcového tepu, vďaka čomu sú schopné sledovať beh. Nehovoriac o tom, že aplikácia poskytuje množstvo štatistík po skončení behu.

Amazfit Bip má skvelú výdrž batérie, takže môžu byť vaším každodenným fitness spoločníkom aj niekoľko týždňov bez toho, aby ste ich museli dobíjať.

Keď k tomu pripočítame štýlový vzhľad podobný hodinkám Apple Watch, je jasné, prečo sme ich veľkými fanúšikmi. Menšou nevýhodou je len fakt, že nie sú také dobré v notifikáciách ako niektoré drahšie inteligentné hodinky. A, podobne ako mnohé lacné modely, sú menej pôsobivé pri iných typoch cvičenia.

Zhrnutie

Výber bežeckých hodiniek nemusí byť náročný. Stačí, aby ste si poznali všetky základné parametre a následne sa na ne pri kúpe orientovali. K týmto parametrom sa radí napríklad vzhľad, hmotnosť, funkcie a množstvo ďalšieho. Vyberte si ten najlepší model, ktorý vám bude pomáhať pri každom jednom tréningu.

zdroj: Techradar.com

Často kladené otázky

Na čo všetko môžem použiť bežecké hodinky a v čom sa líšia od fitness trackerov alebo inteligentných hodiniek?

Bežecké hodinky - označované aj ako GPS hodinky a multišportové hodinky - poskytujú vyšší výkon a presnejšie výsledky ako fitness trackery alebo inteligentné hodinky. Príkladom je sledovanie polohy pomocou GPS, ktoré ponúka presnejšie údaje o vzdialenosti, a množstvo senzorov na meranie biometrických údajov. Monitorovanie srdcovej frekvencie je štandardnou funkciou, ktorá vám pomáha cvičiť so správnou intenzitou. Okrem toho bežecké hodinky podporujú viacero aktivít, napríklad triatlonové režimy.

Aký šport najčastejšie vykonávate a ako sa to prejaví pri výbere bežeckých hodiniek?

Ak pravidelne beháte, bicyklujete alebo sa venujete triatlonu a ste odhodlaní zlepšovať sa, potom sú bežecké hodinky to práve pre vás. V takom prípade by ste mali zvážiť kúpu hodiniek špecializujúcich sa na váš konkrétny šport. Napríklad, medzi najlepšie bežecké hodinky pre beh patria Coros Apex s množstvom funkcií a Polar Vantage V2, ktoré majú aj pravidelný kondičný test na stanovenie vášho benchmarku.

Čo presne je GPS a prečo ho potrebujem v mojich bežeckých hodinkách?

GPS (globálny polohový systém) je satelitný systém vytvorený v USA, ktorý umožňuje prijímaču v hodinkách naladiť rádiové signály zo sietí satelitov z obežnej dráhy Zeme. Vďaka tomu môžete bežecké hodinky s GPS presne sledovať, ako ďaleko ste ubehli, čo je oveľa presnejšie ako algoritmy používané vo fitness trackeroch. Bežecké hodinky sú často spájané aj s ďalšími satelitnými systémami ako GLONASS, Galileo, QZSS alebo BDS. Je dobré mať prístup k aspoň dvom satelitným systémom pre ešte presnejšie výsledky.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...