Ako si skrášliť balkón? Stavte na tieto tipy!

žena na balkóne

Máte balkón, ktorý by ste počas leta chceli využívať? Alebo dokonca ide o typ, ktorý je uzavretý a počas zimy v ňom kúrite? V tom prípade by ste z tohto kúsku mali spraviť miesto, v ktorom budete čítať knihy, oddychovať alebo dokonca pracovať. Prispôsobte si balkón presne podľa seba a skrášlite ho pomocou týchto tipov.

žena na balkóne

Spravte si plán

Ešte predtým, ako sa vôbec do zariaďovania alebo skrášľovania pustíte, si spravte poriadny plán. Premyslite si, čo na balkón chcete dať, inšpirujte sa pomocou sociálnych sietí, čítajte časopisy a zapisujte si, čo by ste chceli kúpiť.

Na to, aby balkón vyzeral dobre a bol v jednom štýle, by ste mali hlavné kúsky kupovať spolu. Tým pádom sa vyhnete stolu, ktorý nebude vôbec ladiť so stoličkami a podobne.

Plán je vhodné spraviť aj preto, aby ste si nekúpili niečo, čo nakoniec bude pre balkón príliš veľké. Rozmery sú rozhodujúce. Nie každý stolík sa zmestí na balkón a nie všetky doplnky sa vám naň budú hodiť.

Nad výberom vecí premýšľajte

Ešte predtým, ako si vôbec pôjdete všetky veci kupovať, premyslite si, či ich skutočne potrebujete alebo chcete. Na trhu si výrobky porovnajte s inými, poprípade si pozrite ponuku iných obchodov. Nikde neviete, kde môžete nájsť krajšie kúsky.

Ušetrite vlastnoručne vyrobeným nábytkom

Chcete si balkón zariadiť, no pritom chcete ušetriť? V tom prípade si vytvorte nábytok sami a za minimálne náklady.

V dnešnej dobe sú veľmi obľúbené výrobky z drevených paliet. Palety samé o sebe drahé nie sú. Práve naopak, nájdete ich za skvelé ceny. Stačí ich len spracovať a vytvoriť si napríklad sedačku alebo kreslo.

Čo dať na podlahu?

Pri podlahe máte tri možnosti. Buď necháte to, čo na nej je, investujete do kvalitných parkiet alebo inej dlažby, alebo zvolíte koberec.

Prvá alternatíva je vhodná pre tých, ktorí nechcú investovať príliš veľa financií a času do balkónu. Pri parketách budete musieť siahnuť hlbšie do vrecka a koberec je síce výhodný, no má zopár nevýhod. Napríklad, ak balkón nie je uzatvorený, môže sa zničiť vplyvom počasia.

Výber je na vás. Najlepšie však urobíte, ak zvolíte buď parkety, kachličky alebo necháte podlahu, ktorá na balkóne je.

Správne osvetlenie

Ak chcete využívať balkón aj počas večera, mali by ste premýšľať nad tým, že doň zavediete elektrinu. To však nie je jediná možnosť. Okrem toho sú tu aj jednoduchšie alternatívy vo forme lampášov alebo sviečok.

V obchodoch nájdete veľké množstvo rôznych typov osvetlení. Vyskúšať môžete napríklad solárne lampy, rôzne elektrické fakle alebo napríklad reťazové osvetlenie, ktoré spraví peknú atmosféru.

žena, ktorá pracuje na balkóne

Rastliny a kvety

Pri zariaďovaní rozhodne nezabúdajte na rastliny a kvety. Nemusí ich byť veľa. Stačí jedna väčšia alebo dve až tri menšie. Práve zeleň vám balkón krásne doplní. Nehovoriac o tom, že sa budete cítiť lepšie, pretože budete cítiť prírodu. Najmä vtedy, ak bývate v meste.

Dekorácie

No a nakoniec nesmieme zabudnúť ani na dekorácie, ktoré patria medzi veľmi dôležité kúsky. Práve tie sú čerešničkou na torte, ktorá doplní celok. Aké doplnky teda na balkón zvoliť?

Medzi tie najobľúbenejšie sa radia:

  • vankúše a deky
  • obrazy
  • plagáty
  • girlandy
  • misky
  • závesy
  • tieniace dáždniky

A množstvo ďalšieho. Výber je na vás.

Zhrnutie

Balkón je miesto, kde môžete oddychovať, relaxovať, stráviť čas s priateľmi alebo pracovať. Ak je väčší, upravte ho na oázu pokoja a vyťažte z neho maximum. Zariaďte ho nábytkom a ozdobte tými správnymi doplnkami.

Často kladené otázky

Ako si správne naplánovať zariaďovanie balkóna?

Ešte predtým, ako sa pustíte do zariaďovania alebo skrášľovania balkóna, si spravte poriadny plán. Premyslite si, čo na balkón chcete dať, inšpirujte sa pomocou sociálnych sietí, čítajte časopisy a zapisujte si, čo by ste chceli kúpiť. Rozmery sú rozhodujúce, takže by ste mali hlavné kúsky kupovať spolu, aby všetko ladilo a pasovalo na váš balkón.

Aké sú možnosti pri výbere podlahy pre balkón?

Pri podlahe máte tri možnosti: 1) nechať to, čo na nej je, 2) investovať do kvalitných parkiet alebo inej dlažby, 3) zvoliť koberec. Prvá alternatíva je vhodná pre tých, ktorí nechcú investovať príliš veľa financií a času do balkónu. Pri parketách budete musieť siahnuť hlbšie do vrecka a koberec je síce výhodný, no má zopár nevýhod, napríklad, ak balkón nie je uzatvorený, môže sa zničiť vplyvom počasia.

Ako zabezpečiť správne osvetlenie na balkóne?

Ak chcete využívať balkón aj počas večera, mali by ste premýšľať nad tým, že doň zavediete elektrinu. Alternatívou sú jednoduchšie riešenia vo forme lampášov alebo sviečok. V obchodoch nájdete veľké množstvo rôznych typov osvetlení, ako napríklad solárne lampy, elektrické fakle alebo reťazové osvetlenie, ktoré spraví peknú atmosféru.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....