Ako si prakticky zorganizovať šatník?

šatník

Šatník je miesto, ktoré je často neorganizované a chaotické. Aj napriek tomu, že sa ho snažíme pravidelne upratovať, počas bežných dní, keď z neho oblečenie berieme alebo ho vraciame, je udržanie poriadku takmer nemožné. Máte aj vy problémy so šatníkom a neustále premýšľate, ako v ňom udržať poriadok nie jeden deň ale rovno niekoľko týždňov či mesiacov? Máme pre vás zopár tipov!

Do šatníka neustále veci prichádzajú a odchádzajú. Beriete ich odtiaľ každý deň, keď sa obliekate do mesta či do práce. V rýchlosti, keď si oblečenie beriete, nemáte čas na to, aby ste rozmýšľali o poriadku. Preto sme si pre vás pripravili jednoduchý návod, ako mať v šatníku poriadok neustále. Dokonca aj vtedy, keď z neho každé ráno oblečenie beriete a poprípade znova vraciate.

oblečenie na vešiaku

1. Štýlové vešiaky

Vešiaky sú základ a vo vašom šatníku by nemali chýbať. Ak nemáte veľkú šatníkovú skriňu a len komody, kúpte si aspoň tyč na vešanie. Tú využijete najmä v prípade, keď budete chcieť zavesiť košele, šaty alebo sukne.

Aby ste však podporili celý dizajn šatníka, ktorý by mal byť pekný, elegantný a moderný, zakúpte si štýlové vešiaky v rôznych farbách. Dnes na trhu nájdete široké možnosti. Niektoré sú hrubšie, iné tenšie. Niektoré majú klipy, vďaka ktorým nemusíte vec vešať, ale rovno ju zacvaknete. Tým pádom sa na oblečení neurobia žiadne záhyby.

2. Úložné boxy

Na menšie kúsky, ktoré nepotrebujú byť zavesené, na doplnky alebo na topánky sa vám budú hodiť úložné boxy. Dajú sa zatvoriť vďaka čomu ich môžete naukladať na seba. Taktiež ich viete uložiť do skríň a nájdete ich vo veľkom množstve prevedení.

Na trhu sú okrem veľkých a malých aj stredne veľké. Taktiež sú z rôznych materiálov ako napríklad papier či plast. Nehovoriac o farebnom prevedení. Boxy sa tak dajú skombinovať do každej jednej miestnosti. Hodia sa napríklad do spálne alebo nejakej inej izby. Využiť ich môžete na uloženie nielen oblečenia, ale taktiež hračiek, kníh či papierov.

3. Oblečenie kategorizujte

To, ako budete oblečenie kategorizovať je na vás. Niektorí si ukladajú kúsky podľa farby, iní podľa typu oblečenia. Typ oblečenia je praktickejší, pretože všetky tričká, nohavice a ďalšie kúsky budú na jednom mieste. Budete vedieť, kde ich hľadať.

Keď je oblečenie takto kategorizované, vyhnete sa zbytočnému prehrabávaniu cez desiatky iných kúskov, ktoré teraz práve nepotrebujete. V skrini alebo v komode tak nebude neporiadok, ktorý by ste mohli pri hľadaní oblečenia urobiť.

saká na vešiaku

4. Stĺpčeky z oblečenia nerobte príliš vysoké

Každý typ oblečenia má svoju hmotnosť. Keď na seba jednotlivé kúsky ukladáte, tlačia na seba a tým pádom sa krčia. Oblečenie dávajte na seba maximálne v počte 5 - 6 kusov. Viac nie.

Najlepšie však spravíte, ak sa stĺpčekom úplne vyhnete a oblečenie zavesíte. Nepokrčí sa a bude stále svieže a voňavé.

5. Šperkovnice

A čo so šperkami? Tie sú často najväčším problémom. Jednotlivé retiazky sa medzi sebou preplietajú a často motajú. Tým pádom sa ničia. Najlepšie urobíte, keď stavíte na šperkovnice. Aj v tomto prípade máte na výber veľké množstvo.

Okrem toho môžete využiť aj háčiky z vnútornej strany skrinkových dvierok. Tam si následne budete jednotlivé retiazky alebo náramky vešať.

Často kladené otázky

Ako udržať poriadok v šatníku a uľahčiť si tak hľadanie oblečenia?

Kľúčom k organizácii šatníka je použitie štýlových vešiakov, úložných boxov a kategorizácia oblečenia. Vešiaky vám pomôžu zavesiť oblečenie, aby sa nepokrčilo. Úložné boxy sú praktické pre menšie kúsky, doplnky alebo topánky. Kategorizácia oblečenia vám umožní mať prehľad, kde čo nájdete, a ušetrí vám čas pri hľadaní konkrétnych kúskov.

Aký je lepší spôsob ukladania oblečenia - stĺpčeky alebo zavesenie na vešiaky?

Zavesenie oblečenia na vešiaky je lepšia voľba, pretože oblečenie sa nepokrčí a zostane svieže a voňavé. Ak však musíte oblečenie ukladať do stĺpčekov, neukladajte viac ako 5 - 6 kusov na seba, aby sa zbytočne netlačili a nepoškodzovali sa.

Ako si udržať prehľad v šperkoch a zabraňovať ich poškodeniu?

Pre organizáciu šperkov sú vhodné šperkovnice, ktoré ponúkajú veľký výber veľkostí a dizajnov. Alternatívnym riešením sú aj háčiky na vnútornej strane skrinkových dvierok, kde si môžete zavesiť retiazky alebo náramky a udržať ich tak oddelené a nepoškodené.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...