Ako schudnúť zdravo a jednoducho? Papája vám v tom pomôže!

papája

Papája je ovocie, ktoré je plné minerálnych látok a vitamínov, ktoré sú dôležité pre úplne každého. Ovocie je skvelé nielen zvnútra, ale takisto aj zvonka. Hrubá zelená šupka pod sebou ukrýva tmavé oranžové ovocie s čiernymi semienkami, ktoré veľmi príjemne chutí a má skvelé výhody pre telo.

Ovocie je nevyhnutnou súčasťou vyváženej stravy, rovnako ako zelenina. Aj napriek tomu, že obsahuje cukry, sú to prírodné cukry, ktoré sú pre naše telo dobré a vhodné. Medzi skvelé ovocie, plné živín patrí aj papája, ktorá obsahuje základné vitamíny, minerály a takisto aj vlákninu, ktorá je dôležitá pre správne fungovanie tráviacej sústavy. Na trhu môžete nájsť aj sušenú papáju, ktorá má však vyšší obsah cukrov, najmä tých pridaných, ktoré pre telo už také dobré nie sú.

papája

Ktoré vitamíny a minerály papája obsahuje?

Papája obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok. Medzi ne patria:

  • Vitamín A
  • Vitamín C
  • Vitamín E
  • Vitamín K
  • Vápnik
  • Železo
  • Magnézium
  • Draslík

Ako papája pomáha?

Na začiatok je dôležité poznamenať, že každé telo funguje inak a každé telo môže reagovať na toto ovocie inak. Rovnako, každý kus papáje môže fungovať inak, pretože jedna môže byť viac dozretá, iná menej. Rovnako je to aj s pôvodom. Aj napriek mnohým faktorom dokáže papája vo väčšine prípadov pomôcť.

Znižuje glykemický index

Aj napriek cukru, ktorý ovocie obsahuje, má pomerne nízky glykemický index. Jedlá, ktoré majú nízky glykemický index, pomáhajú pri chudnutí, pretože nezvyšujú hladinu cukru v krvi. Ak totižto máte vysokú hladinu cukru v krvi, môže to viesť k nepríjemnému prejedaniu.

Strava, ktorá je založená na potraviny s nízkym glykemickým indexom, sa zameriava poväčšinou na potraviny, ktoré dokážu človeka zasýtiť na omnoho dlhšie. S takýmito potravinami nemusíte schudnúť ihneď, no zaručene s nimi schudnete a natrvalo.

Obsahuje enzým papaín

Možno ste o tomto enzýme počuli, možno nie, no enzým papaín pomáha pri chudnutí. Nebude vám zrýchľovať metabolizmus alebo premieňať tuk na energiu, no dokáže pomáhať pri chudnutí veľmi efektívne.

Papája, ktorá obsahuje tento enzým, tak podporuje chudnutie a zdravý životný štýl. Ako sme však vyššie spomenuli, určite stavte na čerstvé ovocie, ako na to sušené, ktoré nemá ani polovicu účinkov.

Papaín je takisto enzým, ktorý má antioxidačný profil a samotná papája má bohatý obsah vitamínov, ktoré môžu robiť zázraky pre vaše zdravie. Rovnako dokáže zamedziť starnutiu človeka. Papája má celkovo vyšší obsah vody, vďaka čomu telo zvlhčuje a vy sa budete cítiť omnoho lepšie.

papája

Ďalšie výhody konzumovania papáje

Okrem dvoch spomenutých dokáže papája pomáhať aj vo viacerých iných smeroch, ako napríklad:

  • Znižuje vysoký krvný tlak
  • Dokáže ochraňovať človeka pred rôznymi ochoreniami
  • Telo sa môže vďaka papáji omnoho ľahšie zotaviť
  • Imunitný systém je silnejší a lepší
  • Znižuje hladinu cukru v krvi

Záver

Na záver je veľmi dôležité dodať najmä to, že chudnutie pomocou určitého druhu jedla alebo potraviny nie je vhodné. Samozrejme, daná potravina vám môže pomôcť schudnúť, no určite vám nemôže zaručiť 100%-né schudnutie.

Ak chcete schudnúť, je potrebné hýbať sa, mať vyvážený jedálniček a takisto jesť správne. Zamerajte sa na ovocie, zeleninu a skúste vyhodiť zo svojho jedálnička to, čo tam naozaj nemá byť, ako napríklad príliš veľa cukru alebo soli.

Zdravá strava je široký pojem. Je to slovo, ktoré mnoho ľudí a odborníkov zneužíva. Zdravé stravovanie je najmä to, aké potraviny konzumujete a ako sa hýbete. Zvoľte si zmeny životného štýlu, hýbte sa a sledujte si všetky dôležité informácie.

Často kladené otázky

Aké vitamíny a minerály obsahuje papája?

Papája obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok, ako napríklad vitamín A, vitamín C, vitamín E, vitamín K, vápnik, železo, magnézium a draslík.

Ako môže papája pomôcť pri chudnutí?

Papája má nízky glykemický index, čo pomáha pri chudnutí, pretože nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Taktiež obsahuje enzým papaín, ktorý podporuje chudnutie a zdravý životný štýl. Avšak je dôležité sa zamerať na čerstvé ovocie, namiesto sušeného.

Aké sú ďalšie výhody konzumovania papáje?

Papája dokáže znižovať vysoký krvný tlak, chrániť pred rôznymi ochoreniami, pomáhať pri zotavovaní tela, zlepšovať imunitný systém a znižovať hladinu cukru v krvi.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...