Ako sa efektívne chrániť pred slnkom?

opaľovanie

Letné počasie pomaly prichádza a s ním aj silné slnečné lúče, ktoré dokážu dať našej pokožke zabrať. Okrem toho, že je dehydratovaná a suchá, často je aj spálená. Mnohí ľudia si nedávajú pozor na správnu ochranu, a preto dochádza s bolestivým červeným miestam, niekedy aj celej začervenanej pokožke. Ako sa efektívne a správne chrániť pred slnkom? Máme pre vás odpoveď.

Vitamín D je dôležitý

Pred slnkom sa rozhodne neskrývajte. Pre správne fungovanie organizmu je totižto vitamín D veľmi dôležitý. Namiesto toho, aby ste ho získavali z výživových doplnkov, stavte na pobyt vonku. Každý deň stačí zopár minút.

Na druhej strane, nezabúdajte, že na každý pobyt na slnku sa musíte správne pripraviť. To znamená, vybrať si správny opaľovací krém, ktorý nanesiete na všetky časti, ktoré nebudú zakryté oblečením.

žena na pláži

Spomeňme si ešte zopár výhod vitamínu D, vďaka čomu vás presvedčíme, aby ste na chvíľku predsa len vyšli von a trochu sa poprechádzali. Medzi tie najväčšie výhody sa radia:

  • zdravé vlasy,
  • podpora spracovania vápnika, vďaka čomu sú vaše kosti zdravé,
  • podporuje funkciu svalov,
  • ochraňuje človeka pred kardiovaskulárnymi ochoreniami,
  • znižuje riziko cukrovky 2. typu,
  • znižuje riziko rakoviny.

A množstvo ďalšieho. Pobytu na slnku sa nemusíte vyhýbať. Stačí, ak budete vedieť, ako sa pred ním správne ochránite a nebudete to s opaľovaním preháňať.

Význam krému na opaľovanie

Krémy na opaľovanie používame už nejakú dobu a nejako im veríme bez toho, aby sme sa zaujímali, ako vlastne fungujú. Ak vás to niekedy zaujímalo, máme pre vás zopár informácií.

Opaľovacie krémy majú v sebe niekoľko zložiek, ktoré účinne ochraňujú pokožku pred slnečným ultrafialovým žiarením. To sa označuje jednotným názvom UV. Existujú však dva typy ultrafialového žiarenia, ktoré sa nazývajú UVA a UVB. S týmito pomenovaniami ste sa už možno stretli, keď ste opaľovací krém kupovali. Často ich totižto majú napísané na obale.

UVA a UVB žiarenie je veľmi nebezpečné. Zvyšuje riziko rakoviny kože a kožu taktiež určitým spôsobom ničí. Preto je dôležité vybrať si správny krém, ktorý vás pred týmto žiarením ochráni.

A čo SPF?

Keď sme si vysvetlili, čo znamená UVA a UVB, a prečo by váš krém mal obsahovať zložky, ktoré účinne chránia pokožku pred týmto žiarením, poďme si povedať niečo o SPF.

SPF je ochranný faktor, ktorý chráni pokožku pred slnečným žiarením. Čím vyššie SPF krém má, tým vyššiu ochranu vám a vašej pokožke poskytuje. SPF vie predĺžiť dobu, pokým sa slnečné lúče dostanú na vašu pokožku. Napríklad SPF 20 predĺži dobu, kým slnečnú lúče poškodia pokožku, o 20-krát. Preto je dôležité krém po určitej dobe vždy znova natierať v ďalšej vrstve.

loď na vode

Nezabúdajte na oči

Pri ochrane pokožky mnohí zabúdajú na dôležitú časť, ktorou sú naše oči. Tie sú často nechránené, čo môže mať za následok rôzne problémy. Preto myslite na to, že je dôležité mať kvalitné slnečné okuliare, ktoré vás ochránia ako pred UVA tak aj UVB lúčmi.

Na záver

Pokožku je potrebné chrániť. Okrem toho, že kvôli príliš častému a nesprávnemu opaľovaniu, môžete zvýšiť riziko rakoviny kože, môže pokožka vyzerať omnoho staršie. A to v dnešnej dobe, kedy sa nosí najmä mladý vzhľad, rozhodne nechcete.

Často kladené otázky

Ako sa efektívne a správne chrániť pred slnkom?

Pre správnu a efektívnu ochranu pred slnkom je potrebné si vybrať kvalitný opaľovací krém s primeraným ochranným faktorom (SPF) a naniesť ho na všetky časti tela, ktoré nebudú zakryté oblečením. Je tiež dôležité nezabúdať na slnečné okuliare, ktoré chránia oči pred UVA a UVB žiarením.

Na čo je dôležitý vitamín D a aké sú jeho výhody?

Vitamín D je dôležitý pre správne fungovanie organizmu. Jeho výhody zahŕňajú zdravé vlasy, podporu spracovania vápnika, čo zabezpečuje zdravé kosti, podporu funkcie svalov, ochranu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, zníženie rizika cukrovky 2. typu a zníženie rizika rakoviny. Vitamín D získavame najlepšie pobytom na slnku, stačí zopár minút denne.

Čo je SPF a ako funguje v opaľovacom kréme?

SPF (Sun Protection Factor) je ochranný faktor, ktorý chráni pokožku pred slnečným žiarením. Čím vyššie SPF opaľovací krém má, tým vyššiu ochranu poskytuje. SPF predĺži dobu, pokým slnečné lúče poškodia pokožku. Napríklad SPF 20 predĺži túto dobu o 20-krát. Preto je dôležité krém po určitej dobe vždy znova naniesť v ďalšej vrstve.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...