Ako pri práci nestratiť pozornosť? Vyskúšajte týchto 6 tipov

práca na notebooku

Stalo sa vám už niekedy, že ste začali pracovať na dôležitom projekte alebo nejakej úlohe, no nedokázali ste sa na ňu sústrediť? Alebo ste počas pracovania neustále odbehovali, kontrolovali mobil a surfovali po internete? Strata pozornosti je pre mnohých ľudí veľkým problémom. Je totižto jednoduché odbehnúť od práce a začať prezerať Instagram, Facebook alebo internetové obchody. Dobrou správou je, že s týmto problémom nebojujete sami a existuje viacero tipov, ako sa ho zbaviť.

Nedostatočná pozornosť je problémom ako dospelých, tak aj dospievajúcich, detí či študentov. A kým mnohí sa proti nemu snažia bojovať, iní ho zametajú pod koberec. Ak patríte k druhej skupine, mali by ste vedieť, že pozornosť ovplyvňuje nielen náš pracovný výkon, ale aj mieru stresu a motiváciu.

Málo pozornosti spôsobuje veľké množstvo stresu a nedostatok motivácie. Občas dovedie ľudí k tzv. burnout-u, čiže vyhoreniu.

práca za notebookom

Psychológovia a viacerí odborníci, ktorí si uvedomujú závažnosť tohto problému, vykonali v priebehu rokov množstvo štúdií. Jedna z obšírnych prác, ktorej autorom je Cal Newport, vysvetľuje dôležitosť hlbokej koncentrácie a spôsobov, ako na to.

Okrem spomínanej štúdie, ktorej sa budeme v tomto článku venovať, však existujú aj knihy s podobnou tematikou. V prípade, že by ste mali o ne záujem, v kníhkupectvách hľadajte napríklad publikáciu Indistractable: How to Control Your Attention and Choose Your Life alebo Can I Have Your Attention?: Inspiring Better Work Habits, Focusing Your Team, and Getting Stuff Done in the Constantly Connected Workplace.

Poďme sa však pozrieť na samotnú štúdiu od Cala Newporta a povedzme si zopár praktických rád a tipov, ako bojovať proti nedostatočnej pozornosti.

Vedecké hľadisko

Podľa Cala Newporta, hlboké sústredenie zlepšuje vaše pracovné aj osobné schopnosti a ponúka vám možnosti, ako dosiahnuť lepšie výsledky v práci. To znamená, že ak sa na vykonávanú prácu dostatočne sústredíme, môžeme očakávať dobré až vynikajúce výsledky.

Nie je to však len Cal Newport, ktorý sa zaoberá touto témou. Nir Eyal sumarizuje, v jednej zo svojich nových publikácii, popredné teórie a najaktuálnejšie výskumy. Na základe nich vytvoril rovnicu vecí, ktoré odvádzajú najviac pozornosti. Autor taktiež tvrdí, že dôvodom, prečo nám naše myšlienky utekajú od práce preč, je najmä to, že od niečoho sami utekáme.

Prvou možnosťou je strach z neúspechu. Nechceme začať robiť niečo, o čom si nie sme istí, že by mohlo vyjsť alebo byť dobré. Práve preto si namiesto činnosti vyberieme sledovanie seriálu v televízií alebo hranie hier na počítači. Tieto aktivity sú pohodlnejšie a často aj zábavnejšie. Bohužiaľ, nijakým spôsobom nás neposunú vpred.

Druhou možnosťou je nuda. Niektoré veci nás jednoducho nebavia, a preto od nich vo svojej hlave utekáme.

Inou možnosťou je stres a nedostatok času. Namiesto toho, aby sme na svojich cieľoch pracovali, odbiehame od nich, pretože si myslíme, že je na ne už neskoro.

písanie na klávesnici

Existuje veľa teórií a možností, prečo od povinností utekáme a nedokážeme sa na ne sústrediť. Na to, aby ste však proti tomuto problému mohli bojovať, musíte príčinu zistiť.

Akonáhle zistíte, kvôli čomu od práce odbiehate, začnite blokovať rušivé prvky. K nim sa radia upozornenia zo sociálnych sietí, telefonáty, SMS a iné. Vypnite Wi-Fi alebo internetové dáta. Ak môžete, zapnite si režim nerušiť. Uvidíte, vaša práca bude omnoho plynulejšia.

Teraz, keď viete, kvôli čomu nie ste dostatočne sústredení (nuda, strach, stres) a čo podporuje odbiehanie od práce (sociálne siete, správy, telefonáty), môžeme prejsť do ďalšej časti článku, v ktorom vám poskytneme 6 rád, ako si zlepšiť sústredenosť. Pretože vypnutie mobilu alebo internetu niekedy nestačí.

1. Fyzická aktivita

To, že fyzická aktivita napomáha lepšiemu sústredeniu, bolo dokázané aj niekoľkými vedeckými štúdiami.

Podľa článku, ktorý bol publikovaný v Harvard’s Health Blog, cvičenie pomáha pamäti a celkovému mysleniu. Výhody pohybu pochádzajú priamo z jeho schopnosti znižovať inzulínovú rezistenciu, bojovať proti zápalom a stimulovať uvoľňovanie rastových faktorov - chemických látok v mozgu, ktoré ovplyvňujú zdravie mozgových buniek a rast nových krvných ciev v mozgu.

Na to, aby ste sa mohli sústrediť, nemusíte trénovať každý jeden deň dve alebo tri hodiny. Stačí, aby ste sa hýbali minimálne trikrát do týždňa. Choďte si zabehať alebo sa vonku len prejdite.

Medzi ďalšie osvedčené metódy na zvýšenie sústredenosti patrí meditácia, znížený príjem kofeínu, zdravá strava, dostatok hydratácie a dostatočný spánok (minimálne 7 hodín).

2. Elektronika

Ako sme už spomínali, elektronika sa na znižovaní sústredenia podieľa najviac. Ide o nový druh vyrušovania, ktorý pred približne dvadsiatimi rokmi ešte neexistoval. Ľudí mohli rušiť maximálne klasické telefóny, ktoré však zvonili párkrát za deň.

Vypnutie telefónu však nie je vždy tým najlepším spôsobom, ako proti rušeniu bojovať. Dokonca, nie každý si to môže dovoliť. Pracovné pozície niektorých ľudí sú na mobiloch závislé.

Ako teda pracovať v takomto prípade? V Google Play alebo AppStore nájdete množstvo aplikácií, ktoré vám pomôžu bojovať proti rušeniu. Obľúbené sú napríklad Stay Focused, Rescue Time, Cold Turkey a množstvo ďalších. Ich hlavnou funkciou je blokovať upozornenia.

práca za notebookom

3. Vlastné myšlienky

Keď sa zbavíme všetkých externých "rušičov", ako napríklad mobilných telefónov a upozornení, prídu na rad interní. Tými sú vaše vlastné myšlienky. Bohužiaľ, boj proti nim sa nedá vyhrať stiahnutím jednej z aplikácií.

Jediným spôsobom, ako bojovať proti myšlienkam, ktoré vás vyrušujú, je vysoká sebakontrola. Tej sa môžete priučiť napríklad pri meditácií alebo cvičení. Dokonca, aj krátka prechádzka na čerstvom vzduchu dokáže pomôcť.

Hlavným cieľom je vyčistiť si hlavu od nepotrebných myšlienok a zamerať sa na tie najdôležitejšie.

Niektorí vedci odporúčajú aj hudbu. Najlepšie takú, ktorá neobsahuje žiaden text a ide len čisto o melódiu. Ak by ste chceli vyskúšať tento spôsob koncentrácie, vyskúšajte špecializované playlisty na Spotify alebo Apple Music. Prípadne samotné aplikácie Brain-fm alebo Noisly.

4. Pracovné návyky

Existujú určité mylné predstavy o pracovných návykoch, ktoré majú negatívny vplyv na sústredenie. Jedným z nich je presvedčenie, že multitasking je efektívny a praktický. Podľa Americkej psychologickej asociácie a viacerých odborníkov je to však presný opak.

Robenie viac ako jednej úlohy naraz si vyberá daň na produktivite a celkovej motivácii. Ak sa v jednom momente sústredíte na dve, tri či dokonca štyri rôzne úlohy, ani jednu nespravíte na 100 %.

Ak sa neviete namotivovať a v práci neustále robíte viacero vecí naraz, jednoducho vyskúšajte úspešné a praktické metódy. Jednou z nich je blokovanie.

Plánovanie pomocou časových blokov je obľúbený spôsob pre mnohých ľudí. Je to systém plánovania, pomocou ktorého môžete získať kontrolu nad svojím časom. Namiesto toho, aby ste robili nadčasy a dokončovali prácu, ktorú ste už mali mať hotovú, si takto budete užívať čas s rodinou alebo priateľmi. 

Blokovanie je veľmi jednoduché. Do svojho diára, aplikácie alebo len na papier si na každý deň vyblokujte dve alebo tri hodiny na plné sústredenie. Tento čas môžete využiť napríklad na prácu alebo osobný život. Je to čisto na vás. Na to, aby celá technika fungovala, musíte nájsť správny čas, kedy bloky využiť. Niektorí sa viac sústredia doobeda, iní zas poobede.

Počas dvoj alebo trojhodinového bloku by ste mali pracovať na najdôležitejších projektoch alebo úlohách, ktoré máte naplánované. 

Druhou možnosťou je Pomodoro technika. Jej cieľom je maximalizovať produktivitu využitím časových blokov. Náročné úlohy alebo veľké projekty jednoducho rozdelíte na 25 minútové sekvencie.

Pre niekoho sa môže zdať 25 minút na prácu málo, prípadne, že celá technika je veľmi jednoduchá. Pravdou však je, že počas týchto 25 minút sa musíte na prácu sústrediť na 100 % bez toho, aby ste do ruky chytili telefón a odpísali na správu alebo zodvihli hovor.

Počas náročnej a tvrdej práce nezabúdajte na prestávky. Tie pomáhajú ako vašej psychike, tak aj mozgu.

žena, ktorá pracuje za notebookom

5. Pracovný priestor

Miesto, kde pracujeme, by malo byť čisté a upratané. Nemali by byť na ňom nepotrebné veci. Ak máte pracovný stôl plný papierov, zakladačov, zmluv či dokonca šálok a pohárov, upracte ho.

Človek sa dokáže sústrediť najlepšie vtedy, keď nie je vyrušovaný externými vplyvmi. Papiere či ďalšie veci na stole budú priťahovať vašu pozornosť. Obklopení neporiadkom sa vám bude zdať, že sedíte v jednom chaose. K nedostatočnej pozornosti sa nakoniec pripojí stres. A ten sa spája s ďalšími problémami, ktorým sa chcete určite vyhnúť.

Na prekvapenie, dôležitá je aj celková teplota v miestnosti. Štúdia z Cornell University zistila, že pracovníci, ktorí pracovali v chladných podmienkach robili viac chýb ako tí, ktorí pracovali v teple. Ak sa teplota v miestnosti zvýšila z 20 stupňov Celzia na 25, chyby pri práci klesli o neuveriteľných 44 %. Celkový výstup práce sa zlepšil až o 150 %.

Ak sa vám teda zdá, že sa na prácu dobre nesústredíte, jednoducho si v pracovni prikúrte.

6. Behaviorálne nástroje

Problémom mnohých ľudí je to, že aj keď sa snažia, na prácu sa jednoducho nevedia sústrediť. Nie sú na seba dostatočne prísni. Ak do tejto skupiny patríte aj vy, môžete vyskúšať behaviorálne nástroje. Jedným z nich je Focusmate, ktorý využíva tzv. spoločenský tlak a zodpovednosť pri plnení vašich úloh.

Nástroj umožňuje naplánovať si s niekým neznámym čas, kedy chcete pracovať na určitej úlohe. Obaja následne v tomto čase dávate na seba pozor. Focusmate je veľmi obľúbený najmä v zahraničí. Využívať ho však môžete aj u nás.

Ďalším zaujímavým nástrojom je Strickk. Ten používa tzv. averziu voči stratám. To znamená, že po registrácii si zadáte jasné ciele a jednotlivé kroky, ktoré musíte urobiť, aby ste ich dosiahli. Následne, ak sa ich nebudete držať alebo ich nesplníte (vo vami zadanom období), musíte zaplatiť. Suma sa odvíja od viacerých parametrov. Všetko nájdete v zmluve, s ktorou musíte pri registrácii súhlasiť.

ženy, ktoré pozerajú do mobilu

Zhrnutie

Existuje mnoho spôsobov, ako zlepšiť svoju pozornosť a sústredenie. To, ktorý z nich využijete, je čisto na vás. Niektoré môžete aj kombinovať. Získate tak dvoj či trojnásobne lepšie výsledky. Stavte na naše rady a uvidíte, že váš spôsob pracovania sa okamžite zmení.

zdroj: lifehack.org

Často kladené otázky

Ako môže nedostatočná pozornosť ovplyvniť náš život a prácu?

Nedostatočná pozornosť môže mať vplyv na náš pracovný výkon, mieru stresu a motiváciu. Málo pozornosti spôsobuje veľké množstvo stresu a nedostatok motivácie, čo môže viesť k burnout-u alebo vyhoreniu.

Aké sú niektoré príčiny, prečo od povinností utekáme a nedokážeme sa na ne sústrediť?

Medzi možné príčiny patrí strach z neúspechu, nuda, stres a nedostatok času. Ľudia často odďaleč povinností, pretože si vyberú pohodlnejšie a zábavnejšie aktivity alebo si myslia, že už nemajú dostatok času na dosiahnutie svojich cieľov.

Čo môžeme urobiť, aby sme zlepšili našu sústredenosť?

Môžeme zistiť príčinu svojej nedostatočnej pozornosti a začať blokovať rušivé prvky, ako sú notifikácie zo sociálnych sietí, telefonáty a SMS správy. Môže byť tiež prospešné vypnúť Wi-Fi alebo internetové dáta alebo nastaviť režim nerušiť na svojom zariadení. Fyzická aktivita je tiež dobrým spôsobom, ako zlepšiť sústredenosť a celkové myslenie.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....