Ako pracovať z domu počas karantény? Máme pre vás skvelé tipy!

home office

Kvôli karanténe je doma uväznených niekoľko miliónov ľudí po celom svete. Niektorí chodia stále do práce, no pod veľmi prísnymi podmienkami. Iní sú z práce doma a čakajú, kedy sa situácia zlepší natoľko, aby sa mohli vrátiť. Je tu však ešte jedna skupina ľudí a tou sú tí, ktorí z domu pracujú alebo im ich zamestnávateľ v tejto situácií home office dovolil. 

Home office znie tak lákavo a jednoducho. Mnohí túžia z domu pracovať neustále. Je to predsa také pohodlné. Stačí ráno vstať, sadnúť za počítač a začať pracovať. Pravdou však je, že to tak jednoduché úplne nie je. Neustále odbehovanie od práce, ostatní členovia rodiny, ktorí vás neustále vyrušujú či nedostatočná výbava sa podpíšu ako na výsledkoch, tak aj na vašej produktivite. Každá práca si vyžaduje niečo iné a v mnohých nestačí len pripojenie na internet a počítač. Čo všetko potrebujete ku kvalitnému home officu a ako správne pracovať z domu? 

práca z domu

Základom je správny time management

Práca z domu je niekedy veľmi neorganizovaná. Práve preto je na začiatok dôležité urobiť si správny time management. Využiť pri ňom môžete starý dobrý papierový diár alebo prázdny papier. Ak ste zbehlejší v technológiách, stavte na rôzne aplikácie, ktoré vám pri organizácií dňa pomôžu. Veľmi dobrými aplikáciami sú To Do Ist alebo Evernote. Obe dokonca poskytujú aj možnosť zdieľania. Ak teda pracujete na určitom projekte s niekým iným, pracovný plán nemusíte písať obaja. 

Prečo si však spraviť určité plány, keď si ich inak nerobíte? Mnohí ľudia, či už pracujú z domu alebo klasicky v kancelárií, si vytvoria nejaký plán, čo urobiť, aby po príchode do práce vedeli hneď začať pracovať. Ak si v práci plán nerobíte, na doma si ho určite spravte. Keď ste v domácom prostredí, v okolí máte veľmi veľa rušivých elementov. Tie vás môžu zvádzať na to, aby ste od práce odbehovali, čo nie je dobré. Keď si napíšete plán, budete sa ho držať a až následne pôjdete vybrať umývačku alebo naplniť práčku. 

Nesmieme zabudnúť ani na dôležitý fakt, ktorým je ten, že pocit zadosťučinenia, ktorý získate odškrtávaním všetkých povinností, je na nezaplatenie. Vyskúšajte to aj vy a uvidíte, že písanie plánov bude pre vás vaša obľúbená činnosť. 

Pri plánovaní dňa myslite najmä na svoj výkon. Keďže ste teraz pánmi svojho času, prácu môžete vykonávať kedykoľvek. Ste najviac produktívni doobeda? Vstaňte skôr a prácu dokončite do obeda alebo tesne po ňom. Alebo naopak, ste výkonnejší poobede? Počas doobedia spravte dôležité domáce práce a následne si sadnite za počítač a pracujte. Mnohí ľudia však preferujú práve ráno a doobedie, kedy majú najviac energie. 

mobil a notebook

Neodbehujte

Tento bod sme už jemne načrtli vyššie. To najhoršie, čo môžete počas práce z domu urobiť, je odbehovanie. Doma vás láka nespočetne veľa vecí, a preto, prácu z domu môžu vykonávať najmä tí ľudia, ktorí majú dostatok disciplíny. Keď však máte kvôli karanténe home office, trochu disciplíny sa musíte naučiť aj vy. 

Máte chuť odbehnúť od práce, aby ste vybrali umývačku, naplnili práčku alebo len zatelefonovali kamarátke? Pozrite sa na svoj harmonogram. Na tom máte presne napísané všetky úlohy, ktoré vás čakajú. Ak nechcete mať prácu netiahnutú na celý deň alebo dokonca ju presúvať na deň ďalší, ostaňte sedieť pri počítači a pracujte ďalej. 

V rámci tohto bodu platí aj stará dobrá motivácia. Motivujte sa nejakými menšími odmenami ako napríklad po skončení jednej pracovnej úlohy si dáte 10 minút pauzu. Alebo si urobíte kávu a dáte k nej dobrý koláč. Odmena môže byť aj maličkosť. Bude vás však motivovať k tomu, aby ste pokračovali ďalej. 

Čo všetko na home office potrebujete? 

Home office nie je len notebook alebo počítač. Na mnohé práce budete potrebovať aj ďalšiu elektroniku, ako napríklad: 

  • slúchadlá, 
  • tlačiarne, 
  • kancelárske potreby, 
  • myš, 
  • reproduktory.
písanie zoznamu

A množstvo ďalšieho. Slúchadlá sú často potrebné vtedy, ak v domácnosti žijete s ďalšími ľuďmi. Vďaka nim môžete tlmiť okolité zvuky a sústrediť sa len na prácu, ktorú musíte urobiť. Rovnako sa vám zídu pri konferenčných hovoroch alebo rôznych iných hovoroch, ktoré budete robiť cez počítač. 

Tlačiareň je dôležitá na tlačenie rôznych dokumentov. Potrebujú ju mnohí ľudia a mnohé zamestnania. 

Či už robíte pri počítači alebo notebooku, kvalitná myš sa zíde. Trackpady, ktoré sa nachádzajú na notebooku, sú často nepraktické. Nie sú také rýchle a jednoduché na používanie ako myš. Reproduktory sú voliteľnou technikou. Často ju nepotrebujete, no rozhodne sa zídu. Či už pri konferenčných hovoroch alebo len pri počúvaní hudby. 

A kancelárske potreby sú základom. Papier, zápisníky, diáre či perá vám pomôžu zapisovať si jednotlivé úlohy alebo poznámky. 

Stanovte si ciele a podciele

Tento bod úzko súvisí s celkovým plánovaním. Na to, aby ste vedeli, čo počas dňa robiť, je dôležité stanoviť si jeden hlavný cieľ. Pre mnohých je týmto cieľom dokončenie všetkých úloh, ktoré si naplánovali. 

Niektorí môžu mať ako hlavný cieľ dokončiť celý projekt alebo skončiť pred 18 hodinou. To, čo bude vašim cieľom je na vás. Musí byť však dostatočne motivujúci, aby ste boli odhodlaní pokračovať ďalej. 

K jednému hlavnému cieľu sa dostanete pomocou menších podcieľov. To znamená, keď si zadáte, že dnes chcete pracovať viac, aby ste mali zajtra voľno, k tomuto cieľu si pripravte podciele ako napríklad jednotlivé pracovné úlohy. 

Pri splnení každého cieľa si dajte nejakú odmenu. Ako sme už vyššie spomenuli, môže ísť o maličkosť ako káva, niečo sladké alebo len krátka pauza. 

Ráno vstávajte v podobnú hodinu

Ak chcete mať počas nasledujúcich dní nejaký režim a netúžite po tom, aby boli dni zliate do jedného chaosu, stavte na rovnakú hodinu, kedy budete vstávať. Nezabúdajte, že pri spánku by to malo platiť taktiež. Telo si zvykne na určitý režim a nebude zmätené. Ísť si ľahnúť v jeden deň o 22 hodine a na druhý o 1 ráno je nielen nevhodné pre váš time management počas dňa, ale taktiež nezdravé pre organizmus. 

Chodievate do roboty na ôsmu? V tom prípade vstaňte pred ôsmou, dajte si raňajky, spravte si kávu a následne sa pustite do práce. Keďže ste teraz pánom svojho času, myslite na to, že sami si môžete vybrať časový úsek, kedy budete pracovať. Pracujte v rovnaký čas ako v práci alebo si vymedzte iný. Je to na vás. Snažte sa ho však dodržať každý deň.

notebook a zápisník

Oblečenie je taktiež dôležité

Plánujete pracovať v pyžame? Nerobte to. V tomto prípade totižto popletiete celú svoju psychiku. A tá je pre pracovanie z domu veľmi dôležitá. 

Mnohí odborníci sa zhodujú na jednom. Ak pracujete v pyžame a dokonca v posteli, budete menej výkonní. Prečo? Telo je nastavené tak, že je v pohodlnom oblečení, je v posteli a čaká, že idete spať alebo oddychovať. 

Na prácu sa budete omnoho lepšie sústrediť, ak sa oblečiete do denného oblečenia. To neznamená, že musíte mať na sebe nepohodlné úzke rifle. Pokojne si dajte tepláky. Oddeľujte však oblečenie, v ktorom pracujete od toho, v ktorom spíte. Vo veľkom to totižto ovplyvňuje vašu produktivitu. 

Vyberte si pracovné miesto 

Ako sme už vyššie spomenuli, rozhodne sa vyhýbajte pracovnému miestu v posteli. Posteľ je určená na oddych a spánok. V tomto režime pracuje aj vaša myseľ. A síce si to neuvedomujete, ovplyvňuje to ako váš výkon, tak aj vaše výsledky. 

Ak nemáte pracovňu, vyberte si miesto v spálni alebo v obývačke, kde budete pracovať nasledujúcich niekoľko dní. Toto miesto by malo spĺňať niekoľko základných podmienok a to: 

  • Malo by sa vám pri ňom sedieť dobre. 
  • Malo by ísť o písací stôl, ktorý je dostatočne vysoký a veľký. To znamená, že nebudete skrčení pri konferenčnom stolíku. 
  • Pri stole by ste mali mať pohodlnú, najlepšie kancelársku stoličku. 

Tieto základné tri parametre sú najdôležitejšie. Následne je na vás, či stôl bude mať aj nejaké zásuvky. Tie sú praktické a rozhodne sa oplatia. Pri provizórnom riešení však postačí aj jednoduchý stôl. 

počítač

Prestávky sú dôležité

Niektorí ľudia chcú mať prácu čo najrýchlejšie z krku a preto pracujú bez prestávok. Dokonca si nedoprajú ani pár minútový čas na to, aby išli na toaletu. Takýto štýl práce je síce rýchlejší, no to je všetko. Na psychiku nepôsobí dobre a už na druhý deň môžete mať pocit vyhorenia. 

Práve preto stavte na pravidelné prestávky. Urobte si časť roboty a dajte si pár minút na to, aby ste vstali a prešli sa po miestnosti. Otvorte okno, nadýchnite sa čerstvého vzduchu. Odbehnite si na toaletu alebo rýchlo pozrite nové maily. 

Záver

Práca z domu je pre mnohých omnoho náročnejšia, ako si mysleli. Ak sa však na ňu pripravíte správne, môžete byť ešte produktívnejší, ako pri bežnej práci z kancelárie. 

Často kladené otázky

Ako zorganizovať prácu z domu a správne pracovať v home office?

Základom je správny time management. Pred začiatkom práce si naplánujte svoje úlohy a čas na ich splnenie, a to buď na papieri alebo v rôznych aplikáciách, ako sú napríklad To Do Ist alebo Evernote. Robte si plány a snažte sa neustále odbehnúť od práce. Motivujte sa menšími odmenami a dodržujte svoj harmonogram.

Čo všetko potrebujem ku kvalitnému home office?

Okrem notebooku alebo počítača môžete potrebovať aj ďalšiu elektroniku, ako sú slúchadlá, tlačiarne, kancelárske potreby, myš alebo reproduktory. Slúchadlá vám môžu pomôcť lepšie sa sústrediť v prípade, že žijete s ďalšími ľuďmi. Dôležité je mať všetko potrebné pre hladkú prácu a komunikáciu s kolegami alebo klientmi.

Ako zlepšiť svoju produktivitu pri práci z domu?

Pri plánovaní dňa myslite najmä na svoj výkon. Pracujte v čase, keď ste najviac produktívni, či už je to ráno, doobeda alebo poobede. Neodbehujte od práce a ustavične odlačte rušivé elementy. Pri plánovaní úloh zohľadnite aj dôležité domáce práce, ale prioritne sa sústreďte na pracovné úlohy. Odmeny a motivácia môžu tiež zlepšiť produktivitu.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....