Ako pomôcť mladým ľuďom prestať fajčiť?

cigareta

Problém s fajčením majú milióny ľudí po celom svete. A nielen s fajčením. Mnohí majú rôzne problémy aj s drogami. Medzi týmito ľuďmi sa žiaľ nachádzajú nielen dospelí, ale takisto aj mladí ľudia, ktorí majú pred sebou celý svoj život. Mnohí neopustili ani len strednú školu. Ako týmto ľuďom pomôcť v tomto probléme?

Na začiatok by si každý mal uvedomiť, že fajčenie nie je žiaden problém, ktorý mladí ľudia majú. Mnohí si to totižto ani neuvedomujú. Je to závislosť, ktorej podľahli, a preto im treba vysvetliť, čo všetko daná závislosť aj predstavuje a aké môže mať následky do budúcnosti. Pravdou však je, že mnohí ľudia o týchto veciach vedia a aj napriek tomu s fajčením pokračujú.

fajčenie

Začnite sa s mladými ľuďmi o tom rozprávať

Odpovede na internete nenájdete. Môžete ich nájsť len v komunikácií s mladými ľuďmi, ktorí si týmto prechádzajú. Takisto mnoho psychológov odporúča, aby ste sa s deťmi porozprávali a zistili, čo bol vlastne dôvod, že začali fajčiť a ďalej s tým pokračujú.

Nenechajte problémy, ktoré má vaše dieťa len na ňom. Nech sa s nimi nevyrovnáva sám. Mnohí, aj dospelí ľudia, sa s problémami nijako nevyrovnávajú a zapíjajú ich alkoholom, jedia niečo sladké alebo fajčia.

Mnohí špecialisti vám odporučia to, aby ste začali konverzáciu s vaším deťom, no nehovorte hneď od začiatku o ich problémoch a o závislosti. Rozprávajte sa o tom, čo vás baví, čo baví vaše dieťa. Následne prejdite aj na tému "problému" a vyskúšajte svoje dieťa požiadať, aby sa zbavilo zlého návyku. Určite je dostatočne dospelé na to, aby vám odpovedalo a povedalo, čo si o tom myslí.

Vyskúšajte sa dohodnúť

Žiadne ultimáta pre tínedžerov alebo mladých ľudí neplatia. Ak im začnete rozkazovať, mnohokrát sa uzatvoria do seba a viac sa o probléme nechcú baviť. Je to úplne normálna obranná reakcia, ktorá nie je ničím novým. Práve preto sa odporúča, aby ste problém vášho dieťaťa pochopili a následne ho pochopili.

Začnite sa rozprávať a dohadovať sa, ako by ste si predstavovali situáciu ďalej. V tomto procese nie je potreba nejako tlačiť alebo ponáhľať sa. Dajte svojmu potomkovi právo urobiť správnu vec alebo aj chybu, z ktorej sa následne poučí.

žena, ktorá fajčí

Zhrnutie

Problémy, ktoré majú mladí ľudia a tínedžeri sa vám môžu zdať nepodstatné alebo nie tak dôležité, ako sú tie vaše. Oni však prežívajú jedno z najťažších období vo svojom živote, a práve preto by bolo dobré, ak by ste im spravili priestor a nechali, nech sa s tým dokážu vysporiadať.

Dôležité je však o rôznych problémoch hovoriť, riešiť ich a pomáhať svojim deťom najlepšie, ako viete. Dôvod je ten, že vy máte omnoho viac skúseností a dokážete vo viacerých ohľadoch pomôcť.

Často kladené otázky

Ako môžem pomôcť mladým ľuďom, ktorí majú problém so závislosťou od fajčenia alebo drog?

Na začiatok by si každý mal uvedomiť, že fajčenie a závislosť od drog nie sú len problémy, ktoré mladí ľudia majú, a mnohí si to ani neuvedomujú. Je dôležité vysvetliť im, čo všetko daná závislosť predstavuje a aké môže mať následky do budúcnosti. Komunikácia a otvorený rozhovor s nimi sú kľúčom k pochopeniu ich situácie a hľadaniu spôsobov, ako im pomôcť.

Čo je odporúčaný spôsob komunikácie s deťmi, ktoré majú problém so závislosťou?

Psychológovia odporúčajú rozprávať sa s deťmi a zistiť, čo bol dôvod, že začali fajčiť alebo užívať drogy. Nenechajte problémy len na nich a nechajte im priestor, aby sa s nimi nevyrovnávali sami. Začnite konverzáciu o veciach, ktoré ich bavia a postupne prejdite na tému problému. Vyhýbajte sa ultimátom a tlačeniu na rýchle riešenia - dajte im právo urobiť správnu vec alebo aj chybu, z ktorej sa následne poučia.

Ako môžem svoje dieťa podporiť v procese riešenia závislosti?

Je dôležité o rôznych problémoch hovoriť, riešiť ich a pomáhať svojim deťom najlepšie, ako viete. Pochopte ich problém a následne ho spolu s nimi riešte. Poskytnite im priestor na vysporiadanie sa so situáciou a spoločne sa dohodnite, ako by ste si predstavovali situáciu ďalej. Vaše skúsenosti a ochota pomôcť im budú v tomto procese veľkým prínosom.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....