Ako podporiť rast vlasov? Vyskúšajte tieto overené tipy

dlhé vlasy

Túžite po dlhých vlasoch, no tie vám akosi nerastú? Dôvodov, prečo je tomu tak, môže byť niekoľko. Okrem genetiky sa na pomalom raste podieľa aj nedostatočná výživa, nevhodné kozmetické výrobky či nepravidelné strihanie. V dnešnom článku vám prinášame zopár rád, pomocou ktorých si nielen urýchlite rast, ale taktiež dáte vlasom potrebnú výživu.

žena s dlhými vlasmi

Ako vlasy rastú?

Na to, aby ste mohli proti pomalému rastu bojovať, musíte najprv vedieť, ako vlastne vlasy rastú a čo všetko tento proces ovplyvňuje. Každý jeden vlas totižto počas svojho "života" prechádza rôznymi štádiami.

Ak máte vlasy zdravé a v poriadku, tak približne 90 % zo všetkých, ktoré na hlave máte, sú vo fáze rastu. Ostatných 10 % sa nachádza už vo fáze pokojovej. Takéto vlasy vám o nejaký krátky čas vypadnú, no budú nahradené novými.

Samozrejme, tento proces nefunguje vtedy, ak máte problém s vypadávaním. V tomto prípade vypadávajú aj vlasy, ktoré sú vo fáze rastu.

Vypadávanie je dôležité riešiť buď pomocou rôznych prípravkov ako sú šampóny, tonikum alebo tabletky. Poprípade navštívte lekára.

A ako teda jednotlivé fázy fungujú? Rastová fáza trvá 2 - 6 rokov. Vlasy rastú a prechádzajú aj menšími "podfázami". Následne prichádza oddychová fáza, ktorá trvá 2 - 4 mesiace. Po tejto dobe vlas vypadne úplne prirodzene a je nahradený novým vlasom.

Strata vlasov je prirodzená

Veľmi dôležité je povedať, že strata vlasov je úplne bežná, prirodzená a nutná. Staré vlasy musia vypadnúť, aby dali priestor tým novým. Vo väčšine prípadov za deň vypadne 100 - 150 vlasov. Nie je to však úplne presné číslo a každému padajú vlasy inak. Niekomu menej, inému zas viac.

Kedy je čas obávať sa a sledovať vypadnuté vlasy?

Množstvo vypadnutých vlasov si začnite všímať vtedy, keď ich bude viac ako obvykle. Ak sa vypadávanie opakuje každý deň, všade za sebou vlasy zanechávate alebo jednoducho si všímate, že niečo nie je v poriadku, navštívte lekára. Poprípade si naordinujte vitamíny pre vlasy.

dlhé hnedé vlasy

Ako podporiť rasť vlasov?

Možností máte niekoľko. Od vitamínov, cez šampóny až k maskám. Poďme si teda nejaké spomenúť. Na začiatok si dajme tip na masku, pomocou ktorej sa dopracujete k hustým, lesklým a rýchlejšie rastúcim vlasom.

Vyvážená strava

Základom zdravých vlasov je správna a vyvážená strava, ktorá obsahuje úplne všetko a nič v nej nechýba. To znamená, bielkoviny, sacharidy aj tuky. Pre krásne vlasy budete do svojho jedálnička musieť zaradiť viac zeleniny a ovocia.

Nevyhýbajte sa zelenej listovej zelenine, banánom, bobuľovému ovociu a jahodám. Majú vysoký obsah všetkých živín, ktoré sú pre telo veľmi dôležité.

Maska zo zeleného čaju

Maska zo zeleného čaju je skvelá pre lesk a rýchly rast. Okrem toho má skvelé výhody aj pri polámaných a zničených vlasoch. Zelený čaj je totižto jeden z najsilnejších antioxidantov, ktoré pomáhajú posilňovať vlasy. Má skvelé účinky vo všetkých smeroch, a preto by ste ho rozhodne mali vyskúšať aj vy.

Na jej prípravu budete potrebovať:

  • zelený čaj 

Postup: 

Postup je v tomto prípade veľmi jednoduchý. Stačí si zo zeleného čaju spraviť odvar, ktorým si následne prepláchnete vlasy. Tie si zabaľte do uteráku a nechajte pôsobiť hodinu až dve. Následne si vlasy umyte len vlažnou vodou.

Správne kozmetické prípravky

Na vlasy je dôležité používať správne kozmetické prípravky. Vyberajte si šampóny, ktoré sú určené pre váš typ vlasov a pokožky. Vyhýbajte sa príliš agresívnym maskám alebo tonikám.

Namiesto toho, aby ste si masky kupovali, si ich radšej robte sami. Okrem toho, že ušetríte, budete vedieť, čo sa v nich nachádza.

žena s tmavými vlasmi

Vyhýbajte sa stresu

Stres je veľkým protivníkom nielen nášho psychického zdravia, ale taktiež vlasov. Ak sme pod veľkým tlakom a stresom, vlasy majú tendenciu vypadávať. Vyhýbajte sa nepríjemným situáciám a snažte sa všetko riešiť v pokoji.

Zhrnutie

Každý má iný typ vlasov a inú genetiku. Od toho sa odvíja nielen kvalita vlasov, ale taktiež to, ako rýchlo rastú. Neporovnávajte sa s ostatnými. Namiesto toho sa o svoje vlasy starajte a uvidíte, že sa vám odvďačia krásnym vzhľadom a rýchlym rastom.

Často kladené otázky

Ako podporiť rast vlasov?

Na podporu rastu vlasov môžete vyskúšať niekoľko možností, ako sú vitamíny, šampóny, masky alebo vyvážená strava. Je dôležité používať správne kozmetické prípravky, venovať pozornosť vyváženej strave, plnej živín, a vyhýbať sa stresu, ktorý môže spôsobiť vypadávanie vlasov.

Ako funguje rastová fáza vlasov?

Rastová fáza vlasov trvá 2 - 6 rokov, počas ktorej vlasy rastú a prechádzajú menšími "podfázami". Následne prichádza oddychová fáza, ktorá trvá 2 - 4 mesiace. Po tejto dobe vlas vypadne úplne prirodzene a je nahradený novým vlasom.

Kedy je čas začať sledovať vypadnuté vlasy a obávať sa?

Začnite si všímať množstvo vypadnutých vlasov, keď ich bude viac ako obvykle a tento jav sa bude opakovať každý deň. Ak si všímáte, že za sebou neustále zanechávate vlasy alebo jednoducho cítite, že niečo nie je v poriadku, navštívte lekára alebo si zvážte užívanie vitamínov pre vlasy.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...