Ako opraviť mobil poškodený od vody?

mokrý mobil

Padol vám nechtiac mobil do umývadla, toalety alebo jednoducho do vody? Mobil sa do kontaktu s vodou môže dostať veľmi jednoducho, napríklad pri silnom daždi alebo pri rozliatej vode na stole. My vám ponúkame niekoľko krokov, ako si mobil opraviť tak, aby sa mohol používať pokojne ďalej.

Ako zachrániť svoj mobil?

Ak vám náhodou mobil padol do vody, nemusíte sa ničoho báť. Dá sa zachrániť a to tak, že v konečnom dôsledku nebudete vidieť žiadne zmeny. Väčšina smartfónov je totižto vybavená obvodmi, ktoré odolávajú vode, keď nie sú pripojené k napájaniu, a preto sa dajú veľmi jednoducho od vody vysušiť a následne používať ďalej bez toho, aby ste s nimi mali nejaké problémy.

mobil

Ak sa váš mobil dostal do kontaktu s vodou, mali by ste postupovať podľa týchto krokov:

  • Vytiahnite mobilný telefón z vodou a okamžite ho vypnite.
  • Ak ste dostatočne rýchli, váš mobil by sa mal dať záchraniť a mal by fungovať ako predtým.
  • Po vybratí mobilu z vody, položte mobil na nejakú savú utierku, otvorte mobil a vytiahnite batériu.
  • Vytiahnite SIM kartu, aby ste si ochránili všetky kontakty pred zničením a stratou.
  • Vytiahnite všetko z mobilu, čo by mohlo byť poškodené, ako napríklad SD kartu.
  • Mobil celý vysušte, nielen zvonka, ale aj zvnútra.
  • Nepoužívajte fén, ten by mohol poškodiť svojím teplým vzduchom mobil. Mohol by ho dokonca poškodiť aj studený vzduch z neho.
  • Funguje aj metóda s ryžou. Vložte svoj mobil do ryže a nechajte ho tam vyschnúť najlepšie niekoľko hodín.
  • Počkajte aspoň 24 hodín, kým sa mobil vysuší a kým ho zapnete znova.

Ak sa však stalo, že bol mobil na nabíjačke a padol do vody, nechytajte sa ho. Nechajte to radšej na odborníka, ktorý si s tým isto poradí lepšie, ako vy. Veľmi dobre vieme, čo robí voda s elektrinou, a preto je dôležité, aby ste sa mobilu nechytali.

Dôležité upozornenia

Ak chcete mať mobilný telefón v bezpečí po tom, ako ste ho vytiahli z vody, pred používaním by ste mali zvážiť niekoľko obmedzení a vecí, s ktorými sa môžete stretnúť.

Medzi ne patrí napríklad to, aby ste batériu neohrievali, pretože by to mohlo spôsobiť výbuch. Lithium-iónové batérie sú citlivejšie. Pred sušením preto vyberte batériu von z mobilu.

mobil a slúchadlá

Takisto sa uistite, že nepoužívate mikrovlnnú rúru na sušenie. Ak váš mobil nefunguje, obráťte sa na odborníka, ktorý vám s ním určite pomôže. Neskúšajte opravovať mobil sami. Technikovi takisto dajte vedieť, že mobil padol do vody.

Ak však dôjde k nejakému silnejšiemu poškodeniu, telefón už nemusí pracovať. Je dôležité, aby ste si vtedy kúpili radšej nový mobil, ako by ste mali používať ten, ktorý vám možno vôbec nepôjde.

Nakoniec je len veľmi dôležité vedieť, že váš mobil by mal byť minimálne dva dni suchý, aby ste ho mohli začať pravidelne používať. Počas používania si takisto dávajte pozor na to, aby ste sledovali, ako mobil reaguje.

Často kladené otázky

Ako zachrániť mobil, ktorý padol do vody?

Po vytiahnutí mobilu z vody, ho okamžite vypnite a vložte na savú utierku. Otvorte mobil, vyberte batériu, SIM kartu a všetky ďalšie súčasti, ktoré by mohli byť poškodené (napr. SD kartu). Mobil potom dôkladne vysušte zvonka aj zvnútra, napríklad pomocou metódy s ryžou. Nechajte ho vyschnúť minimálne 24 hodín, až potom ho znova zapnite.

Čo robiť, ak bol mobil na nabíjačke a padol do vody?

Ak sa mobil pripojený na nabíjačku dostal do kontaktu s vodou, nechytajte sa ho. V takom prípade ho radšej odovzdajte odborníkovi, ktorý bude vedieť, ako postupovať, aby nedošlo k poškodeniu zariadenia alebo k vážnym zdravotným problémom spôsobeným kontaktom vody s elektrinou.

Čo robiť, ak telefón nefunguje aj po vysušení?

Ak váš mobil aj po vysušení nefunguje, obráťte sa na odborníka, ktorý vám s ním môže pomôcť. Neskúšajte opravovať mobil sami a technikovi rozhodne dajte vedieť, že mobil padol do vody. V prípade vážnejších poškodení by ste mali zvážiť kúpu nového mobilu namiesto pokusu o opravu nefunkčného zariadenia.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...