Ako odomknúť SIM kartu, keď ste zabudli svoj PIN?

mobil

V dnešnom uponáhľanom svete je úplne normálne, keď niekto zabudne štvorciferný kód od svojej SIM karty. Dôvod je najčastejšie ten, že človek svoj mobil len tak nevypína, a preto, keď po dlhšom čase mobil vypne alebo jednoducho SIM kartu vyťahujete a presúvate, odrazu neviete, aké štyri čísla a kombinácie ste použili.

iPhone

Čo je zamknutá SIM?

Poďme od začiatku a vysvetlime si, čo je to vlastne zamknutá SIM a ako proti tomu "bojovať". Vo väčšine prípadov sa vás mobilný telefón uzamkne, ak sa zariadenie dlhšie nepoužíva alebo v prípade, ak zadávate niekoľkokrát zlý PIN kód. Vzhľadom na to, že PIN kód sa dá veľmi jednoducho zabudnúť, dá sa takisto niektorých hackerom aj veľmi jednoducho zistiť. Oficiálni výrobcovia tak spravili rôzne pokročilé technológie ako napríklad odtlačok prsta či detekcia tváre. Aj keď zariadenie uzamknete, môžete ho používať bez hesla. Proces obnovia kódu však musíte vykonávať vždy manuálne a to znamená, že vždy je potrebné kód vedieť.
Toto však stále hovoríme len o mobile, nie o SIM karte, ktorá sa nachádza vo vnútri vášho mobilu a podporuje vaše telefonáty či odosielanie SMS. Funguje však na veľmi podobnom princípe.

Apple iPhone 8 AndreaShop.sk
Asus Zenfone Max PRO M1 AndreaShop.sk
Xiaomi Redmi AndreaShop.sk


Xiaomi Redmi AndreaShop.sk

Ako odomknúť vašu SIM?

Existuje niekoľko spôsobov, ako užávateľ môže SIM kartu odomknúť. Bežná a bezpečná prax od oficiálnych predajcov zabezpečuje rôzne spôsoby odomknutia a každý z nich je veľmi bezpečný.

Tým prvým je použitie IMEI kódu, o ktorom sme písali pred pár dňami v jednom z článkov. Na to, aby ste mohli odomknúť mobil pomocou tohto kódu, budete musieť IMEI poznať. Toto číslo je uvedené buď na batérií alebo na nejakých iných častiach mobilného telefónu (mobily ako Apple majú tento kód napísaný aj na originálnej krabici). Kvôli tomuto kódu však môžete kontaktovať aj svojho operátora a zistiť tak, kde je problém.

iPhone

Druhým spôsobom, ako zistiť svoj PIN kód alebo odblokovať svoju SIM kartu je to, že zavoláte svojmu operátorovi, ktorý vám povie, ako postupovať ďalej. Zákaznícky servis vám veľmi jednoducho predstaví kroky, ktoré môžete podniknúť na to, aby ste svoj mobil odomkli.
Aj keď sa tento proces zdá veľmi jednoduchý, niektoré požiadavky musia byť splnené, aby vám mohol operátor poskytnúť takéto informácie. Váš telefón preto musí byť pravidelne splácaný, nesmie byť nahlásený ani ukradnutý a musí spĺňať všetky podmienky, ktoré operátor potrebuje.

Treťou možnosťou, ako odblokovať svoju SIM kartu je aj to, že použijete PUK kód. Ten je účinným a užitočným riešením, ktoré zabráni zlodejovi používať váš mobilný telefó a zneužiť ho spôsobom, ktorý by pre vás nebol správny. Ak chcete odomknúť SIM kartu týmto kódom, jednoducho ho nájdete na kartičkách a iných príbalových letáčikoch, ktoré ste získali pri kúpe SIM karty. O toto číslo takisto môžete požiadať aj operátora.

Po získaní PUK kódu od oficiálneho zdroja, ho môžete do telefónu zadať tak, aby bola vaša SIM karta funkčná a dobrá. Odporúča sa však, aby ste po odomknutí na Andorid zariadeniach SIM kartu vymenili. Pri zadávaní PUK kódu sa uistite, či ste zadali správne heslo. Ak sa vyskytlo chybové hlásenie, prejdite na ďalší krok.

Ak sa vám nedarí v predošlých postupoch, máte ešte jednu možnosť a to odblokovanie svojho mobila pomocou aplikácií tretích strán, ako napríklad Unlock Base. Proces odomknutia SIM karty bude oveľa jednoduchší, pretože pokyny sú jednoducho napísané. Mnohým sa vďaka týmto aplikáciám ich SIM kartu podarilo odomknúť.
Okrem toho, pred stiahnutím aplikácie si dôkladne prečítajte recenzie a špecifikácie, pretože vaša karta bude aktivovaná PIN kódom. Tieto všetky údaje si aplikácie tretích strán môžu veľmi jednoducho ukladať.

Často kladené otázky

Ako funguje zamknutá SIM karta a ako ju môžem odomknúť?

Zamknutá SIM karta znamená, že nie je možné ju používať na telefonovanie alebo posielanie SMS správ, najčastejšie preto, že boli zadané niekoľkokrát zlý PIN kód. Na odomknutie SIM karty môžete použiť viacero metód, ako napríklad získanie IMEI kódu, zavolanie svojmu operátorovi alebo použitie PUK kódu. V prípade potreby môžete zvážiť aj použitie aplikácií tretích strán na odomknutie SIM karty.

Čo je IMEI kód a ako ho môžem použiť na odomknutie svojej SIM karty?

IMEI kód je unikátne číslo, ktoré identifikuje váš mobilný telefón. Toto číslo môžete nájsť na batérii telefónu, na niektorých jeho častiach alebo na originálnej krabici. V prípade, že potrebujete odomknúť svoju SIM kartu pomocou IMEI kódu, budete tento kód musieť poznať. S jeho pomocou môžete kontaktovať svojho operátora a požiadať o pomoc s odblokovacím procesom.

Ako môžem pomocou PUK kódu odomknúť svoju SIM kartu?

PUK kód je účinné a užitočné riešenie pre odblokovanie SIM karty. Tento kód nájdete na kartičkách a iných príbalových letáčikoch, ktoré ste získali pri kúpe SIM karty. Môžete tiež požiadať svojho operátora o poskytnutie PUK kódu. Po získaní PUK kódu od oficiálneho zdroja ho môžete zadať do telefónu, aby bola vaša SIM karta znovu funkčná.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...