Ako nájsť motiváciu aj vtedy, keď sa vám nedarí?

motivácia a notebook

V živote trávime príliš veľa času tým, čo si myslíme, že by sme mali robiť, namiesto toho, aby sme skutočne robili to, čo nás baví a v čom sme naozaj dobrí. Prečo je tomu tak? Dôvodom sú naše myšlienky o úspechu a celkovo živote. To, čo vlastne pre nás úspešný život znamená, pochádza z vonkajších vplyvov. Od ľudí, ktorí nám o úspechu hovoria, ako napríklad rodina, priatelia a naše okolie.

Predtým, ako sa pustíte do tvrdej práce na dosiahnutie svojho cieľa, mali by ste sa uistiť, že ciele, ktoré si vytvárate, sú v súlade s vašou predstavou o úspešnom živote. Kľúčom k optimalizovanému životu je vedieť presne, ako chcete tráviť svoj čas.

Keď máte jasno v tom, o čo sa usilujete, je čas pustiť sa do práce na svojich cieľoch. Kým sa budete snažiť usilovne ich dosahovať, nepochybne zažijete aj neúspechy. Život nejde vždy podľa plánu a vonkajšie okolnosti vás budú brzdiť a demotivovať.

Keď zažijete neúspech, máte na výber. Môžete ho nechať aby vás definoval a úplne zastavil, alebo ho môžete využiť ako motiváciu k ešte tvrdšej práci. Problém je v tom, že vo chvíľach neúspechu majú tendenciu prevládať pocity a emócie, ktoré bránia ľuďom posúvať sa vpred. Ak ich však dokážete ovládnuť, môžete si byť istí, že budete pokračovať ďalej.

Otázka teda znie: Ako môžete dosiahnuť svoj cieľ po tom, čo ste zažili neúspech? Ak sa chcete opäť postaviť na nohy a dosiahnuť všetko, po čom túžite, budete na to potrebovať motiváciu. Motivácia je palivom vo vašom imaginárnom aute na ceste za jednotlivými vecami, ktoré ste si vysnívali. Snažte sa jej mať dostatok, aby ste sa posúvali smerom k nim. Nie od nich.

A keďže je náročné dostať sa cez neúspech, máme niekoľko tipov a návodov, ako nájsť motiváciu na dosiahnutie cieľov aj vtedy, keď sa vám nedarí.

plánovanie

1. Vypnite elektroniku alebo ju dajte do letového režimu

Rozptýlenie, ktoré prináša prístup k internetu a technológiám, môže byť niekedy ohromujúci. Počas neúspechu sú negatívne emócie vysoké a neustále pípanie smartfónu vašu frustráciu ešte zvyšuje.

Keď sa veci nevyvíjajú dobre, jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, je stíšiť všetok hluk okolo seba. Vypnite elektroniku a na chvíľu sa nadýchnite. Využite chvíľu ticha na to, aby ste si zhromaždili myšlienky a spracovali, čo sa vlastne stalo.

Využite čas ticha na to, aby ste sa vrátili k svojej vízii toho, čo sa snažíte dosiahnuť. Premýšľajte o tom, aký bude váš život po dosiahnutí týchto cieľov. Vytvorte si v mysli obraz a nechajte sen utíšiť hlasy hnevu. Na dosiahnutí týchto cieľov pracujete z nejakého dôvodu - vaše "prečo" musí byť v popredí.

Internet, sociálne siete a elektronika môžu byť niekedy miestom, kam sa utiekate, keď sa cítite zle. Neúspech chutí trpko, no to, že budete hodiny nezmyselne prechádzať Instagram alebo pozerať desiatky filmov na Netflixe, vám nijako nepomôže. Práve naopak. Cestu späť, do správnych koľají, vám len sťaží.

Chcete byť motivovaní? Vyberajte si kvalitné diáre a ďalšie kúsky z kategórie papiernictvo na MFPpapier.sk s výhodnými zľavami!

2. Spracujte svoje pocity a s niekým sa o ne podeľte

Ak v sebe budete držať všetku frustráciu a hnev, o niekoľko dní, týždňov či dokonca mesiacov vybuchnete. Nie je ľahké postaviť sa náročným okolnostiam čelom, ale je to jeden z kľúčov k úspechu. Jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, je poctivo spracovať svoje pocity. Všetko to, čo cítite, je úplne normálne a jednotlivé emócie by ste nemali zavrhovať. Dovoľte im, aby vyšli von a nezostali vo vašej hlave, kde by mohli spraviť viac škôd ako úžitku.

Počas chvíle neúspechu si doprajte chvíľu ticha a uveďte sa do pokojného stavu. Keď to urobíte, nastane čas, kedy je potrebné dať tieto pocity von. Preniknite k podstate toho, čo vás trápi, a úprimne si povedzte, čo to je.

Mnohým pomáha ventilovanie pocitov. To znamená, možnosť vypustiť ich von. Porozprávať sa o nich s rodinou alebo blízkymi. Dobrým riešením je tiež podporná skupina alebo psychológ, kde získate možnosť vyrozprávať sa a uľaviť si. Len vtedy, keď dáte všetky pocity von, ich môžete skutočne spracovať a posunúť sa ďalej.

3. Prvé minúty rána venujte sami sebe

Najlepší spôsob, ako pochopiť a ako sa vyrovnať s neúspechmi, je optimalizácia seba samého. Jednou z možností, ako sa stať najlepšou verziou seba samého, je venovať každé ráno zopár minút sebe. Priorizácia seba samého vám umožní vykonať prácu, aby ste sa o seba postarali. Starostlivosť o svoj vonkajšok a vnútrajšok posilňuje vašu schopnosť vyrovnať sa s ťažkými časmi.

Presunutie pozornosti na to, čo vám pomáha, odvádza vašu pozornosť od frustrácie z neúspechu. Keď si zo seba urobíte prioritu, dosiahnete viac svojich cieľov. Uprednostňovanie svojej osoby vám dodá energiu potrebnú na prácu na vašich cieľoch.

Využite pokojný ranný čas na čítanie kníh, ktoré vás inšpirujú, pozeranie videí, ktoré vás vzdelávajú, počúvanie podcastov, ktoré vám pomôžu naučiť sa niečo nové, prípadne využite fyzický pohyb na to, aby ste si vyčistili hlavu a spálili prebytočné kalórie.

Využite prvú časť dňa na prácu na sebe a získate tak duševnú silu, ktorú potrebujete na zvládnutie neúspechov. To, čo si už po krátkom čase všimnete, je, že vďaka stratégii určovania vlastných priorít dosiahnete každý deň výrazný pokrok smerom ku všetkému, po čom túžite.

papieriky na zrkadle

4. Zamerajte sa na zdravé návyky

Vaše návyky sú kľúčom k trvalému rastu. Vybudovaním arzenálu zdravých návykov si vytvoríte dostatočne silné myslenie na prekonanie neúspechov. Začínať každý deň prácou na sebe je spôsob, ako si vytvoriť správne zvyky, ktoré vás posilnia.

Priorizácia seba samého znamená, že sa výrazne zameriavate na návyky, ktoré posilňujú vašu myseľ. Budete schopní odolať frustrujúcim pocitom a emóciám, ktoré prichádzajú z neúspechov, pretože si jednotlivé zvyky podmienite tak, aby vás posilnili.

Vytvorte si návyky, ktoré vás posilnia, a budete mať palivo, ktoré potrebujete na prekonanie neúspechov a nájdenie motivácie na pokračovanie v práci na svojich cieľoch.

Zhodnoťte významné oblasti svojho života, v ktorých by ste chceli urobiť zmeny. Premyslite si svoje ciele v každej z týchto oblastí a čo bude potrebné na ich dosiahnutie. Pochopte, že keď každú z týchto oblastí posilníte, budete mať potrebné nástroje na zvládnutie dôsledkov akéhokoľvek neúspechu.

5. Nájdite zdroje, ktoré vás inšpirujú

Jedným z najlepších spôsobov, ako nájsť motiváciu na dosiahnutie svojich cieľov po neúspechu, sú zdroje inšpirácie. Dobrou správou modernej doby je, že máme prístup k množstvu obsahu. Môžete sledovať videá, počúvať zvukové záznamy a čítať písaný obsah, ktorý vás motivuje a vzdeláva v tom, čo by pomohlo vašej motivácii. Táto dostupnosť obsahu môže byť rozdielom medzi úspechom alebo neúspechom po tom, ako sa vám niečo nepodarí.

Pracujte na vytváraní zdravých návykov! Jedným z nich je mať aj neustále zdroje inšpirácie. Existujú lídri, ktorých by ste mali sledovať a od ktorých by ste sa mali niečo nové naučiť. Modelujte ich úspech. Po prežití neúspechu musíte využiť všetky možné zdroje inšpirácie.

Využite každodenný čas na sebaoptimalizáciu, aby ste našli nové zdroje a modelové príklady úspechu. Čím viac si vybudujete tento návyk konzumácie inšpiratívneho a motivujúceho obsahu, tým viac budete schopní využiť ho počas neúspechov.

Uistite sa, že zdroje obsahu pochádzajú od tých, ktorí žijú svoju pravdu. Cieľom nie je akýkoľvek obsah, ktorý vyzerá dobre, ale hľadanie autentických príkladov vodcovstva. Nenechajte sa zlákať falošnými obrazmi úspechu, pretože aj tie môžu prispieť k vašim neúspechom.

6. Využite neúspech ako pohonnú hmotu na to, aby ste pracovali ešte tvrdšie

Zatiaľ čo niektorí vnímajú neúspechy ako udalosti, ktoré ukončujú dosahovanie cieľov, vy ich môžete vnímať ako inšpiráciu na ešte tvrdšiu prácu.

Motivácia môže mať podobu, akú chcete len vy. Vyrovnanie sa s neúspechom môže byť neuveriteľne motivujúce a dokáže byť palivom, ktoré potrebujete, aby ste sa opäť postavili na nohy a stali sa silnejšími. Tu je potrebné pochopiť jednu vec - vy rozhodujete o tom, čo sa stane ďalej. Hoci nie vždy máte kontrolu nad životnými udalosťami, môžete kontrolovať svoju reakciu na ne.

Hlavnou úlohou je nepretržitá práca. Svoje ciele dosiahnete tvrdou prácou počas vyhradeného obdobia, pričom k nim pristupujete postupne. Neúspechy znamenajú, že na ceste bolo potrebné niečo upraviť. Vnímajte ich ako lekcie, a to vás bude motivovať k ďalšiemu napredovaniu.

plánovanie

7. Postupujte krok za krokom

Keď sa pozeráme na dosahovanie našich cieľov, máme tendenciu premýšľať o celom obraze. Pozeráme sa na konečný cieľ a na tisíc krokov, ktoré bude treba urobiť, aby sme sa tam dostali. Celkový pohľad môže byť frustrujúci.

Motivácia k dosiahnutiu vašich cieľov pochádza z videnia pokroku. Keď budete postupovať krok za krokom, zažijete niekoľko víťazstiev. A hoci si budete myslieť, že cieľ je to jediné, čo vás motivuje, v skutočnosti to tak nie je. Pokrok je to, čo vás posúva neustále dopredu a dodáva vám energiu na to, aby ste išli ďalej.

Rozdeľte si svoje ciele na menšie časti. Stanovte si konkrétny časový harmonogram a plán. Keď začnete dosahovať menšie kúsky svojich cieľov, budete motivovaní, pretože si všimnete, že idete dopredu. A všetko naznačuje tomu, že dosiahnete svoj hlavný sen.

Nedajte sa odradiť neúspechom

Neúspech nemusí znamenať koniec vašej cesty za dosiahnutím cieľa. Život ponúka lekcie rôznymi spôsobmi a my musíme byť ochotní počúvať. Neúspechy znamenajú príležitosť prehodnotiť to, čo robíte, a zistiť, či existuje účinnejší prístup.

Všetko, čo vám nevyjde, musíte využiť ako motiváciu na to, aby ste sa nezastavili a išli ďalej. Sme ľudské bytosti plné emócií a pocitov, ktoré majú tendenciu príliš často riadiť svoju vlastnú cestu. A to je dobre. Netreba to však zbytočne preháňať a na všetko tak tlačiť. Je čas zaujať k udalostiam v živote, pozitívnym aj negatívnym, iný prístup.

Motivácia k cieľom pochádza od človeka, ktorý je oddaný svojmu rastu a dôsledne vykonáva prácu na sebe samom. Toto je váš čas, aby ste dosiahli všetky ciele a žili život, ktorý prináša slobodu a skutočné šťastie.

zdroj: lifehack.org

Často kladené otázky

Ako môžem nájsť motiváciu na dosiahnutie svojich cieľov, keď zažijem neúspech?

V prvom rade sa snažte vypnúť elektroniku alebo ju dať do letového režimu, aby ste sa zbavili rozptýlení, ktoré by zvýšili vašu frustráciu. Využite čas ticha na spracovanie svojich pocitov a na premýšľanie o svojej vízii úspechu. Dôležité je tiež spracovať svoje pocity a zdieľať ich s niekým dôveryhodným, ako je rodina, priatelia, podporná skupina alebo psychológ.

Čo by som mal urobiť, keď sa veci nedarí alebo po neúspechu?

Vypnite elektroniku a dajte si chvíľu ticha, kedy sa môžete nadýchnuť a zbierať myšlienky. Snažte sa vrátiť k svojej vízii úspechu a premýšľajte o tom, ako by váš život vyzeral po dosiahnutí vašich cieľov. Poctivo spracujte svoje pocity a buďte k sebe úprimní ohľadom toho, čo vás trápi. Ak je to potrebné, ventilujte svoje pocity a zdieľajte ich s niekým dôveryhodným.

Ako môžem efektívne spracovať svoje pocity po neúspechu?

Po neúspechu si doprajte chvíľu ticha a uveďte sa do pokojného stavu. Následne preniknite ku koreňu toho, čo vás trápi, a úprimne si povedzte, čo presne to je. Mnohým ľuďom pomáha ventilovanie pocitov prostredníctvom rozhovorov s rodinou, priateľmi, podporou skupiny alebo psychológom. Pripravte sa na vypustenie svojich pocitov a umožnite im odísť, aby nedokázali spôsobiť viac škody ako úžitku vo vašej mysli.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....