Ako fungujú tlačidlá Command a Option na počítačoch Mac?

apple imac

V prípade, že si plánujete zakúpiť notebook alebo počítač od Apple, je dobré vedieť, že klávesnice týchto zariadení sú trochu iné. Nachádzajú sa tu viaceré tlačidlá, s ktorými ste sa, pravdepodobne, pri bežných modeloch klávesníc ešte nestretli.

Iné klávesy značia aj iné a rozdielne využívanie viacerých skratiek. Ak sa chcete na svoj nový počítač od Apple pripraviť, prečítajte si náš článok.

počítač na stole

Command tlačidlo

Command je tlačidlo, ktoré samé o sebe nerobí nič. Na to, aby ste mohli jeho funkcie využívať, potrebujete poznať kombináciu s inými klávesami.

Napríklad, na kopírovanie využívate skratku Command + C. Na vloženie zas Command + V. Na označenie úplne všetkého použite skratku Command + A.

Na klávesnici nájdete Command pod týmto označením ⌘. Zaujímavosťou je, že v minulosti mal tento kláves logo jablka. Steve Jobs to však neskôr zmenil, pretože si myslel, že stačí, keď logo bude na počítači len jedno. Netreba ho vkladať aj do klávesnice.

Symbol ⌘ patrí medzi staršie typy, ktoré sa niekedy používali na označenie zaujímavých miest v severských krajinách. Dokonca, vo Švédsku je to oficiálny znak turistickej atrakcie.

Pomocou klávesu Command sa vám otvára veľké množstvo možností. Nezabudnite si pozrieť ďalšie skratky na oficiálnej stránke Apple.

notebook

Option tlačidlo

Option tlačidlo sa na mnohých iných počítačoch označuje aj ako "Alt". Ani on však nerobí nič sám. Je potrebné, aby ste spolu s ním stlačili ďalší kláves.

Option umožňuje napísať špeciálny znak, ktorý sa bežne na klávesnici nepíše. Napríklad pri kombinácia Option + 4 vám na slovenskej klávesnici vytvorí znak $.

Option nájdete pod symbolom ⌥. Bohužiaľ, na rozdiel od Command tlačidla, pri Option nie je žiadna zaujímavá história či dôvod, prečo bol zvolený tento znak.

Pomocou tlačidiel Option a Command dokážete veľmi jednoducho ovládať počítač aj bez toho, aby ste použili myš alebo trackpad.

Zhrnutie

Využívanie Command a Option tlačidla vám pomôže v mnohých situáciách. Zjednodušte si nimi používanie počítača aj vy. Navštívte oficiálnu stránku Apple.com a nájdite množstvo ďalších skratiek.

Často kladené otázky

Čo je Command tlačidlo a ako ho použiť?

Command tlačidlo je klávesnica na zariadeniach Apple, ktorá v kombinácii s inými klávesami umožňuje vytvárať rôzne skratky a funkcie. Napríklad, na kopírovanie využívate skratku Command + C, na vloženie Command + V alebo na označenie všetkého Command + A. Tlačidlo nájdete pod označením ⌘ na klávesnici.

Ako funguje Option tlačidlo?

Option tlačidlo (označované aj ako "Alt") sa používa v kombinácii s inými klávesami, aby umožnilo písanie špeciálnych znakov, ktoré sa bežne na klávesnici nepíšu. Napríklad, kombinácia Option + 4 na slovenskej klávesnici vytvorí znak $. Option tlačidlo nájdete pod symbolom ⌥.

Kde môžem nájsť ďalšie skratky pre Command a Option tlačidlo?

Ďalšie skratky pre Command a Option tlačidlo môžete nájsť na oficiálnej stránke Apple. Navštívte Apple.com a získajte prístup k množstvu ďalších skratiek, ktoré vám pomôžu efektívne využívať váš počítač.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...