Ako funguje GPS?

GPS

Aby ste ešte lepšie pochopili, prečo je GPS také všestranné a praktické, musíte vedieť, ako funguje. Prvá vec, ktorú potrebujete, je odoslaný tzv. Signál GPS. Existujú dva spôsoby komunikácie: so satelitom alebo so SIM kartou. Okrem tohto je ďalších niekoľko vecí, o ktorých by ste mali vedieť.

Prijímač GPS je zabudovaný do sledovača GPS. GPS signál natrvalo určuje zodpovedajúcu aktuálnu polohu, takže zariadenie vie presne, kde sa nachádza v danom okamihu. Mobilný telefón alebo iný server prijíma dáta z prijímača GPS, napríklad rýchlosť, čas a samozrejme polohu. Špeciálne GPS sledovače môžu poslať signál v prípade tiesňového volania od osoby prostredníctvom SMS alebo telefonického hovoru. Mobilný internet pomáha sledovať vozidlo alebo osobu v krátkych intervaloch. Prenesené údaje o polohe je možné prezerať na počítači alebo na mobilnom telefóne. Vo väčšine prípadov sú súradnice zobrazené ako značky na mape.

GPS v mobile

Aby mohlo dôjsť k určeniu polohy, musí existovať signál GPS. Informácie o základňovej stanici GSM môžu pomôcť určiť polohu.

Osobný sledovač GPS zdieľa aktuálnu polohu napríklad vtedy, keď sa vyšle požiadavka prostredníctvom SMS. Mnoho výrobcov ponúka na internete samostatnú stránku, aby bolo možné zobraziť polohu na mape. To tiež uľahčuje sledovanie trasy, ktorá bola doteraz už spravená.

Takzvaný sledovací portál je potrebný nielen pre ľudí, ale aj pre sledovanie zvierat alebo sledovanie vozidiel. S takým online portálom má užívateľ niekoľko výhod naraz. Periférne údaje, ako aj aktuálna poloha globálneho GPS trackera sa dajú optimálne zobraziť. Často sú k dispozícii početné správy a funkcie, ktoré umožňujú optimálne a presné sledovanie trasy. Rovnakým spôsobom sa zverejňujú informácie o dobách státia a dobách jazdy. Možné je aktivovať aj alarm. Na portáli je možné nakonfigurovať GPS zariadenie, ktoré funguje aj na diaľku.

Z tohto hľadiska existujú určite rôzne verzie. Na jednej strane existuje anglický sledovací portál z Číny alebo USA s neznámym umiestnením servera, nedostatočnou ochranou údajov a slabou spoľahlivosťou. Na druhej strane existujú profesionálne softvérové ​​varianty stránok, v ktorých je dôležitá ochrana údajov a veľmi vysoká spoľahlivosť.

GPS

Sledovač GPS sa často označuje aj ako navádzacie zariadenie, sledovacie zariadenie, sledovací pes alebo sledovač. Nielenže sa pomocou neho dajú lepšie zdokumentovať a sledovať vlastné športové úspechy pri behu alebo pri cestovaní, ale zariadenie je toho poskytuje omnoho viac. Existuje veľa oblastí, v ktorých je možné pomocou GPS monitorovania zvýšiť celkovú bezpečnosť. Napríklad, ak sa rodičia obávajú, či ich deti prišli bezpečne do školy, dôrazne sa odporúča sledovanie GPS. To sa samozrejme týka aj cesty domov. V prípade núdze je možné rýchlejšie nájsť ľudí s demenciou. Ak dôjde k nehode alebo je potrebné zavolať o pomoc na dovolenke alebo na výlete, zariadenie poskytuje rovnakú bezpečnosť. Pre osobné automobily, motocykle, bicykle a iné vozidlá poskytuje ideálnu ochranu proti krádeži. Batožina alebo iné cennosti sa dajú tiež ľahko nájsť pomocou GPS sledovača a GPS monitorovania.

Často kladené otázky

Ako funguje GPS sledovanie?

GPS sledovanie funguje prostredníctvom prijímača GPS, ktorý je zabudovaný do sledovača GPS. GPS signál určuje aktuálnu polohu zariadenia, ktoré následne posiela dáta, ako sú rýchlosť, čas a poloha, na mobilný telefón alebo iný server. Tieto údaje je možné potom prezerať na počítači alebo mobilnom telefóne, spravidla ako značky na mape.

Čo je potrebné pre určenie polohy pomocou GPS sledovania?

Pre určenie polohy pomocou GPS sledovania je potrebný signál GPS. Okrem toho môžu byť použité aj informácie o základňovej stanici GSM na určenie polohy. Osobný sledovač GPS zdieľa aktuálnu polohu, keď je zaslaná požiadavka prostredníctvom SMS alebo použitím online sledovacieho portálu.

Aké sú výhody sledovacieho portálu?

Sledovací portál prináša užívateľom rôzne výhody, ako napríklad optimálne zobrazenie aktuálnej polohy a periférnych údajov, četné správy a funkcie pre presné sledovanie trasy, zverejňovanie informácií o dobách státia a jazdy, možnosť aktivovať alarm a konfiguráciu GPS zariadenia na diaľku. Rovnako je dôležité zvoliť si kvalitný a spoľahlivý sledovací portál s dostatočnou ochranou údajov.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...