9 maličkostí, ktoré zmenia váš život

prskavky

Hovorí sa, že detstvo je najlepšie obdobie celého života. Deti nemajú žiadne starosti a nemusia riešiť finančné a iné problémy, ktoré sú bežnými starosťami dospeláckeho života. Problém však je v tom, že každé dieťa vždy túži byť dospelým, pretože chce niečo, čo väčšina z nás považuje za samozrejmosť – samostatnosť. Možnosť vybrať si vlastný čas spánku, premyslieť si vlastnú kariéru a zámerne podniknúť kroky potrebné na splnenie svojich snov.

Zatiaľ čo oni sedia v autosedačkách a vezú sa, my máme možnosť určiť si cieľ, vytýčiť si smer a začať ho napĺňať. Mnohí z nás však v zhone, v ktorom robíme všetky životné úkony, zabúdajú, že na sedadle vodiča sedia práve oni. Bez toho, aby si to vôbec všimli, vkĺznu na sedadlo spolujazdca v aute niekoho iného, a kým sa spamätajú, ani sami nevedia, ako sa dostali do cieľa, do ktorého sa ani dostať nechceli.

Ako ste si vytvorili život, ktorý teraz žijete? Ako ste dostali kariéru a rodinu, ktorú máte? Vybrali ste si to, alebo sa to jednoducho stalo? V návale snahy odškrtávať míľniky (titul, povýšenie, manželstvo, deti, dom) strácame zo zreteľa cieľ, víziu, vášeň a zámer.

Byť zámerný znamená byť prítomný. Keď ste prítomní v danom okamihu, nemyslíte na to, čo sa včera pokazilo, ani na všetky spôsoby, ako sa to zajtra môže pokaziť. Keď ste prítomní, myslíte na tento okamih a na to, čo s ním môžete urobiť. Tu je 9 spôsobov, ako si zmeniť život a dosiahnuť všetko tým, že každé vaše rozhodnutie bude zámerné.

muž a slnko

1. Vzdajte sa pasívneho zmýšľania

Prebuďte sa so záväzkom byť na mieste vodiča svojho vlastného života. Nežijete preto, aby ste dnes plnili sny druhých. Ste zodpovední za seba. Ak ste nechávali niekoho iného šoférovať a určovať smer vášho života, je čas vziať si volant späť.

Prestaňte so všetkými výhovorkami, ktoré ste si rozprávali o tom, prečo si nejdete za svojimi snami a nechávate iných určovať to, ako sa vyvíja váš život. Je to falošný príbeh a nikoho nezaujíma. Keď sa rozhodnete žiť zámerne, budete mať viac energie na rozdávanie a všetci z toho budú mať prospech!

Zamerajte sa na to, čo chcete urobiť okamžite, čo môžete urobiť čoskoro a čo je na obzore, aby ste si vytýčili smer k tomu, čo chcete vidieť a urobiť pre seba. Či už ide o rozhodnutie podniknúť kroky v osobnom alebo profesionálnom živote, prípadne v oboch, budete musieť mať jasnú víziu toho, čo chcete.

2. Začnite so svojím telom

Počúvajte tlkot svojho srdca. Čo vaše telo potrebuje, aby sa cítilo dobre? Veľký pohár vody? Výživné raňajky a strečing na začiatok dňa? Zabudnite na diétu, ktorú ste sa snažili držať, a na tesné nohavice, ktoré vás obmedzovali pri sedení počas videohovorov. Pripusťte možnosť, že vaše telo už vie, čo je pre vás dobré. Začnite si to uvedomovať.

Rozumné jedenie, pitie, spánok a odpočinok spočívajú v tom, že ste na mieste vodiča. Venujte pozornosť správam, ktoré vám vaše telo posiela o tom, čo potrebuje, aby mohlo žiť v prítomnom okamihu. Keď ho spochybňujete, neberiete do úvahy a presadzujete svoj vlastný program, aktívne sa bránite zámeru, ktorý je pre šťastný život kľúčový.

3. Optimalizujte svoj priestor

Cítime sa ako priestor, v ktorom sme. Čo to znamená? Jednoducho to, že keď sedíte celý deň v neporiadku, pravdepodobne nebudete práve pozitívne naladení. Namiesto toho, aby ste mali okolo seba kopu papierov, množstvo zápisníkov, pier a iných nepotrebných vecí, všetko uložte do zásuviek, ktoré zatvoríte a spravíte si tým čistý priestor na prácu a premýšľanie. Nesústredí sa vám na jednotné úlohy oveľa lepšie ako predtým?

Podľa Marie Condo "dramatická reorganizácia domácnosti spôsobuje zodpovedajúco dramatické zmeny v životnom štýle a perspektíve. Mení to život."

Keď sme zámerní, preberáme kontrolu nad svojím prostredím a navrhujeme priestor, ktorý spĺňa naše funkčné potreby a prezentuje našu osobnosť. Skúste sa obklopiť svojimi obľúbenými inšpiratívnymi citátmi, pohodlným vankúšom v obľúbenej farbe a atraktívnymi hodinami, ktoré vám pomôžu držať si zodpovednosť počas celého dňa. Uvidíte, zmeny sa dostavia už za veľmi krátky čas.

žena na hojdačke

4. Energetická mapa vášho dňa

Niektorí generálni riaditelia sa budia o šiestej ráno a pred prácou stihnú cvičiť. Iní úspešní ľudia sú zas hore dlho do noci, pretože pracovať začínajú na obed alebo až poobede. Obe možnosti sú dobré a dokážu vám poskytnúť presne to, čo potrebujete – čas na prácu a sústredenie sa. Prestaňte sa preto naháňať za riešeniami produktivity iných ľudí a navrhnite si to, čo najlepšie funguje pre vás. Začnite tým, že si všimnete, v ktorých častiach dňa pociťujete vrchol energie. Pracujete najlepšie, keď začínate skoro ráno a končíte poobede, alebo keď začínate neskoro a končíte v noci?

Keď sa vám podarí vyčleniť čas dňa, v ktorej sa cítite najviac sústredení, dokážete si vytvoriť osobnú energetickú mapu, podľa ktorej si viete správne naplánovať úlohy. Napríklad, tie, ktoré sú najviac zamerané na detaily a sú najviac náročné, dáte na obdobie dňa, kedy sa najviac sústredíte. A naopak, jednoduché, automatizované alebo flexibilné úlohy si necháte na hodiny, keď vám dochádza para a nedokážete sa tak dobre sústrediť.

5. Rozprávajte o svojom pokroku

Nečakajte na koniec dňa, aby ste si skontrolovali svoj pokrok. Urobte si krátky audit a opýtajte sa sami seba niekoľko otázok:

  • Pracoval som na veciach, ktoré sa týkajú mojich najnaliehavejších cieľov?
  • Dovolil som si využiť realizovateľné riešenia pred dokonalými riešeniami, aby som si udržal dynamiku?
  • Sú veci, ktoré by som mohol alebo mal urobiť inak, aby som dnes maximalizoval svoj pokrok?

Ak existujú príležitosti na zlepšenie stratégie, včasný zásah je najdôležitejší. Zmeňte to, čo vás drží vzadu a vydajte sa vpred za svojimi cieľmi.

6. Netlačte príliš na pílu a nesnažte sa ísť príliš rýchlo

Stratégia je v skutočnosti o tom, aby vás naučila, ako pracovať inteligentnejšie, nie tvrdšie. Keď ste skutočne zámerní, premýšľate o spôsoboch, ako maximalizovať svoj vplyv bez toho, aby ste to prehnali.

Všímajte si, kde môžu byť k dispozícii skratky, automatizácie alebo dodatočná podpora na rýchlejšie alebo efektívnejšie dosiahnutie vami určených akčných krokov. Cieľom je vyhnúť sa vyhoreniu. Aj keď nám kroky, ktoré robíme, prinášajú radosť a sme nadšení z toho, že sme dosiahli zmenu alebo zlepšenie, kľúčová je udržateľnosť.

Všimnite si, kde sa vám oplatí investovať určitý čas vopred, aby ste neskôr získali čas späť. Myslite na e-mailové štítky, vopred naplánované príspevky alebo iné taktiky pracovného toku, ktorých zavedenie vám zaberie trochu času navyše, ale spätne vám kúpia tony hodín a zbavia vás nekonečnej frustrácie.

Ak ste typ človeka, ktorý robí "tak, ako som to robil vždy", je čas na zmenu. A ak sa vám to nedarí, je v poriadku požiadať o pomoc. Technológie nám ponúkajú množstvo riešení, ktoré šetria čas a podporujú stratégiu. Nedovoľte, aby bol váš strach prekážkou pri vzostupe. Oslovte priateľa, kolegu alebo známeho, ktorý je technicky zdatný, a vyhľadajte informácie, ktoré potrebujete na prekonanie tejto bariéry.

žena na púšti

7. Skontrolujte, či vás niečo nerozptyľuje

Postavte sa tvárou v tvár veciam, ktoré vás v živote vyčerpávajú. Či už ste celý deň písali správy o najnovších televíznych reality šou, scrollovali sociálnymi sieťami, alebo ste príliš často chodili do špajze, aby ste prerušili únavu zo Zoomu, je čas rozlíšiť zbytočné od užitočného.

Neustále rozptyľovanie má len obmedzený prínos. Či už ide o neprestajne bežiacu hudbu v pozadí, alebo o televízor, ktorý hučí, kým sa snažíte robiť svoju prácu, vieme, že multitasking je mnohokrát zbytočný. Zaviažte sa, že keď ste v plnom nasadení, rozhodnete sa, že sa budete sústrediť len na to, čo plánujete urobiť. Nič iné.

Následne nezabúdajte ani na pravidelné prestávky, ktoré sú nielen užitočné, ale aj kľúčové. Nájdite si čas na ich naplánovanie, urobte si ich a zmysluplne využite na strečing, zdriemnutie alebo krátku prechádzku. Chcete, aby čas, ktorý venujete činnostiam, ktoré vás posúvajú smerom k vašim nádejam a snom, bol dobre využitý. Neplytvajte ním na Facebook alebo TikTok, samozrejme pokiaľ to nie je váš oddychový pôžitok.

8. Zlyhávajte dopredu

Zlyhávajte zámerne. Znie to možno divne, ale myslíme to vážne. Keď sa zámerne snažíme uspieť, musíme byť ochotní aj zlyhať. Musíme byť ochotní skúsiť niečo, čo by sme mohli úplne zbabrať, a kvôli čomu stratíme množstvo času. Je to však bežný kolobeh, ktorému by sme sa nemali vyhýbať. Ak nás strach z neúspechu paralyzuje je dôležité poriadne sa nadýchnuť a dostať sa cezeň.

Neznamená to, že zakaždým, keď niečo vyskúšame, zlyháme, ale musíme si túto skúsenosť normalizovať, aby sme ju v prípade, že sa niečo také stane, vedeli prekusnúť a postaviť sa na nohy hneď ako to bude možné.

9. Zdieľajte svoje plány

Svoje sny nemusíte držať v tajnosti. Keď sa prebudíte, aby ste žili so zámerom, viete, čo chcete, a nemôžete sa báť povedať o tom ostatným. Nerobte chybu, že budete čakať, kým bude finálny produkt hotový, aby ste o ňom povedali priateľom, rodine alebo dokonca cudzím ľuďom.

Dajte ostatným možnosť podporiť vás a tešiť sa z niečoho nového s vami. Len málokto z nás si plní svoje sny sám. Pripravte sa na to, že budete hovoriť o tom, o čo sa usilujete, o vašom osobnom dôvode, ktorý vás motivuje, a o tom, čo potrebujete na to, aby ste to dosiahli. Keď ste ochotní rozprávať o svojich potrebách, existuje šanca, že niekto je pripravený a ochotný podeliť sa o chýbajúci kúsok.

Pre tých z nás, ktorí neradi žiadajú o pomoc, je to hora, ktorú sa oplatí zdolať. Skúste to, spracujte nepríjemné pocity, ktoré pociťujete, a uvedomte si, že keby vám niekto iný rozprával o svojich snoch a vy by ste boli v pozícii, keď môžete pomôcť, neskočili by ste po tejto šanci?

muž a slnko

Zhrnutie

Rozhodnúť sa pre zámer si vyžaduje odhodlanie a dlhodobé úsilie. Budete sa prebúdzať a rozhodovať sa pre to deň čo deň a môže trvať veľmi dlho, kým uvidíte plody svojej práce. Pamätajte však, že cieľ, za ktorým sa oplatí ísť, nie je nikdy jednoduchý, a keď sa to všetko podarí, ostatní budú radi oslavovať spolu s vami. Tá chvíľa nebude náhodná. V hĺbke srdca budete vedieť, že ste si vybrali ťažkú cestu dôslednosti, obetavosti a sústredenia. Veci sa nedejú len tak. Vy ich sami spôsobujete.

Voľba je na vás. Otvorte dvere auta, sadnite si na miesto vodiča, zapnite si bezpečnostný pás a chopte sa volantu. Toto je jazda, počas ktorej rozhodujete vy.

zdroj: lifehack.org

Často kladené otázky

Ako môžem začať žiť zámerný život a stať sa aktívnym vodičom svojho vlastného života?

Prebuďte sa so záväzkom byť na mieste vodiča svojho vlastného života, nežijte preto, aby ste dnes plnili sny druhých. Prestaňte so všetkými výhovorkami a zamerajte sa na to, čo chcete urobiť okamžite, čo môžete urobiť čoskoro a čo je na obzore, aby ste si vytýčili smer k tomu, čo chcete vidieť a urobiť pre seba. Buďte zodpovední za seba a venujte pozornosť signálom, ktoré vám vaše telo posiela o tom, čo potrebuje.

Ako môžem začať so zlepšovaním svojho tela a prečo je dôležité to brať do úvahy pri zámernom živote?

Počúvajte tlkot svojho srdca a venujte pozornosť správam, ktoré vám vaše telo posiela o tom, čo potrebuje. Rozumné jedenie, pitie, spánok a odpočinok spočívajú v tom, že ste na mieste vodiča. Pripusťte možnosť, že vaše telo už vie, čo je pre vás dobré, a začnite si to uvedomovať.

Ako môžem optimalizovať svoje prostredie pre zámerný život?

Cítite sa ako priestor, v ktorom ste. Pre kontrolu nad svojím prostredím a navrhujete priestor, ktorý spĺňa vaše funkčné potreby a prezentuje vašu osobnosť, vyčistite svoj pracovný priestor a uložte nepotrebné veci do zásuviek. Skúste sa obklopiť svojimi obľúbenými inšpiratívnymi citátmi, pohodlným vankúšom v obľúbenej farbe a atraktívnymi hodinami, ktoré vám pomôžu držať si zodpovednosť počas celého dňa.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....