8 vecí, ktoré sa musia vaše deti naučiť ešte počas detstva, aby boli šťastné v dospelosti

dieťa

V prvých rokoch života dostane vaše dieťa veľké množstvo informácií, ktoré musí spracovať. Musí sa takisto mnoho vecí naučiť a vyformovať svoju osobnosť na takú, akou bude v dospelosti. Niektorí ľudia hovoria: "Detský mozog je ako hudba." Je to pravda, pretože vaše dieťa sleduje presne to, čo mu hovoríte. Vníma všetky slová a vety, ktoré mu hovoríte a tvorí si z nich vlastný obraz o svete.

Počas procesu učenia sa základných vecí sa musí dieťa naučiť aj niekoľko iných vecí, ktoré mu zaručia v dospelosti šťastie a takisto to, že sa bude vedieť vysporiadať s viacerými problémami, ktoré by ho mohli postihnúť.

dieťa

Jeden cudzí jazyk

Jedna štúdia dokázala, že deti, ktoré sa učia druhý jazyk, sa rýchlejšie prispôsobujú zmene, majú lepšiu pamäť a lepšie chápu jazyk vo všeobecnosti. Nehovoriac o tom, že ak sa dieťa učí ešte nejaký ďalší jazyk, je to ešte lepšie. Jeho obzory sa rozšíria a bude mať výhodu nielen v zamestnaní, ale takisto aj v komunikácií s inými ľuďmi.

Plávanie

Aj vy milujete ten oslobodzujúci pocit, keď sa hodíte do vody a plávate? Presne takýto pocit budú milovať aj vaše deti. Vykonávanie akejkoľvek fyzickej aktivity nám umožňuje žiť zdravší a takisto aj radostnejší život. To, čo vám však ponúka plávanie, môže ochrániť život vášho dieťaťa v mnohých extrémnych situáciách, do ktorých sa človek môže dostať. Vďaka plávaniu má človek lepšiu koordináciu a takisto si posilní končatiny.

Hranie na hudobný prístroj

Viaceré štúdie zistili, že ak sa dieťa učí hrať na nejaký hudobný nástroj, zlepšuje si tak sluchové schopnosti a pomáha oddialiť zhoršenie schopností mozgu, ktoré sú prirodzené pre starnutie. Je to z toho dôvodu, že keď človek hrá na nejaký nástroj, aktivuje niekoľko mozgových systémov naraz, ako sluch, zrak a takisto aj vnímanie. Keď dieťa vyrastie, bude komunikovať s okolím omnoho lepšie a bude kreatívne.

Detské pyžamo ZOOT.sk
Detské ponožky Happy Socks ZOOT.sk
Detské žabky ZOOT.sk

Tancovanie

Ukázalo sa, že tanec zlepšuje výkon u hyperaktívnych detí. Umožňuje im komunikovať a vyjadrovať svoje emócie prostredníctvom svojho tela a pomocou hudby podporuje kreativitu, spoločenské zručnosti, motorické zručnosti a zvyšuje si sebavedomie. Tanec taktiež približuje vašim deťom rôzne druhy kultúr.

Recyklovanie

Recykláciou prispievame k starostlivosti o našu planétu a prinášame tak lepší svet pre nasledujúce generácie. Recyklácia je však vhodná nielen pre dospelých, ale takisto aj pre vaše deti. Pomocou toho totižto dokážete ukázať svojim deťom, ako sa starať nielen o seba, ale aj o okolie a ostatných.

Upratovanie

Upratovanie a hygiena sú nevyhnutné pre život každého jedného človeka. Okrem praktických dôvodov, ako napríklad vedenie zdravého štýlu, je upratovanie dobré aj pre psychiku a duševné procesy.

dieťa

Varenie

Varením so svojimi deťmi im zlepšujete ich vzťah s jedlom. Ak ich zapojíte do prípravy jedla, budú pri jedle opatrnejší a je menej pravdepodobné, že budú konzumovať nezdravé potraviny. Stačí, keď im budete ukazovať, čo majú robiť a aké suroviny treba do jedla pridať. Ukážte im, na čo je aká potravina dobrá a ako bude vyzerať alebo chutiť po uvarení. Začnite najprv s malými a jednoduchými vecami a neskôr im ukazujte aj ťažšie procesy, ktoré sa v kuchyni robia.

Hovoriť o svojich pocitoch

Jednou z najdôležitejších vecí, o ktorej by mali vaše deti vedieť je, hovoriť o svojich pocitoch. Neexistuje taká situácia, že by boli vaše deti neustále šťastné, aj keď im dáte čokoľvek na svete. Jednoducho, smútok, strach či sklamanie je úplne normálnou súčasťou nášho života, a preto sa takýchto emócií netreba báť. Emocionálna inteligencia umožní vášmu dieťaťu prijímať rôzne rozhodnutia, primerane reagovať v zložitých situáciách a hovoriť o svojich pocitoch. Ľudia, ktorí sa neboja o svojich pocitoch hovoriť, majú menší sklon k duševným chorobám.

Často kladené otázky

Aké výhody prináša učenie sa cudzieho jazyka pre deti?

Učenie sa cudzieho jazyka prináša deťom mnoho výhod, ako napríklad rýchlejšie prispôsobenie sa zmene, lepšiu pamäť a lepšie chápanie jazyka vo všeobecnosti. Okrem toho sa im rozširujú obzory a získavajú výhodu v zamestnaní aj komunikácii s inými ľuďmi.

Prečo je dobré naučiť dieťa plávať?

Naučenie dieťaťa plávať prináša mnohé výhody, ako napríklad lepšiu koordináciu, posilnenie končatín a oslobodzujúci pocit, ktorý môže milovať aj vaše dieťa. Plávanie tiež môže chrániť život dieťaťa v mnohých extrémnych situáciách.

Ako môže hranie na hudobný nástroj pomôcť deťom vo vývoji?

Hranie na hudobný nástroj zlepšuje sluchové schopnosti dieťaťa a pomáha oddialiť zhoršenie schopností mozgu, ktoré sú prirodzené pre starnutie. Aktivuje niekoľko mozgových systémov naraz, ako sluch, zrak a vnímanie, čo vedie k lepšej komunikácii s okolím a podpore kreativity.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....